1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Zašto GM ostaje pri ugovoru s Nikolom?
Analiza: Zašto GM ostaje pri ugovoru s Nikolom?
1

Analiza: Zašto GM ostaje pri ugovoru s Nikolom?

175
1
Podelite sa prijateljima:

Ukratko, uprkos tome što je Nikola pod istragom veoma stroge američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) zbog optužbi za malverzacije u vezi lažnog reklamiranja i prezentovanja podataka, odnosno nedozvoljenog stimulansa rasta vrednosti akcija kojima se trguje na berzi, za šta je kompaniju i izvršnog direktora Trevora Miltona optužila istraživačka kuća Hindenburg, General Motors se neće povući iz ugovora jer je on bezmalo apsolutno jednostran, to jest odredbe su skoro potpuno u korist većeg i etabliranog potpisnika ugovora.

Zato je i izvršna direktora General Motorsa, Meri Bara u ponedeljak izvestila novinare da kompanija ostaje privržena odredbama potpisanog ugovora, prema kom će ta firma biti zadužena, između ostalog i za proizvodnju pikap kamioneta Nikola Badger.

„Sarađivali smo sa brojnim i različitim parnterima. Oformili smo tim veoma sposobnih i posvećenih profesionalaca koji su sproveli sva neophodna dijagnostička ispitivanja,“ rekla je Bara na konferenciji za štampu koja je održana u ponedeljak s društvom RBC Capital Markets.

GM ostaje uz kompaniju Nikola iako je nedavno otkriveno da je novoosnovano društvo (startap) dovelo javnost u zabludu navodeći nas da mislimo da su stručnjaci Nikole bili u stanju da projektuju, u potpunosti funkcionalan kamion, onaj koji je konstruktor nazvao Nikola One. Međutim, u ponedeljak su iz Nikole priznali da nikada nisu posedovali u potpunosti ispravan prototip tog kamiona. To su učinili kroz objavu saopštenja u kom je navedeno da je u promotivnom video klipu, lansiranom 2018. godine, kamion Nikola One bio u pokretu, samo zahvaljujući činjenici da se kretao niz blagu strminu, a ne korišćenjem sopstvenog pogona.

Mnogi su do pitanja iz naslova došli veoma brzo nakon pomenute objave. Odgovor za njih je veoma prost. Ugovor koji je GM sklopio s Nikolom ne donosi nikakav rizik za većeg partnera. Naime, General Motors neće morati da investira nikakve novce u Nikolu, već će novčani tokovi iz ove saradnje, imati potpuno suprotan smer. Gotovina će se slivati na račune najvećeg proizvođača iz Amerike.

„Što se tiče General Motorsa, ne postoje loše strane ovog ugovora,“ rekao je Sem Abjuelsamid, analitičar zbivanja u automobilskoj industriji, zaposlen u kući Guidehouse. „Sve odredbe ugovora favorizuju poziciju General Motorsa.“

Ugovorni uslovi su odlični za GM

Pisanim sporazumom je predviđeno da Nikola isplati sumu od 700 miliona američkih dolara na račun najvećeg američkog proizvođača, kako bi se pokrili troškovi izgradnje proizvodnih kapaciteta za potrebe montaže pikap kamioneta Nikola Badger. Potom će Nikola morati da izvrši prenos dodatnih sredstava, kako bi se finansirala proizvodnja vozila, dok će cena uslužne proizvodnje biti formirana po principu „cena koštanja uvećana za zaradu“.

Dalje, baterijska verzija Badgera će koristiti platformu Ultium koju je razvio GM, što će takođe biti prometovano s obračunatom razlikom u ceni, i to u korist proizvođača, naravno. Ne samo da će vodonična verzija Badgera biti zasnovana na Hydrotec tehnologiji u vlasništvu, pogađate opet – GM-a, već će ta kompanija imati ekskluzivitet u oblasti isporuke vodoničnih gorivnih ćelija za kamione marke Nikola, iz porodice Semi. Taj deo dogovora pokriva četvorogodišnji mandat.

Sve pomenute tehnološke pravce je GM ionako već planirao da razvija, pa potpisani sporazum omogućava ovom entitetu da to odradi, delimično o trošku drugog partnera, to jest Nikole. Čak i ako bi došlo do toga da se Nikola povuče iz posla, što je moguć epilog na rok od godinu ili dve, GM za to vreme stiče dragocena znanja i iskustva koja će moći da koristi, uporedo i sa postrojenjima koje je isfinansirala kompanija Nikola. Pričamo o prvih 700 miliona dolara investicije, koje smo pomenuli.

Abjuelsamid predviđa da će GM sklapati Badger u Detroitu, zajedno sa sopstvenim električnim četvorotočkašima, kao što su na primer Hummer i električni pikap s oznakom Chevroleta. Sve veći obim proizvodnje produblje blagotvorne efekte ekonomije obima, što je još jedna krucijalna prednost sporazuma.

