1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen ID. Code uopšte ne liči na Volkswagen!
Volkswagen ID. Code uopšte ne liči na Volkswagen!
4

Volkswagen ID. Code uopšte ne liči na Volkswagen!

156
4
Podelite sa prijateljima:

Uoči otvaranja sajma automobila u Pekingu, Volkswagen je skinuo veo sa svoje glavne premijere – krosovera ID. Code. Ovo je samo koncept, ali demonstrira novi korporativni stil budućih serijskih modela za Kinu, plus, na ovom primeru, kompanija se pohvalila svojim tehnološkim dostignućima. Inače, na njemu su radili timovi iz Kine i Evrope, a moguće je da će slična rešenja naknadno pripasti Volkswagenu u drugim regionima.

Pre no što krenemo dalje, da kažemo da će naši čitaoci sutra imati privilegiju da vide stručne komentare našeg dragog prijatelja Vladimira Matijaševića.

Elem, Volkswagen ID. Code je električni automobil, iako kompanija nije otkrila detalje o pogonskom sistemu. Što se tiče spoljašnjeg dizajna, nema ničeg posebno istaknutog, ali u poređenju sa trenutnim komercijalnim električnim vozilima porodice ID, krosover i dalje ima prilično impresivan izgled.

Među karakteristikama su optika dizajnirana u obliku uskih pruga, mišićava silueta nalik kupeu i točkovi od 24 inča. Umesto uobičajenih ogledala, tu su kamere, a funkciju ručki na vratima obavljaju mali paneli na dodir. Zadnja vrata se otvaraju u suprotnom smeru kretanja (takozvana samoubilačka vrata).

Tehnologija osvetljenja sastoji se od elemenata koji se nazivaju Light Cloud i 3D Eyes (3D Oči). Prvi su horizontalne matrice odvojene svetlećim amblemom; trake mogu promeniti boju u zavisnosti od situacije na putu i ​​stila vožnje.

„Oči“ se nalaze na vrhu matrica, mogu da prate osobu koja se približava automobilu, a ako krosover prepozna svog vlasnika, elektronika aktivira jedan od scenarija pozdrava.

Još jedna karakteristika ID. Codea jesu „pametni“ bočni prozori. U suštini, ovo su ekrani: oni prikazuju informacije o vremenu, nivou napunjenosti ili nekoj vrsti podsetnika (na primer, o predstojećem održavanju).

Pored toga, virtuelni asistent se može pojaviti na staklu i lako razgovarati sa vlasnikom krosovera.

U kabini sa četiri sedišta, jedan ekran je postavljen po celoj širini prednjeg panela, drugi displej – vertikalni – pričvršćen je na „plutajuću“ konzolu, koja se nalazi između sedišta.

ID. Code bi trebalo da ima autopilot četvrtog nivoa: kada se aktivira, volan se uklanja, a prednja sedišta se mogu okrenuti prema galeriji. Inače, kada se uključi autopilot, nadolazeći saobraćaj i pešake će o tome obavestiti gore pomenute 3D Eyes.

Konačno, SUV ima „higijenski“ režim; može se pokrenuti kada niko nije unutra: vazduh se prečišćava ultraljubičastim svetlom i antibakterijskim filtrima, plus kompaktni robot-usisivač može da radi po kabini.

Tačan datum pojavljivanja serijskih Volkswagena sa dizajnom zasnovanim na ID. Codeu još uvek nije poznat. Istovremeno, kompanija je objavila da će se do 2030. godine na kineskom tržištu pojaviti preko 30 novih modela – „sa svim pogonskim jedinicama i u svim segmentima“. Nemački koncern priprema i električne automobile na platformi kineske kompanije Xpeng.

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

užas nema masku hladnjaka i farove od pasata 2

Matija

Sve si rekao u tri reci! Bravo! 🙂 🙂 🙂

Laki

👍

Matija

Po mom misljenju, ovo je najbolji dizajn koji je VW liferovao u poslednjih nekoliko decenija i na svim kontinentima! Ovo je veliki skok u kvalitetu dizajna i nadajmo se da ce VW upotrebiti ovu studiju za sledece generacije svojih vozila. Ipak, ma koliko da se dopada vec na prvi pogled, tu i tamo ima nekoliko mesta za popravku. O tome u sledecem nastavku ove teme.