1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan X-Trail predstavljen u Americi pod tamošnjim pseudonimom Rogue
Nissan X-Trail predstavljen u Americi pod tamošnjim pseudonimom Rogue
12

Nissan X-Trail predstavljen u Americi pod tamošnjim pseudonimom Rogue

687
12
Podelite sa prijateljima:

Nama dobro poznati krosover Nissan X-Trail je prikazan pre nekoliko sati u Severnoj Americi, na čijoj teritoriji se nudi pod imenom Rogue. Logično je i da je na tom kontinentu predstavljen SUV prilagođen lokalnim potrebama, ali je isto tako jasno da razlike u pojavi dve varijante neće biti značajne.

Novi Nissan X-Trail sada „fura fazon“dvodelnih prednjih svetlosnih grupacija u LED tehnologiji, kao i više atletske forme. Dodatno utisak pojačava i dvobojna karoserija, što je opcija koja se može štiklirati na listi opreme koja se zasebno fakturiše.

Nissan X-Trail bok

Interesantno je da je novajlija, nasuprot svim automobilskim trendovima ovog sveta, sada nešto skromnijih gabarita, barem što se dužine i visine tiče. Tako je X-Trail sada 4.648 milimetara dug (umesto nekadašnjih 4.686 mm), a visina je 1.699 mm spram nekadašnjih 1.727 milimetara. SUV je širok onoliko koliko je to bio i u prethodnoj generaciji (1.839 milimetara).

Takođe, ni međuosovinski razmak nije izmenjen, što znači da iznosi 2.705 milimetara, baš kao i na modelu koji se nalazi na izlaznim vratima iz game. Međutim, Japanci su objavili da je X-Trail postavljen na novu varijantu modularne platforme CMF-C / D, koja je redizajnirana u smislu modifikovanog multilink oslanjanja na zadnjoj osovini. Što se sistema upravljanja tiče, i servo uređaj je nove konstrukcije.

Nissan X-Trail – portret

Nissanovi inženjeri su najavili da žele model s optimizovanim aerodinamičkim performansama. Shodno tome, unapređena je zaštita podvozja na način da stvara što manji otpor strujanju vazduha, dok su instalirane i „roletne“ na maski hladnjaka, koje se otvaraju samo onda kada je pogonskoj jedinici potrebno „provetravanje“.

Međutim, kao da su sve preduzete radnje pošle po zlu, pa se kretanjem novog X-Traila, vazduh više buni nego što je to bio slučaj ranije, a o čemu govori aktuelni koeficijent otpora od 0,331 spram nekadašnjeg 0,327. Kupci mogu da biraju naplatke koji će u prečniku posedovati od  17 do 19 coli.

Nissan X-Trail iz profila

Pohvalno je to što se sada zadnja vrata mogu otvoriti skoro pod uglom od 90 stepeni, što je posebno zgodno za roditelje malih potomaka, naročito u situacijama kada montiraju dečije sedište. Oduševljenje će biti još veće, baš kao i podsticaj natalitetu vlasnika ovog Nissana, kada shvate da se na zadnjoj klupi može montirati triling dečijih sedišta, jer su instalirana i tri para Isofix priključaka.

Dugme za ulazak u vozilo bez ključa je sada dostupno na svim, a ne samo na prednjim vratima, kao što je to nekada bio slučaj. Jednim stiskom se otključavaju samo vrata na kojima je brava dodirnuta, dok dvostruki pritisak za posledicu ima otključavanje svih vrata na X-Trailu.

Nissan X-Trail enterijer

Putnička kabina nas je i u odlazećoj generaciji japanskog krosovera „kupila“, kako kvalitetom upotrebljenih materijala, tako i završnom obradom. Sada je sve to dalje unapređeno.

Transmisijom se upravlja putem ručice, džojstika a bez mehaničke veze s menjačkom kutijom, pa tako središnji tunel poseduje dva nivoa, s jednim koji je posebno izdašan s aspekta zapremine. Osnovni instrumentacioni klaster nudi analogne pokazivače, uz ekran koji po dijagonali pruža 7, umesto nekadašnjih 5 inča.

Međutim, uz doplatu, moguće je dobiti i potpuno virtuelni klaster s monitorom dijagonale 12,3 inča. Još jedna opcija na listi je svakako i projekcioni displej koji po dijagonali ima 10,8 cola. Kišu informacija o ekranima zaključujemo vestima o onom preko koga se prate postavke multimedijalnog sistema a koji je 9 inča prostran po dijagonali i koji poseduje i CarPlay opciju konektivnosti.

Nissan X-Trail centralna konzola

Ukupno je deset vazdušnih jastuka zaduženo da sačuva glave vlasnika i njegovih saputnika u bazičnom X-Trailu, dok sistem komercijalnog naziva Safety Shield 360 (Bezbednosni štit) nudi i funkciju autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, kontrolu svetlosnog snopa, praćenje saobraćajnih znakova i detekciju objekata u mrtvom uglu, kao i kameru za pomoć pri vožnji unazad. Ko želi sistem kamera za puni nadzor nad zbivanjima oko krosovera, moraće da se finansijski isprsi malo više.

