1. Home
  2. Vesti
  3. Nikola Badger ipak neće u serijsku proizvodnju
Nikola Badger ipak neće u serijsku proizvodnju
1

Nikola Badger ipak neće u serijsku proizvodnju

235
1
Podelite sa prijateljima:

General Motors se obustavio planove da uđe u kapital Nikole

Mala kompanija Nikola iz grada Solt Lejk Siti (američka savezna država Juta) je prethodnih godina često bila čest predmet pisanja automobilskih medija. Prvi čovek firme Trevor Milton je nagoveštavao buduću ponudu kamiona na struju kao i s pogonom na vodonik, a Nikola se iznenada našao u centru pažnje kada je gigant General Motors najavio da će investirati velike sume novca u kompaniju.

Međutim, samo nekoliko dana nakon najave investicije najvećeg američkog proizvođača, internetom se pročula priča da je Nikola samo „kula od karata“ i da su razni prototip modeli bili samo „školjka na šasiji“ bez mehanike. Jedna od implikacija je bila i povlačenje izvršnog direktora kompanije Trevora Miltona s tog mesta.

Vrednost akcija kompanije na berzi su pale za čak 25%, a kako stvari stoje, takav razvoj događaja je rezultirao velikim izmenama u planovima. Konkretnije, planirani električni pikap kamionet pod imenom Badger, koji je trebalo da uđre u serijsku proizvodnju do 2022. godine, je ugašen i pre nego što je ijedan primerak napustio fabriku.

Nikola je tvrdio da je Tesla umešao svoje ruke u njegovo poslovanje i namestio celu aferu, a dve kompanije su i ranije tužile jedna drugu za navodnu krađu dizajna svojih kamiona. Tačnije, Nikola je presavio tabak i pravnim putem napao Teslu.


Badger je originalno planiran kao mehanički blizanac novog GMC Hummera, a motor i baterije je trebalo da isporuči General Motors. Kamionet je najavljivan da će nastupiti s 906 konjskih snaga, autonomijom od 960 kilometara između punjenja baterija i cenom između 60.000 i 90.000 dolara, zavisno od paketa.

Ali veliki partner se povukao iz cele priče, iako su inicijalne analize išle u smeru zaključka da motiva za tako nečim naprosto nema, nedugo nakon što je spomenuti Milton bio primoran da podnese oznaku dok Nikola nema potrebne finansijske potencijale, da samostalno razvije novi model. Svi koji su uplatili 5.000 dolara za rezervaciju, a navodno je reč o brojci od oko 2.000 osoba, će dobiti novac nazad.


Prema informacijama koje su provurile u javnost, General Motors će nastaviti partnerstvo sa Nikolom, ali samo kao dobavljač električnih motora i baterija. Prema ranijem dogovoru gigant je pristao da kupi 11% vlasništva nad Nikolom, odnosno akcije kompanije, za sumu od dve milijarde dolara kao i da do kraja razvije i proizvodi spomenuti Badger, što ste sve mogli, i još uvek možete da čitate na našim stranicama. Mi smo vam olakšali praćenje isticanjem linkova kroz ovaj tekst.

Promena plana neće negativno uticati na razvoj velikih kamiona i oni bi trebalo da bdu na američkim putevima do kraja 2021. godine, jer je za njihovu proizvodnju uspostavljena saradnja s drugim partnerom zvučnog imena.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Pontiac jos uvek zivi, samo se danas zove Chevrolet (sa vise opreme). 😉