1. Home
  2. Glas Republike
  3. Studija „Automotive INNOVATIONS Report 2023“
Studija „Automotive INNOVATIONS Report 2023“
4

Studija „Automotive INNOVATIONS Report 2023“

206
4
Podelite sa prijateljima:

Gornji naslov odnosi se na jednu obimnu studiju o inovativnim aktivnostima u automobilskoj industriji i to u oblasti električnih vozila, u toku 2023 godine. Studiju je izradio nemački institut „Center of Automotive Management (CAM). Nekoliko reči o ovom institutu…

Center of Automotive Management, CAM

Centar za automobilski menadžment (CAM) je nezavisni naučni institut za empirijska istraživanja u automobilskoj industriji i mobilnosti, kao i za strateško savetovanje na Univerzitetu primenjenih nauka za ekonomiju (FHDW) u Bergiš Gladbahu.

CAM fokusira svoje istraživanje na trendove inovacija i faktore uspeha u budućim oblastima elektromobilnosti, softverski definisanih vozila, autonomne vožnje i usluga mobilnosti. Na osnovu detaljnog industrijskog znanja i obimnih baza podataka, posebno o inovacijama u tehnologiji vozila u globalnoj automobilskoj industriji i uslugama mobilnosti, Auto-Institut razvija pojedinačne koncepte istraživanja tržišta i rešenja orijentisana na praksu za svoje klijente iz automobilske industrije i industrije mobilnosti.

Direktor Centra za automobilski menadžment (CAM) je prof. dr Štefan Bracel, koji je osnovao institut 2004. godine.

Prof. dr Štefan Bracel

Cilj Centra za automobilski menadžment (CAM) u oblasti automobilskih inovacija jeste da pruži sveobuhvatne informacije i analize o tehnologijama i inovacijama kod proizvođača vozila i njihovih snabdevača. Ispitujemo faktore uspeha lanca automobilskih inovacija za korisnike nasih usluga, uključujući praćenje i benčmark analize lidera i sledbenika inovacija u budućim oblastima automobilizma.

Studija „Automotive INNOVATIONS Report 2023“

Izveštaj o automobilskim inovacijama za 2023. godinu identifikuje buduće trendove 30 automobilskih kompanija i inovativnih startapa sa oko 90 brendova iz Evrope, Japana, SAD i Kine, na osnovu oko 780 kategorisanih i individualno ocenjenih inovacija u tehnologiji vozila iz 2022/23.

Studija je podeljena na dva glavna dela:

1) Detaljna objašnjenja zasnovana na grafikonima o tehnološkim trendovima u oblastima alternativnih pogona i elektromobilnosti, autonomne vožnje i bezbednosti, interfejsa i umrežavanja.

2) Inovacioni profili najznačajnijih proizvođača i dobavljača kao i rangiranja najinovativnijih automobilskih kompanija, brendova i modela.

Sadržaj studije

  1. deo – trendovi inovacija;
  2. deo – inovativni doprinos proizvođača vozila i snabdevača;
  3. deo – posmatrani akteri automobilske industrije;
  4. deo – primenjena metodologija studije;
  5. deo – tehničke inovacije po tehnološkim oblastima gradnje vozila;
  6. deo – tehnološka oblast signalizacije i rukovanja informacionim centrom u vozilu.

Studija ima obim od više stotina strana a institut je nudi u pdf-formatu po ceni od oko 1.500 evra.

Kratak informativni prikaz studije

Kineski proizvođači automobila sve više dominiraju globalnom elektromobilnošću u smislu inovacija. Na osnovu ukupno 512 individualno procenjenih serijskih inovacija za električne automobile 2023. godine, kineski proizvođači su ostvarili udeo od 45 odsto globalne inovativne snage, dok su nemački proizvođači postigli samo 20 odsto. Geely Group je ostvario najveći rast (+51,8 indeksnih poena (IP)), a slede SAIC (+35,4 IP), VW Group (+33,5 IP), BMW (31,3 IP) i BYD (25,2 IP) i Tesla ( 25,2 IP).

Ovo je centralni rezultat godišnje ažuriranog „Izveštaja o elektromobilnosti 2023“ Centra za upravljanje automobilima (CAM), koji procenjuje (kumulativnu) inovativnu snagu više od 30 automobilskih kompanija sa oko 100 brendova automobila u periodu između 2012. i 2023. u oblasti električnih vozila na baterije (BEV) se sistematski evidentira i vrednuje pomoću indeksa. Fokus analize inovacija je na inovacijama koje su spremne za serijsku proizvodnju u oblasti elektromobilnosti, koje dovode do poboljšanja koristi za kupce, posebno u pogledu dometa, potrošnje i performansi punjenja.