Adaptivni tempomat je sada dovoljno bistar da može da ponovo pokrene automobil nakon poluminutnog stajanja u mestu, dok je to ranije mogao da učini samo ukoliko je zaustavljanje trajalo kraće nego „legalne 3 sekunde u reketu“, košarkaškim rečnikom izrečeno. Po prvi put se na listi opcionala našao i uređaj za klimatizaciju sa tri zone, a tu je grejani obruč upravljača, kao i električnim putem „utopljena“ sedišta na zadnjoj klupi. Ovo poslednje se doduše odnosi na američku verziju, ali nije kontraindikovana upotreba i na varijantama za ostala ključna tržišta.

Nissan X-Trail prednja sedišta

Zapremina prtljažnika ostaje netaknuta. Dakle, imamo 1.113 litara uz uspravnu zadnju klupu, kada se zapremina meri prema američkom SAE standardu, što znači „od poda do plafona“. Međutim, kada se zadnja klupa „sobali“ (obori), onda zapremina po istim standardima narasta na 2.098 litara (spram nekadašnjih 1.982 litara).

Peta vrata s elektro asistencijom sada mogu biti aktivirana prostim zamahom noge ispod branika sa zadnje strane vozila. Putnici na zadnjoj klupi će moći da se poigraju i sa zavesama koje su instalirane na prozorima zadnjeg para vrata.

Ameri će Nissan Rogue moći da naruče, bolje reći možda želeti da naruče, jedino ako se pomire s tim da ne mogu da biraju agregat, već nužno moraju da prihvate atmosferski motor zapremine 2,5 litara, a koji proizvodi 184 konjskih snaga uz 245 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta (ranije je to bilo 172 „konja“ uz 237 Nm).

Takođe, Xtronic varijator je identičan onom od ranije, ali sistem prenosa snage na sva četiri ugla karoserijesada poseduje novu elektro-hidrauličnu spojnicu, koja radi brže nego ranije. Verzije s pogonom na prednjoj osovini poseduju tri režima vožnje: Standard, Eco i Sport, dok AWD varijante nude pored toga i režime: Off-road i Snow. Verujemo da prevod nije nužan.

Lokalno proizvedeni Nissan Rogue će se naći pred Amerikancima, to jest u njihovim izložbeno-prodajnim salonima tek krajem godine. Međutim, globalni model, nama dragi X-Trail stiže kasnije. Kada tačno i po kojoj ceni, još uvek ne znamo.

Ali kao i svaki dobar konsultant, naučićemo brzo i prenećemo vam čim saznamo.

AutoRepublika

(687)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Korektan je dizajn. Retko mi bilo koje novo vozilo odmah „legne“. Obično najpre neko vreme imam loše emocije. Ovde mi je enterijer skroz ok ( u onoj tamnjijoj varijanti kože), a spolja, bočna silueta i dupe su mi već sada prihvatljive, samo još da svarim „nos“.

da11

Nikad necu moci svariti citroena cactusa sprijeda.

Bojan

Bash me zanima kokilo ce qasqai da bude slican/razlicit od ovog xtraila

Don

I onda multipla im ružna (mada je onaj Korejac ssangyong ružan za medalju, gabor nad gaborima). Unutrašnjost? Da je onaj tablet integriran u konzolu, kao kod djulije, to bi bio stilski posao ovako samo 8/10 za stajling.
Ne vidjeh ja da je cijena negdje napisana. Motor atmoaferac a nije hibrid? Biće dizel za Evropu?? Koje vrste je Automatski mjenjač?

Yankee

U Americi su do sada nudili obicni 2,5-litarski atmosferac i hibrid, tako ce verovatno i u buducnosti, s tim sto ce hibrid kasnije debitovati. Menjac je CVT. Ovo je sve za Ameriku, ne znam sta ce u Evropi nuditi.

Minderbinder

Taj hibrid se nije nešto proslavio, brzo su ga povukli.

Don

Baš sam posao reći da A nismo čuli o njihovim hibridima. A kako to kad je najsavršeniji pogon, rekoše neki, troši 3litre, mijenja munjevito i nema se šta pokvariti???

Minderbinder

Prvo svaka čast na brzini, posle svega par sati vi imati (opširan) tekst 🙂 Meni dizajn deluje kao dete od sadšnjeg (sada već starog) X-Traila i Rav4. Generalno dosta solidno izgleda, još samo da vidimo izbor motora za EU tržište. Aktuelni renovi 1.7 i onaj malo stariji 2.0 su dobri, ali fali jedan upotrebljiv hibrid i turbo benznac (ali u kombinaciji 4×4) u paleti.

Dikh tu kava

I sad je već (opet) vreme za meni omiljeno, X(trail) puta postavljeno, a nikad odgovoreno pitanje: zašto američki propisi zahtevaju žute obloge prednjih migavaca? Dok nazad može i crveno..? Pada mi na pamet nekoliko, mahom zlonamernih odgovora, ali bolje da se izjasne poznavaoci, „if any“..

D_C

Koliko se secam, a ziveo sam godinu dana u SAD i tamo polozio vozacki ali je bilo dosta davno, to napred nisu zmigavci vec poziciona svetla koja sluze da obeleze uglove auta. Imao je i Jugic za americko trziste svojevremeno na mestu onih nasih sa strane blatobrana.

Dikh tu kava

Ne mogu generalno da tvrdim, ali mislim da ne. Kada sam kupovao tadašnju Mazdu, ona je to isto imala (razumljivo, isuviše je mali proizvođač da pravi posebno modele za USA, posebno za Evropu), pri čemu to kod nje nisu bile pozicije, nego migavci..

TNT

Na slikama deluje mnogo modernije i bolje – sasvim u rangu sa današnjom konkurencijom, jedva čekam da ga vidim uživo.