1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nakon optužbi za prevaru Milton bio prinuđen da se povuče s mesta šefa Nikole
Nakon optužbi za prevaru Milton bio prinuđen da se povuče s mesta šefa Nikole
0

Nakon optužbi za prevaru Milton bio prinuđen da se povuče s mesta šefa Nikole

321
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon višenedeljne bure u javnosti izazvane kontroverznom situacijom u kojoj se našla američka kompanija Nikola, odnosno nakon izveštaja kuće Hindenburg Research u kom su iznete optužbe na teret društva i njegovog osnivača, za prevaru akcionara, Trevor Milton je bio prisiljen da se povuče s pozicije izvršnog direktora. Javnost je o tome obaveštena putem saopštenja za javnost.

Konkretno, istraživači iz kuće Hindenburg Research su izneli u izveštaju da je Nikola javnosti predstavio nepokretan koncept tako da stvori iluziju da je vozilo potpuno funkcionalno. To je ujedno i podrazumevalo da se od strane kompanije iznesu i lažni podaci o sposobnosti Nikole da proizvede pogonski sklop, kao neistiniti podaci i sklopljenim partnerstvima. U tu svrhu je izrađen i promotivni video klip koji pokazuje kamion Nikola One koji se kreće. Međutim, vozilo je bilo na nizbrdici i kretalo se samo zahvaljujući prirodnom padu.

Američki portal koji se bavi svetom finansija Marketwatch.com je izvestio: „Prikupili smo nepobitne dokaze, uključujući i telefonske razgovore, tekstualne poruke, privatnu elektronsku poštu i fotografije iza scena, koje ilustruju desetine lažnih izjava osnivača kompanije, Trevora Miltona.“

Međutim, prema optužbama se treba odnositi s rezervom, posebno dok one ne budu verifikovane od strane nezavisnog tela. Naposletku, sam Hindenburg Research je u konfliktu interesa, u smislu rasuđivanja o eventualnoj njegovoj nezavisnosti, jer je akcionar kompanije Nikola, i to onaj s kratkoročnim namerama, odnosno onaj koji je kupio akcije da bi ih brzo preprodao. Američka Komisija za hartije od vrednosti SEC je već najavila i pokrenula zvaničnu istragu.

Hindenburg Research je već reagovao na ostavku Trevora Miltona, izjavljujući da i jeste red i poslovna kultura da on bude prva žrtva skandala koji je nastao.

Istovremeno, Milton je naglasio da „Nikola teče njegovim venama i da će to tako i ostati“. Međutim, nedavna dešavanja su razotkrila činjenicu da je on više u fokusu javnog interesovanja, a manje je to poslovanje kompanije Nikola.

Shodno tome, on se dobrovoljno povlači s mesta izvršnog direktora, a ostavka stupa na snagu momentalno. Ipak, ponovo je rekao da će „ostati uz kompaniju kao verni obožavalac“.

Naslednik Miltona je već imenovan. Radi se o bivšem menadžeru koji je radio za General Motors, o Stefanu Girskom. On je već i bio angažovan u upravnom odboru kompanije Nikola.

AutoRepublika

(321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments