1. Home
  2. Vesti
  3. Nikola dobio prvu pravnu bitku protiv Tesle
Nikola dobio prvu pravnu bitku protiv Tesle
0

Nikola dobio prvu pravnu bitku protiv Tesle

1.13K
0
Podelite sa prijateljima:

Verovatno zvuči ironično kada pročitate naslov da Nikola tuži Teslu, ali upravo takva situacija se trenutno odigrava u Sjedinjenim Američkim Državama, između dva proizvođača električnih proizvoda s više točkova. Firma Nikola, čije je sedište u saveznoj državi Arizoni, je debitovala s crtežom kamiona pod oznakom One, koji je javnosti prikazan u maju 2016. godine, dok je prvi prototip bio spreman osam meseci kasnije. ko godinu dana nakon toga, i kompanija Tesla je predstavila model Semi.

Zavisno od toga kako gledate situaciju, dva kamiona izuzetno liče jedan na drugi, posebno po pitanju centralno postavljenih vrata i stila prednjeg vetrobranskog stakla ili narodski rečeno šoferšajbne, ali mnogi će reći da svi kamioni generalno liče, pa samim tim, Tesla nije uradio ništa šta drugi proizvođači već ne rade decenijama.

Tu naravno nastaje problem za Ilona Maska, pošto je Nikola patentirao rešenje za dizajn svog kamiona još 2015. godine pa samim tim pozicija vrata i šoferšajbne kakvu je usvojio Tesla, krši pravna pravila. Usledila je tužba vredna dve milijarde američkih dolara, i to u maju 2018. godine, a u njoj Nikola tvrdi da Teslin dizajn može „izazvati konfuziju među kupcima kao i pripisivanje potencijalnih problema Tesle,  Nikoli, ukoliko javnost ne može da primeti razliku između dva vozila na prvi pogled“.

Teslin prvi potez je bio da zatraži da se tužba odbaci iz razloga što navodno stilske linije ne mogu biti kopirane osim ako su identične, pa se zapravo prvo „razvlačio po sudu“ u sporu protiv zvanične američke organizacije za patente, ekvivalentu našeg Zavoda za zaštitu intelektualne svojine (U.S. Patent & Trademark Office – USPTO). Na taj način Mask se nadao pobedi protiv Nikole, bez da uopšte i vodi pravnu bitku s tim entitetom, pošto rival na taj način ne bi više imao aktuelni patent.


Osnivač i predsednik Nikole, Trevor Milton je nedavno na svom Twitter nalogu objavio da je rival izgubio spor protiv USPTO, što znači da je tužba još uvek aktuelna.

Dok spor traje, Nikola trenutno radi na serijskoj proizvodnji električnog modela Tre kao i budućeg modela One, koji će pružati pogon na vodonik. Njegov partner u procesu je kompanija Iveco pa će se One sigurno pojaviti i u Evropi pod oznakom ove italijanske firme.

Ukoliko Nikola izađe kao pobednik na sudu, Tesla će imati dva izbora. Jedan od njih je onaj da izmeni stil svog kamiona dok je druga opcija da plati rivalu odštetu na svaki prodati primerak.

AutoRepublika

(1131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments