1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Lamborghini Countach turbo prototip
Zanimljivost dana: Lamborghini Countach turbo prototip

Zanimljivost dana: Lamborghini Countach turbo prototip

1.04K
4
Podelite sa prijateljima:

Lamborghini Countach je jedan od možda najpoznatijih egzotičnih automobila u istoriji. Kada je debitovao kao prototip tokom 1971. godine, odnosno kao serijski model tri godine kasnije, Countach je napravio veliku revoluciju sa svojim aerodinamičnim stilom dizajniranim od strane Marcela Gandija iz čuvene italijanske kuće Bertone, pa nije trebalo proći mnogo vremena pre nego što je i konkurencija kopirala linije.

Srce ovog automobila je činio 3,9-litarski V12 agregat sa 374 konjske snage, a zapremina će kasnije biti povećana na 4,8 i 5,2 litre. To je bilo dovoljno za ubrzanje iz mesta do 100 km/h za 5,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 288 km/h.

Međutim, do kasnih osamdesetih godina se činilo da su atmosferski motori na ivici izumiranja i da će ih zameniti turbo tehnologija. To je znao i sam Lamborghini pa je 1978. godine isporučio dva primerka Maksu Bobnaru, glavnom distributeru za tržište Švajcarske, a ovaj zatražio od inženjera Franka Alberta da ih modifikuje, odnosno oplemeni turbo kompresorom.

Krajnji rezultat je bio više nego impresivan. Naime, dok je fabrički 4,8-litarski agregat razvijao 370 konjskih snaga, turbo motor se mogao pohvaliti sa čak 736 “konja“. Albert je modifikovao i menjač, kočnice i ogibljenje, pa ni performanse nisu izostale.

Naime, turbo jedinica je mogla da ubrza do 100 km/h za 3,7 sekunde i dostigne maksimalnih 335 km/h, što ga je u svoje vreme učinilo jednim od najbržih automobila na svetu.

Albert je na kraju modifikovao dva automobila, ali Lamborghini nije bio zainteresovan za serijsku proizvodnju. Razloga ima nekoliko, a najveći od njih verovatno leži u podatku da je kompanija upala u tešku finansijsku krizu početkom osamdesetih godina pa nije imala novac za specijalne verzije.

Jedan od primeraka je ostao u Švajcarskoj dok je drugi poslat u Ameriku za promotivne svrhe. Oba se danas nalaze u privatnom vlasništvu.

Zoran Tomasović

(1038)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

jednostavno FANTASTIČAN

Bungi

Kao dječak sam držao poster ovog automobila na zidu svoje sobe i divio mu se. Jedan, neponovljivi, Lamborđini Kauntač!

S mile

Mislim da je u prvim verzijama Need For Speed bio Countach…. zaboravio sam …davno bese

igi

LamborGini 😉 Verovatno smo imali iste postere 🙂