„Što više vozila proizvedeš i plasiraš, manja porcija fiksnih troškova opterećuje svaki pojedinačan gotov proizvod,“ pojašnjava Abjuelsamid.

Povrh svih pobrajanih, direktnih prenosa gotovine za finansiranje montaže Badgera, Nikola predaje General Motorsu sopstvene akcije vredne dve milijarde dolara. Ugovornim odredbama je predviđeno da će GM morati da zadrži te akcije u posedu još najmanje jednu kalendarsku godinu nakon obustave saradnje, kada će moći da tržištu ponudi trećinu istih. Dodatna godina donosi mogućnost iznošenja na prodaju još jedne trećine, dok će konačna trećina biti raspoloživa za otuđenje tek 2025. godine.

Kao šlag na tortu, posle svega dođe još i član prema čijem tumačenju, do 80% svih dobrobiti koje donosi proizvodnja vozila s nultom emisijom, u odnosu na sve restriktivniju ekološku regulativu, pripada General Motorsu. Istina, samo je Badger u ovoj priči pomenut, ali i to je „vrh vrhova“ za GM.

Jednovremeno, ugovor je strukturiran na način da se umanji eventualni reputacioni rizik General Motorsa. Badger će biti promovisan kao proizvod Nikole, a ne onog ko ga je zaista sklopio. Nikola će biti odgovoran i za organizaciju prodajnog i post prodajnog ciklusa, kao i za pružanje garantnih uslova. Dakle, ukoliko bi se dogodilo da kupci budu nezadovoljni, ili se kasni s isporukom, odgovoran će biti Nikola, nikako General Motors.

Pa šta je tu onda dobro za Nikolu

Nikola će takođe izvući određene dobrobiti iz sporazuma s većim partnerom, iako priroda tih koristi zavisi i od toga s koliko cinizma posmatrate motive ovog proizvođača.

„Sve do prošle nedelje, Badger nije bio ništa drugo do fatamorgana,“ pojašnjava već jasno, Abjuelsamid. Nikola ne raspolaže kapacitetima da Badger dovede do proizvodnih traka. Čak je i Tesla naučila da su neohodne godine i godine iskustva, milijarde i milijarde dolara, kako bi se izgradile moći za proizvodnju vozila namenjenog tržištu. Partnerstvo s kompanijom kakva je GM predstavlja prečicu za Nikolu, i ideju kompanije da „na teren ubaci Badgera“.

Potpisivanjem ugovora sa GM-om, Nikola dobija priliku da stiče iskustvo u prodaji pravog i gotovog proizvoda, pikap kamioneta. Na taj način se stiče i praktično znanje u radu s opipljivim, a ne kao do sada, imaginarnim kupcima. Moguće je da će ovaj dogovor omogućiti i da Nikola samostalno razvije proizvodnju svojih kamiona. Naposletku, možda se ispostavi da je marka Nikola toliko moćna da obezbeđuje profit akcionarima, čak iako sama vozila sklapa drugo privredno društvo, u nedogled.

Više cinična interpretacija motiva Trevora Miltona, glasila bi otprilike da on želi da se „pravi važan“ na tržištu, kako je sklopio veliki i vredan ugovor s General Motorsom. Naime, Milton je postao veoma bogat (na papiru) tako što je uspeo da ubedi investitore da je Nikola na putu da postane nova kompanija Tesla. Sama činjenica da je Milton uspeo da privoli GM da stavi potpis na isti papir na kome je i njegov, daje odlučnu dozu kredibiliteta izvršnom direktoru Nikole.

Nije ništa neuobičajeno da profitabilne kompanije izmeste deo svoje proizvodnje ka drugim entitetima. Pogledajte samo Apple koji je proizvodnju iPhonea preneo na drugo pravno lice. Ali, izdašne profitne stope koje generiše Apple potiču iz toga što se taj telefon služi čipovima i softverom koje je sam Apple osmislio.

Za razliku od primera iz prethodnog pasusu, Nikola plaća General Motorsu za proizvodnju kamiona koji koristi tehnologiju razvijenu od strane GM-a. Zaista je teško ostvariti veliku dobit prodajom robe koju su drugi razvili i proizveli. Međutim, ima na hiljade „znalaca“ prilika na tržištu, i poznavalaca mikro ekonomije, koji još uvek ne shvataju osnovne ekonomske zakonitosti.

AutoRepublika

Izvor: ArsTechnica

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Hehe,odmah se sjetim onoga „Niti jedna istraga ( istraživali su istražitelji iz Njemačke, Austrije, Švicarske) nije dokazala porijeklo novca.

Naravno da nije jer su ‘veliki’ igrači u igri, a koji to lopovi vole priznati pljačku nezapamćenih razmjera u novijoj svjetskoj povijesti i vratiti vlasnicima – narodu novac!“
Eto, kad su veliki igrači u igri, onda postoje fantomski kamioni, fantomska tehnika, kradja 155 milijardi eura…itd.
Veliki igrači.