Američki pionir električnih automobila Tesla ostaje najinovativnija kompanija električnih automobila sa ukupno 214 IP, iako konkurenti mogu skratiti jaz do vrhunskog inovatora. Volkswagen grupa vodi u polju „Brzih pratilaca“ na drugom mestu sa 199 IP, a slede Geely (156 IP) i BYD (139 IP) u rangu 3 i 4. Hyundai grupa je u stanju da zadrži svoju poziciju pa i dalje zauzima 5. mesto na rang listi (120 IP).

SAIC grupa napreduje na 6. mesto (104 IP) sa drugim najvećim povećanjem inovativne snage. Mercedes-Benz se vratio na 7. mesto (87 IP), dok je BMW napredovao na 8. mesto (80 IP) zahvaljujući snažnim inovacijama. Stellantis ostaje na 9. mestu (79 IP), dok General Motors pada na 10. mesto (75 IP). Japanski proizvođači Toyota i Nissan i dalje zaostaju u elektromobilnosti, rangirajući se tek na 19. i 21. mestu.

Grupa Geely, koja takođe uključuje brendove Volvo i Polestar sa evropskim korenima, posebno je inovativna, uključujući modele Zeekr 009 i Lotus Eletre. Zeekr 009 je prvo vozilo na svetu koje je opremljeno novom CATL-ovom baterijom Qilin 3.0, što kombinovano daje domet do 822 km (u kineskom ciklusu CLTC).

Pored tehnologije cell-to-body (CTB), BYD-ovi naglasci uključuju inovacije u segmentu kao što je Denza D9, koji ima domet od 620 km (takođe u kineskom standardu) i snagu punjenja od 166 kW. Istovremeno, inovacije su primećene u drugim modelima kao što su Yuan Plus, Tang EV i Han EV. 2022/23. godine VW grupa, između ostalog, postiže bodove sa VW-om ID.7, koji ostvaruje najmanju potrošnju u svom segmentu od 14,1 kWh/100 km.

Na slici je tabela sa rangiranim proizvođačima.

GAC je takođe iznenađujuće jak. Sa povećanjem od 21,1 indeksnih poena, kineska kompanija se pomera sa 23. mesta na 17. mesto i prestiže poznate proizvođače kao što su Nissan i Toyota. Faktori koji doprinose tome uključuju V2V-funkciju punjenja Trumpchi E8 i optimizaciju dometa GAC Aion Hyper SSR do 504 km, što ima drugi najveći domet u segmentu sportskih automobila.

Najbolji novajlija je američki proizvođač Rivian, koji je optimizujući domet svog pikapa R1T doveo na tržište svetsku novinu. U kombinaciji sa najvećom visokonaponskom baterijom, model sada postiže domet do 644 km prema američkom ciklusu EPA. Zahvaljujući ovim i drugim inovacijama, Rivian se popeo za jedno mesto više i sada je na 13. mestu među najinovativnijim proizvođačima električnih automobila.

Oni koji su inovativniji bolje se prodaju

Snaga inovacija je važan faktor koji utiče na reorganizaciju automobilske industrije u oblasti elektromobilnosti. Prema CAM-u, postoji velika korelacija između visoko inovativnih proizvođača električnih automobila i njihovog globalnog razvoja prodaje: 6 najinovativnijih proizvođača automobila takođe uključuje pet najprodavanijih proizvođača električnih automobila u 2023. godini.

Deset proizvođača automobila činiće više od 80 odsto globalne prodaje električnih automobila prošle godine. Samo tri najveća proizvođača automobila Tesla, BYD i VW grupa odgovorni su za skoro polovinu (46 odsto) svih novih registracija. Kao lider na globalnom tržištu, Tesla je povećao svoje isporuke sa 1,31 na 1,81 milion električnih automobila u 2023. (+38 odsto). Međutim, električni pionir je pod sve većim pritiskom jer je BYD nastavio svoj kurs rasta sa povećanjem od 73 odsto na 1,58 miliona električnih automobila.

U 2023. godini VW grupa je uspela da poveća prodaju električnih automobila za 35 odsto, nešto iznad proseka u poređenju sa ukupnim tržištem, na oko 770.000 električnih automobila. Nemački premijum proizvođači BMW i Mercedes-Benz pokazali su posebno visok rast električnih automobila prošle godine i zauzeli su 8. i 10. mesto: dok je BMW prodao 376.000 električnih modela (+74 procenta), Mercedes-Benz je postigao 223.000 (+73 procenta) isporučenih potpuno električnih automobila.

