1. Home
  2. Vesti
  3. Meksiko više ne želi da ugošćuje fabrike kineskih proizvođača automobila
Meksiko više ne želi da ugošćuje fabrike kineskih proizvođača automobila
11

Meksiko više ne želi da ugošćuje fabrike kineskih proizvođača automobila

2.74K
11
Podelite sa prijateljima:

Dom mnogih fabrika automobila, Meksiko na kraju više ne želi postrojenja kineskih proizvođača. Čini se da ova severnoamerička zemlja tako reaguje na pritisak svog severnog suseda.

U svojoj međunarodnoj ekspanziji, kineski proizvođači ne ciljaju samo na Evropu. Latinska Amerika je takođe jedna od njihovih glavnih meta i nekoliko brendova se je već dobro usidrilo u Brazilu ili Meksiku.

Potonja zemlja takođe ima koristi od svog srednjeg položaja između ostatka severnog i južnog američkog kontinenta. Za dvadesetak godina postao je suštinski centar za proizvodnju automobila u regionu, a većina velikih automobilskih grupa tamo ima najmanje jednu fabriku.

Ali dok je nekoliko kineskih proizvođača, uključujući BYD, SAIC, Geely, Chery, bilo u razgovorima sa vladom o osnivanju sopstvene fabrike, oni su upravo pretrpeli veliki neuspeh. Vlada Meksika odlučila je da kineskim proizvođačima automobila više ne nudi nikakvu pomoć. Velike lokacije za fabrike obično imaju veoma niske cene zemljišta uz značajno smanjenje poreza.

Ova odluka je jasno povezana sa američkim pritiskom na meksičku vladu. Tema kineskih električnih automobila postepeno je postala tema u predsedničkoj kampanji. Jer, naravno, proizvodnja u Meksiku bi umnogome olakšala dolazak ovih proizvođačau SAD, čime bi bili ugroženi GM, Ford i Stellantis, koji su i dalje inferiorni pred ovom pristupačnijom konkurencijom.

Međutim, podsetimo se i da je GM bio jedan od prvih nekineskih proizvođača koji je izvezao jedan od svojih proizvoda iz Kine na svoje nacionalno tržište, Buick Envision još 2016. godine.

AutoRepublika

(2737)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Uvek su USA interesi najbitniji.

Mess O'Bradovich

Zagovornici slobodnog-i-otvorenog-trzista-dokle-god-to-njima-odgovara su opet pobedili

Matija

U zastiti svojih interesa USA agresivno nastupa rukama i nogama! Protiv svih principa za koje se javno zalaze: demokratija i slobodna konkurencija.

Zoran

Zavisi kako se gleda. Da bi kod njih u USA vladala demokratija i slobodna konkurencija (postojećih domaćih firmi), komšije treba malo da se stisnu da ih ne bi ugorzili.

BB

Tako je, lijepa je ta demokratija i liberalna ekonomija, dok god imaš nekog da opljačkaš…

E kad nema onda stvari počnu da škripe…

s mile

Možda Meksiko ne prihvata, ali kinezi hoće pa hoće, i uspeće, pitanje je smo gde, tada će meksiko ispasti gubitnik, ali prođe voz, slušaj amere

Matija

Mozda ce Kinezi sleteti na Kubu? Pravice se da proizvode automobile a instalirace rakete. Za svaki slucaj, zlu ne trebalo! 🙂

BB

Nikaragva je još izglednija

Flash

Odvratni Ameri

Mili

Pod pritiskom demokratija Ali kada budu htjeli skupo ce platiti propust jbg

BB

Kinezi sve pamte…