1. Home
  2. Vesti
  3. Iveco će u Nemačkoj proizvoditi Nikola TRE električne kamione
Iveco će u Nemačkoj proizvoditi Nikola TRE električne kamione

Iveco će u Nemačkoj proizvoditi Nikola TRE električne kamione

473
2
Podelite sa prijateljima:

Iveco i FPT Industrial, marke pod kontrolom CNH Industrial grupe će, počev od prvog tromesečja 2021. godine, proizvoditi novi električni kamion TRE, koji je razvila kompanija Nikola Motor Company. TRE će biti sklapan na proizvodnim linijama fabrike konzorcijuma koji čine tri kompanije, i koja je smeštena u nemačkom gradu Ulmu.

U tom cilju će biti izvršeno ulaganje u razvoj projekta u iznosu od 40 miliona evra. Ova suma će biti iskorišćena kako bi se modifikovala proizvodna postrojenja, omogućavajući na taj način da prve isporuke baterijskog teškaša TRE budu moguće već od sledeće godine.

Kroz formiranje zajedničke kompanije, CNH Industrial će investirati iznos od 227 miliona evra, a sve sa ciljem da se uskoro na tržištu nađe električni kamion Nikola TRE, dok bi se prema planu, u nekoj kasnijoj fazi razvoja, odnosno od 2023. godine, kupcima ponudila i verzija koja za pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Čast da budu prve proizvedene verzije dobiće primerci s konfiguracijom 4×2 i 6×2, maksimalnim kapacitetom do 720 kilovat sati (kWh) i snagom do 480 kilovata.

Novi baterijski kamion Nikola TRE je još uvek u (završnoj) fazi razvoja, a zasnovan je na Ivecovoj S-Way strukturi. Procena je da će prvi prototip primerci biti spremni za finalna testiranja sredinom ove godine.

Na ovu temu se izjasnio i izvršni direktor kompanije CNH Industrial, Hubertus Milhauzer, navodeći da fabrika u Ulmu predstavlja „živi dokaz“ da dugoprugaški transport bez štetnih emisija postaje deo naše svakodnevice, odnosno realnosti.

Trevor Milton kao izvršni direktor kompanije Nikola Motor, je rekao da je električni kamion TRE „dokazano najbolji i najnapredniji baterijski kamion na svetu“, kao i da će kao takav nastaviti da postavlja svetske standarde u svom segmentu.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Znajući na kojoj su muci vozaci kamiona, kako moraju na vrijeme dostavljati i pisati u flaše, sa ovim štakorima će dobit nervni slom, glupost na 3.

BojanNeki

Izgleda da će nervni slom prvi dobiti neko drugi.