1. Home
  2. Vesti
  3. Naredna Mazda CX-5 će ući u premijum kategoriju
Naredna Mazda CX-5 će ući u premijum kategoriju
6

Naredna Mazda CX-5 će ući u premijum kategoriju

1.00K
6
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Mazda želi da uđe u premijum kategoriju već više od nekoliko decenija. Sve je započelo još krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je planiran zaseban brend Amati, o kome smo detaljno pisali u jednom od izdanja zanimljivosti dana. Na važnost pokretanja luksuzne marke, ukazivali smo i u zasebnoj analizi. Japanci tada nisu uspeli, najviše zbog lošijih finansijskih potencijala i poslovne krize u Aziji, ali tokom poslednjih godina svi nekadašnji planovi polako počinju ponovo da se rađaju.

Svako ko je imao priliku da vozi neki od novijih modela Mazde će vam reći da je kvalitet i završna izrada daleko bolja od one koje viđamo na japanskim „radničkim“ brendovima poput Toyote, Honde ili Nissana.


Kompanija iz Hirošime je sada spremna uklopiti još jednu kockicu mozaika, načiniti dodatni iskorak prema cilju koji zahteva ulazak u premijum kategoriju. Kako prenosi magazin Best Car, sledeća generacija modela CX-5 će konkurisati vozilima kao što su BMW X3 i Mercedes-Benz GLC, ali da bi uspeli u takvoj nameri, biće potrebne veće izmene.

CX-5 naravno nije ni približno velik, luksuzan i brz kao spomenuti nemački modeli, pa će novitet pružati potpuno novu platformu koju će deliti sa modelom Mazda6. Ranije je najavljeno da će naredna „šestica“ debitovati sa pogonom na zadnje točkove, dok će pogon na sva četiri točka biti deo opcione opreme.

Naravno, da bi konkurisala Mercedesu i BMW-u, Mazda mora da pruža i agregate s većim brojem cilindara od „svega“ četiri, koliko sada nudi. Best Car napominje da će debitovati benzinci u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara, i to oni zapremine 3,0 i 3,3 litre. Oba bi trebalo da kombinuju i električni motor za dodatni impuls snage i nižu potrošnju.

Magazin takođe nagađa kakav stil možemo da očekujemo od noviteta. Po nekim pričama, CX-5 će predstavljati tradicionalni krosover sličan današnjem modelu, dok bi na istoj bazi debitovao i CX-50 s nižim krovom u takozvanoj kategoriji „povišeni kupe sa četvoro vrata“. Ipak, postoje i oni koji veruju da će CX-50 biti veći, skuplji i bolje opremljeni krosover od modela CX-5, na sličan način kao što je slučaj sa današnjim modelima CX-3 i CX-30. Sve njih smo testirali, pri čemu neke i po više puta u različitim konfiguracijama, pa utiske možete potražiti u rubrici Testovi.


Bilo kako bilo, sledeća generacija CX-5 se oečkuje u prodaji tek u martu 2022. godine, i nema sumnje da ćemo do tada načuti još dosta glasina. Ostaje samo pitanje kako ćemo mi „obični smrtnici“ primiti takvu vest pošto već postoji ono uverenje da su današnji automobili preskupi i da ne postoji dovoljno pristupačnih modela za one na skromnijem budžetu…

AutoRepublika

(1001)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Da li sad naruciti novu mazdu cx-5 za april mart 2021 ili cekati novu?
Ja sam zadovoljani 2.0.benzinom awd automatic

Branko

Ne slažem se da Mazda ostavlja više Premium” dojam od Toyote, Nissana, a pogotovo Honde, a vozio sam ili posjedovao sve tri marke. Mazdini motori i mjenjači su osrednji, a pouzdanost je ponekad upitna radi sklonosti alternativnim tehničkim rješenjima (Wankel, ultra visok ili ultra nizak omjer kompresije, itd). U zadnje vrijeme mi se jako sviđa dizajn eksterijera kod Mazde, ali što se interijera tiče, Honda mi je najbliža “premiumu”. Mada i Honda nije dorasla Audiju, Mercedesu ili BMW-u. Što se motora tiče, Honda ima najbolje motore od ovih marki. Šest cilindara? Nema šanse, pogotovo ne u EU radi regulative. Dapače,… Pročitaj više »

Yankee

Moj brat i njegova zena trenutno imaju Hondu CR-V i Mazdu CX-5. Ne bi se slozio da je Honda bliza premijumu od Mazde. Honda definitivno ima bolju mehaniku (motor i menjac), ali je Mazdina zavrsna izrada, ponasanje na putu, udobnost i slicno daleko bolje. Oba su slicnih godina (CR-V je 2018., CX-5 je 2019.). Mazdin motor nije da je los, ali je definitivno prespor za brend koji sebe smatra Sportskim. U ovom slucaju CR-V je 2,4, CX-5 je 2,5. CR-V je dosta tvrd na duze voznje, sedista mi se nikako ne svidjaju, imao sam prilike da ga vozim 3-4 sata… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
Branko

Na kojem su tržištu, obzirom na motore? USA?

Yankee

Da.

Branko

Ok, ne znam za USA modele, oni su ipak drugačiji od onih za EU. Poštujem tvoje mišljenje, ali i dalje smatram da su EU modeli Honde više premium po materijalima i završnoj obradi u kabini.