1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. GM upravo objavio da ulazi u kapital kompanije Nikola s dve milijarde dolara
GM upravo objavio da ulazi u kapital kompanije Nikola s dve milijarde dolara
0

GM upravo objavio da ulazi u kapital kompanije Nikola s dve milijarde dolara

246
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo General Motorsa nastupa odlučno na tržištu, povlaćeći nužne poteze koji bi trebalo da omoguće kompaniji da ostane konkurentna na kompetitivnom tržištu automobilske industrije, izmučenom krizom zbog širenja zaraze novim korona virusom. U liniji s tim je i vest koja je pristigla danas,a koja govori o tome da najveći američki proizvođač automobila ulazi u „strateško partnerstvo“ s kompanijom Nikola, koja egzistira tek šest godina. I kao takva, ova firma je dostigla vrednost na berzi koja se meri s 13 milijardi američkih dolara.

Sporazum predviđa investiciju u kapital Nikole u iznosu od dve milijarde američkih dolara. U izjavi, obe kompanije su navele da će General Motors steći pravo na akcije tako što će Nikoli ustupiti usluge i pristup komponentama koje su prošle sva bezbednosna testiranja i proces validacije.“

Izjava sadrži i sledeću tvrdnju: „General Motors će upravljati inženjering procecima, homologacijom validacijom i proizvodnjom baterijskog i vodonočnog pikap kamioneta Nikola Badger.“ Najavljeno partnerstvo će takođe obezbediti inženjerima kompanije Nikola, pristup tehnologiji vodoničnih gorivnih ćelija, koja je u posedu većeg partnera, kako bi bila iskorišćena za razvoj kamiona iz segmenta teškaša.

GM i Nikola su izašli u javnost s pratećom objavom, samo nedelju dana nakon što je GM potpisao memorandum o razumevanju s japanskom Hondom, a u vezi razvoja strateškog partnerstva u Severnoj Americi.

„Sklapanje strateškog partnestva s kompanijom Nikola, jednim od entiteta koji bude novu nadu, doprinosti široj primeni i uspehu naše potpuno nove baterije Ultium, a isto se može reći i za sisteme zasnovane na vodoničnim gorivnim ćelijama,“ napisala je u izjavi šefica General Motorsa, Miri Bara.

S druge strane, oglasio se i osnivač Nikole. Trevor Milton je prozborio sledeće reči: „Udruživanjem, stičemo pristup validiranim komponentama za sve naše programe. Pored toga, postaju nam dostupne i baterijska tehnologija Ultium, kao i program razvoja vodoničnih gorivnih ćelija u koji je veći partner investira više milijardi dolara, kako bi bio spreman za proizvodnju“.

„Nikola će na taj način, jednim potezom pera doći u posed višedecenijskog rada i pratećeg iskustva, a pre svega u vezi s električnim pogonskim sklopovima, ali i ostalim segmentima inženjeringa svetski priznatog kvaliteta. Dobijamo i na dodatnom poverenju ulagača u našu kompaniju. Ono, možda i najvažnije, General Motors sada ima interes da vidi uspeh kompanije Nikola.“

Nakon objave ove vesti, vrednost akcija kompanije Nikola je uzletela za 39%, dok je porasla i vrednost akcija General Motorsa, ali za skromnijih 7%.

Rukovodstva obe kompanije su naglasila da će prvo vozilo koje će sići s proizvodnih traka, kao plod uzajamne saradnje, biti pikap dizajniran da bude izvođen u baterijskoj i vodoničnoj varijanti, Nikola Badger. On će krenuti u serijsku proizvodnju počev od 2022. godine. Nakon ovog pikap kamioneta, kreće i masovna montaža sledećih vozila: Nikola Tre, Nikola One, Nikola Two i NZT.

GM neće povlačiti udeo u kapitalu, najmanje do 2025. godine, deo je sporazuma.

AutoRepublika

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments