1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost večeri: Da li ste znali da je Daimler posedovao Audi?
Zanimljivost večeri: Da li ste znali da je Daimler posedovao Audi?

Zanimljivost večeri: Da li ste znali da je Daimler posedovao Audi?

674
1
Podelite sa prijateljima:

S vremena na vreme, Mercedes nas podseti na neobične trenutke iz prošlosti.

Podetio nas je na čuveni W125, koji je svojevremeno ostvario 432,7 km/h, 28. januara 1938., a sada je vremenska mašina programirana na šezdeset godina unazad, odnosno april 1958.

Pre šest decenija, Daimler-Benz, prethodnik današnjeg Daimlera AG, održao je sastanke da bi utvrdio da li treba da postane glavni akcionar u Auto Unionu (današnji Audi).

Nakon četiri sastanka, 1. aprila 1958., čelnici kompanije su došli do dogovora da preuzmu gotovo 88 odsto akcija Auto Uniona, nakon inicijative Fridriha Flika. U tom momentu, ovaj industrijalac, koji je držao oko 40 odsto udela i u Daimler-Benzu i u Auto Unionu, došao je na ideju da spoji dva proizvođača i kreira entitet koji će spustiti troškove razvoja i proizvodnje.

Dve nedelje kasnije, 14. aprila, prošireni upravni odbor u kojem su bili članovi Daimler-Benza i Auto Uniona, imao je sastanak, čiji je cilj bio da se definiše plan u vezi sa tehničkim smernicama koje treba da budu preduzete. Zatim, 21. decembra 1959., Daimler-Benz odlučuje da otkupi preostale akcije Auto Uniona. Neposredno nakon toga, 31. decembra, Auto Union u potpunosti pripada Daimler-Benzu.

U relativnoj tajnosti, tehničari Daimler-Benza, koje je predvodio Ludvig Kraus, šef dizajna u Mercedesovom predrazvojnom sektoru, poslati su u Auto Union da ubrzaju razvojni proces i utvrde inženjering za zajednički razvijane modele. Ovaj tim je kreirao četvorocilindarski motor, koji se našao ispod haube Auto Union Audi Premierea iz 1965. (F103). Ne samo što je to bio prvi Auto Unionov putnički automobil lansiran posle Drugog svetskog rata sa četvorotaktnim motorom, već je bio i prvi posleratni model koji je poneo oznaku „Audi“.

Ludvig Kraus je nastavio da ispunjava svoju rolu tehničkog direktora u Ingolštatu, čak i nakon što je Volkswagen grupa otkupila Auto Union, 1. januara 1965. Auto Union se 1969. spojio sa NSU Motorenwerke i postao Audi NSU Auto Union AG, što je skraćeno u Audi AG 1985.

 

(674)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Mercedes je, na kraju preko Auto Uniona, spasio VW.