U prvom kvartalu 2024. godine takođe je postojao visok stepen preklapanja između inovativnih performansi proizvođača automobila i uspeha u prodaji njihovih električnih automobila na globalnom tržištu. Tesla ostaje na prvom mestu kao najinovativniji proizvođač sa obimom prodaje od 387.000 električnih automobila (-9 procenata) i ispred BYD-a (300.000, +13 procenata) uprkos očiglednim poteškoćama u prodaji.

VW grupa, s druge strane, mora da propusti SAIC ispred sebe u smislu prodaje i inovativne snage. Sa 136.000 električnih automobila (-1 procenat) u poređenju sa 150.000 (+13 procenata), nemačka grupacija je trenutno tek na četvrtom mestu. Za Geely, čini se da se snažno povećanje inovativnih doprinosa sada prenosi na prodaju električnih automobila. Korporacija je znatno iznad proseka u poređenju sa ukupnim tržištem za 31 odsto na 130.000 električnih automobila. To znači da su rangovi od 3 do 5 blizu jedan drugom.

„Niska nabavna cena igra centralnu ulogu u uspehu na tržištu“

Vodja studije dr Stefan Bracel kaže: „Ispostavilo se da su inovativni proizvođači automobila u oblasti baterijskih električnih vozila trenutno među tržišnim liderima u elektičnoj mobilnosti. Pored inovativne snage, na primer u vidu visokih performansi punjenja, dometa ili niske potrošnje, niska nabavna cena takođe igra centralnu ulogu u budućem uspehu na tržištu“. Neki kineski proizvođači trenutno osvajaju poene za oba faktora uspeha.

Ovo stvara dvostruki izazov za konkurente: „Moraju biti barem onoliko inovativniji koliko su skuplji. A ako niste inovativniji, ne možete biti ni skuplji. Liderstvo u troškovima duž lanca vrednosti elektromobila postaje ključni uslov uspeha za dalje jačanje tržišta”.

CAM kao snagu inovacije uzima u obzir sve serijske inovacije zabeležene u oblasti tehnologije elektromobilnosti – električni automobili i plug-in hibridi, procenjuju se i kumulativno sumiraju u vrednost indeksa (snaga inovacije). Zabeležene inovacije se uglavnom sastoje od trijade: domet, potrošnja energije i performanse punjenja. Da bi se opisala inovativna snaga koja je što bliža kupcu, razmatraju se samo serijske inovacije, odnosno isključene su preliminarne i male serije, kao i čisti prototipovi ili studije koje nisu namenjene za serijsku proizvodnju.

Prve reakcije stručne publike i institucija

Rezultat ove studije, koji je pokazao da samo jedan nemački proizvođač ima dovoljno inovacija da se nađe u vrhu svetske rang-liste a to je VW, dirnuo je u živac nemačku sujetu! Nemci su decenijama bili, zvanično i nezvanično, na vrhu svih rang-lista proizvođača vozila a sada odjednom moraju da se zadovolje nižim mestima! Poslednji pasus u gornjem tekstu doživeo je najveću kritiku kod stručnih nemačkih medija i publike! On glasi:

„Da bi se opisala inovativna snaga koja je što bliža kupcu, razmatraju se samo serijske inovacije, odnosno isključene su preliminarne i male serije, kao i čisti prototipovi ili studije koje nisu namenjene za serijsku proizvodnju“.

Ovo je zapravo vrlo realan stav instituta CAM, jer kada bi se uzele u obzir sve laboratorijske inovacije koje su još uvek manje-više daleko od serijske proizvodnje, dobili bi se apsolutno nerealni rezultati koji se sastoje uglavnom od bombastičnih obećanja!

Pripremio: Vladimir Matijašević, dipl. inž.

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Meni interesan članak.
Ne razumem samo kako se boduju pojedinačne inovacije, koje na kraju i utiču na ovo rangiranje.

Matija

Odgovor na ovo pitanja sigurno bi se nasao u samoj studiji. Ako te bas interesuje, mozes online da je porucis – samo 1500 evra. 🙂

BB

Pihh, pola parnice 😜🤣😂

Matija

Da zakljucimo ovu temu i izvucemo „naravoucenije“! EU politika bombarduje svoju javnost informacijama da Kinezi dolaze u Evropu sa damping cenama. To uopste nije tacno, njihove cene su prilagodjene ovdasnjem trzistu i tek po neki model je upadljivo jeftiniji od evropskih. EU proizvodjaci, na protiv, uopste ne zele administrativni rat sa Kinezima jer znaju sta bi ih cekalo na kineskom trzistu gde vec 2-3 decenije investiraju u razvoj i proizvodnju. Jedan po jedan evropski proizvodjac upozorava EU parlament da ne zapocinje rat carinama! Ova upozorenja imaju efekat jer se panika oko uvoza Kineza polako stisava. Nekolicina menadzera je cak izjavila… Pročitaj više »