1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nosorog napada dinosaurusa
Nosorog napada dinosaurusa
1

Nosorog napada dinosaurusa

86
1
Podelite sa prijateljima:

Ram 1500 TRX je jedan od onih kultnih vozila o kojima će se pričati dosta godina i uvek će spadati među vredne i poželjne kolekcionarske primerke. Sa više od 700 konjskih snaga ispod haube i ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za tek 3,7 sekundi, TRX je stekao kultni status, već onog momenta kada je predstavljen 2021. godine.

Ali kao što važi i za sve drugo u današnjoj automobilskoj industriji, tako ni ovaj T-Rex (TRX se zaista tako izgovara) više nije mogao da zadovolji moderne zakone u oblasti izduvnih gasova i biće poslat u penziju na kraju godine.

Takva vest nije previše neočekivana, posebno zato što je Ram nedavno objavio da neće nuditi motore V8 posle ove godine na modelu 1500, pa jedini način na koji mušterija može da ih naruči, jeste da kupi ovu veću konfiguraciju nazvanu HeavyDuty (2500, 3500 i ostale verzije). Bazni 1500 će stići u izložbeno-prodajne salone samo sa atmosferskim i turbo benzincima sa šest cilindara.

To se odrazilo i na TRX. Zapravo, više ga nećemo viđati, ali hoćemo njegovog naslednika sa značkom RHO. Ova tri slova nisu skraćenica od „Ram High Output“ kako bismo pretpostavili na prvi pogled, već zapravo od reči „rhino“, što na engleskom jeziku znači „nosorog“.

Stellantis nam kaže da su TRX i RHO veoma slični, mada će Amerikanci, za takvu situaciju i dalje imati više kritika nego pohvala. To se najviše odnosi na mehaniku. Kao što smo spomenuli, TRX je razvijao 702 konjske snage zahvaljujući 6,2-litarskom benzincu uz pomoć kompresora. RHO stiže sa Stellantisovim 3,0-litarskim turbobenzincem sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, nazvanim Hurricane.

Razvija 540 „konja“ i maksimalnih 705 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača.


Razlika je očigledna i Jenkiji nikako ne mogu lako preći preko 162 konjske snage manjka, a ne pomaže ni podatak da je masa vozila snižena za 68 kilograma. Većina gubitka kilograma se odnosila na prednji deo vozila zahvaljujući kojem ovaj kamionet ima bolji raspored mase.

RHO može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 4,6 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 189 km/h. Čak i kategorija koja je Amerikancima jako bitna, a to je vreme na četvrtini milje (402 metra), nije preterano različita. RHO može da pređe za 13,1 sekundu dok je TRX bio za 0,2 sekundi brži. I pored takvih kritika, RHO je i dalje drugi najmoćniji kamionet „preko bare“, a nadmašuje ga samo R izdanje Forda F-150 Raptora sa 700 konjskih snaga.


Kategorija u kojoj novitet neće razočarati je vožnja izvan asfalta. Stiže sa glomaznim 35-inčnim pneumaticima tipa Goodyear Wrangler Territory, većim kočnicama, modifikovanim ogibljenjem, boljom zaštitom površine koja se nalazi ispod vozila, kao i sa još mnogo toga. Takođe poseduje i izmenjene branike, postavljene s ciljem lakšeg savladavanja manjih uglova. Enterijer je manje-više identičan standardnom Ramu i bogato je opremljen.

Podatak koji sigurno nikome neće zasmetati jeste onaj o ceni. Ona iznosi 71.990 američkih dolara ili čak 26 hiljada „zelembaća“ manje nego što je traženo za raniji TRX.


To znači da je RHO pristupačniji nego glavni rival Ford F-150 Raptor (sa 450 „konja“) za koji je potrebno izdvojiti 80.325 najmanjih zelenih novčanica. Spomenućemo da na tržištu postoje i Chevrolet Silverado ZR2 (71.895 dolara) i Toyota Tundra TRD Pro (73.980 dolara), mada oba značajno zaostaju u kategoriji snage pogonskog sklopa.

U izložbeno-prodajnim salonima ćemo ga videti do kraja godine.

AutoRepublika

(86)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„RHO stiže sa Stellantisovim 3,0-litarskim turbobenzincem sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, nazvanim Hurricane. Razvija 540 „konja“ i maksimalnih 705 Nm obrtnog momenta …“ Vrlo korektne cifre. Koriste ga Jeep, Dodge i Ram. A Jeep i Ram ( za dosta modela) koriste i Stellantis-ov motor od 2 litra, tzv. GME T4, koga koriste, izmedju ostalih Alfa Romeo (u 2 modela), Maserati (u 3 modela), pa i Grecale, za niže verzije). Ali, ako su svi oni Stellantis, ista kuća, zašto je Maserati (možda u slično vreme kada je razvijan Hurricane ) razvijao poseban motor od 3 litra (doduše, nije redni, već… Pročitaj više »