1. Home
  2. Vesti
  3. Firefly Turbo će pogoniti i modele Peugeota i Citroena
Firefly Turbo će pogoniti i modele Peugeota i Citroena
5

Firefly Turbo će pogoniti i modele Peugeota i Citroena

9.42K
5
Podelite sa prijateljima:

Zanimljive vesti nam stižu iz Južne Amerike. Naime, stari motor kodne oznake EC5M koji je korišćen za vozila marki Peugeot i Citroën će biti poslat u penziju, a isto se očekuje i za pogonski blok THP, koji se upotrebljava u galskim vozilima namenjenim regionalnom tržištu. Razlog za ovakav potez se krije u formiranju Stellantisa, što će, po mišljenju kolega iz Brazila, dovesti i do toga da italijanski Firefly Turbo progovori „francuski jezik“.

Ne samo što o tome pišu novinari redakcije Automotive Business, već je vest potvrdio i Karlos Tavarez kao izvršni direktor Stellantisa, koji je došao u Brazil kako bi prisustvovao svečanom pokretanju proizvodnih traka za nove motore u mestu Betim-MG. Tavarez je posetio još jednu lokaciju u južnoameričkoj državi, i tom prilikom je naveo da će izvršena ulaganja doneti puno toga dobrog Francuskoj.

“Istina je da se neke marke trenutno grčevito bore na tržištu usled nedostatka investicija, i jasno je da iz raznih razloga Peugeot i Citroën nisu imali neki značajniji uspeh u Brazilu, iako ga objektivno zaslužuju, ali sada u novonastalim okolnostima, bićemo u prilici da unapredimo efikasnost i poguramo zaostale brendove. Ali, direktori zaduženi za poslovanje u određenim regijama će imati svu autonomiju u odlučivanju oko toga na koji način je najbolje iskoristiti ogroman potencijal Stellantisa i sinergetske efekte koji jednostavno izviru”.

Već je ranije izrečeno da neće biti zatvaranja pogona pod Stellantisom, niti će biti uručivanja otkaza zarad redukcije rashoda kompanije, kao što neće biti ni ukidanja postojećih marki koje posluju pod kontrolom ogromne matice.

Međutim, kako bi se uštedelo ciljanih pet milijardi evra godišnje, kompanija će morati da napusti rasute investicije i da se fokusira na već dostupne alternative. Glavni čovek Stellantisa u Brazilu će biti Antonio Filosa koji je već vodio Fiat i Jeep u toj državi.

U slučaju Peugeota i Citroëna, koristi od upravo donete odluke će biti ogromne, a prvenac će biti Peugeot 208, koji će leteti sa 120 konjskih snaga moćnim motorom Firefly 1.0 Turbo Flex. Iako će fokus performantnih modela i dalje biti na filozofiji e-GT, biće zanimljivo videti i verzije sa 150 ili možda čak i 180 konjskih snaga. Očekuje se da i novi Citroënov kompaktni SUV iskoristi italijanski motor 1.0 Turbo.

AutoRepublika

(9415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Boga mi, ne bih imao ništa protiv fiatovih GSE motora. T3 ili T4, bez razlike.
Ne mislim uopšte da su PSA motori loši, ali, recimo, za T4 mi se čini da trenutno nema pandana.
Ipak, ovo je samo izbor ograničenog (regionalnog) karaktera.

Don

Tako tako

Херцеговац

Агрегат 1.0 са 120 КС је велико оптерећење за тако мало плућа. Аутиндустрија иде у том правцу малих кубикажа, али то смањује радни вијек агрегата и праве га од знатно лакших материјала тако да је добро ако код већих оптерећења агрегата не изелти клипњача :).

Balkanboj

Kad PSA prizna da Fiat pravi bolje motore…. Ccccc

Zoca

Jedna digresija:Pezoove skutere su pogonile Piaggio masine.Sada je Pezo 100% Mahindra.