1. Home
  2. Life
  3. Mercedes uspešno testirao punjenje modela eActros 600 punjačem čija se snaga meri megavatima
Mercedes uspešno testirao punjenje modela eActros 600 punjačem čija se snaga meri megavatima

Mercedes uspešno testirao punjenje modela eActros 600 punjačem čija se snaga meri megavatima

4.11K
8
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz Trucks je nedavno izveo prvi uspešan proces punjenja za prototip eActros 600 na stanici za punjenje od jednog megavata (1 MW = 1.000 kW) u razvojnom centru u Vertu na Rajni. Ovo je značajna prekretnica u razvoju električnog kamiona, koji je predstavljen prošle godine.

Inženjeri u Mercedes-Benz Trucksu pomogli su u razvoju standarda za punjenje „Megawatt Charging System“ (MCS) za javno punjenje duž važnih transportnih ruta. Šef razvoja proizvoda, Rajner Miler-Finkeldaj, naglasio je kako je njegov tim brzo implementirao standard MCS sa punim kapacitetom punjenja u kamionu. Ovaj proboj je posebno relevantan za kupce sa visokim zahtevima u pogledu dometa i dostupnosti električnog vozila.

Peter Cigler, šef odeljenja električnih komponenti za punjenje u Mercedes-Benz Trucksu, pohvalio je uspešnu saradnju tima. eActros 600 sada može da se puni snagom punjenja od jednog megavata, što je znatno više od standardne snage od 700 kilovata. To znači da kupci imaju koristi od kraćeg vremena punjenja i većeg dometa.

„U industriji, snaga punjenja od 700 kilovata ili više se već naziva punjenjem MCS. Međutim, važno nam je da naši kupci mogu da pune eActros 600 sa punih 1.000 kilovata i na taj način imaju koristi od kratkog vremena punjenja sa velikim dometom“, kaže Cigler.

Početak serije eActros 600 planiran je za kraj ove godine. Model će u početku moći da puni do 400 kilovata koristeći standard CCS. Ubuduće će biti dostupno i megavatno punjenje sa 1.000 kilovata, što kupcima garantuje kratko vreme punjenja. „MCS“ tehnologija će takođe biti dostupna kasnije za kupce koji žele da je naknadno ugrade. Međutim, odgovarajuća priprema se mora naručiti unapred.

Razvojni inženjeri u Mercedes-Benz Trucksu koncentrišu se na testiranje komunikacionog interfejsa između električnog vozila i stanice za punjenje i dalji razvoj prototipskih komponenti za serijsku proizvodnju. Cilj je da se eActros 600 dovede do tržišne zrelosti.

Veliki kapacitet baterije eActrosa 600, preko 600 kWh, omogućava domet do 500 kilometara. Sa ovim dometom, električni kamion može da pređe više od 1.000 kilometara dnevno, time što je omogućeno punjenjem tokom zakonski obaveznih pauza vozača. Ova karakteristika čini eActros 600 izuzetno atraktivnim za transport na velike udaljenosti.

Otprilike 60 odsto dugih putovanja kupaca Mercedes-Benz Trucksa u Evropi kraći su od 500 kilometara. To znači da je infrastruktura za punjenje u prostorijama kompanije i na mestima za utovar i istovar često dovoljna. Razvoj javne infrastrukture za punjenje je ključan za duža putovanja. Ovde dolazi u obzir punjenje jednim megavatom jer omogućava brzo punjenje za zahtevne aplikacije u transportu na velike udaljenosti, kako Mercedes-Benz Trucks objašnjava u saopštenju za javnost.

AutoRepublika

(4108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovakvi izvestaji koji se iz laboratorija direktno liferuju u javnost, bez ikakvih kriterijuma za njihovu realnost, imaju razorno dejstvo u javnosti! Gde su problemi: 1. Punjenje superjakim punjacima je samo laboratorijski uspeh, da bi bio primenljiv u praksi potrebno je da distribucija rekonstruise svoju mrezu i obezbedi dovoljnu kolicinu struje, da industrija liferuje superpunjace i da se superpunjaci u dovoljnom broju instalisu duz puteva. 2. Ovakvi izvestaji dejstvuju kao droga kod Zelenih, koji postaju jos agresivniji jer, navodno, svi problemi su vec reseni samo je potrebno da privreda i politika kazu „DA“. 3. Jadni politicari naci ce se u teskoj… Pročitaj više »

Laki

Sve si rekao junače. Odavno kamiondžije prave pauze gdje stignu,pritom rizikujući i svoj i tudji život.

s mile

Klasična priča menadžerskog razmišljanja, bez uzimanja u obzir nekih „sitnih“ detalja iz realnosti.

Mile sremac

Zamisli rekonstrukciju mreže? Za 150 godina smo napravili ovo sad što imamo.
Sad da bi se punili na 1 mw , trebaju nove trafo stanice, novi dalekovodi, nova mreža. Gde će se i kako puniti 1000 ovih kamiona? Kao i automobila ista stvar samo da se još rasprostrani.

NightRider

Ja se secam kada su ovi moji u firmi testirali neke simulatore baterija, 16 spojenih ormara, svaki snage 400kw a pokrenuli su samo 8 i u tom momentu u hali je doslo do treperenja svetla 🙂 Bilo je nastavicemo kod kupca za ovo mi nemamo kapacitete mreze…

Renault Terminator🇷🇺Z

Da,u Njemačkoj je haos za kamion da nađe mijesto gdje bi mogao napraviti pauzu.Do 17h ako nisi parkirao…parkiraćeš ga poslije toga u zaustavnoj traci i praviti pauzu.

Laki

👍👍

Mališa

Npr jedna nuklearna elektrana Krško proizvodi cca700MW znači ona mora sama radit da zadovolji 700kamiona što je odprilike jedna kolona na granici za praznike, dokle ide testiranje ljudske gluposti