1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hibridni superautomobil Ferrari 296 GTS sada i bez krova
Hibridni superautomobil Ferrari 296 GTS sada i bez krova
0

Hibridni superautomobil Ferrari 296 GTS sada i bez krova

182
0
Podelite sa prijateljima:

Hibridni, prošlog leta predstavljeni kupe Ferrari 296 GTB se sada već nalazi u katalogu slavne italijanske marke. Ferrari je u međuvremenu najavio i drugu verziju ovog modela, a u pitanju je spajder s čvrstim sklopivim krovom. On će nositi, za latinski brend tradicionalan sufiks GTS (Gran Turismo Spider).

Konstrukcija dvodelnog tvrdog sklopivog krova RHT (Retractable Hard Top) novog Spidera je identična onoj koju smo viđali na bratskim modelima s nazivima 488 Spider i F8 Spider. Jedino je oblik panela karoserije izmenjen. Električni uređaj može da sklopi ili rasklopi krov za samo četrnaest sekundi, što je izvodljivo do brzina kretanja od  45 km/h.

Poklopac motora i zadnji poklopac spajdera su, naravno, originalni, iako je njihov oblik izveden na način da bude što je moguće bliskiji originalnom kupeu. Dakle, aerodinamika superautomobila nije pretrpela negativne uticaje promene karoserijskog obličja, pa su ravnoteža vertikalnog aerodinamičkog potiska i sile podizanja u verziji GTS, identična onim koja krase i donorski model GTB.

Jedini aktivni aerodinamički element je zadnji spojler, koji se proteže uspravno i, kada se podigne, povećava potisnu silu za 100 kilograma.

Spajder se u tehničkom smislu ne razlikuje od kupea. Biturbo motor u konfiguraciji V6 radne zapremine 3.0 litra je instaliran iza sedišta. Razvija 663 konjske snage i 740 Nm najvišeg obrtnog momenta, dok je elektromotor instaliran između SUS kolege i osmostepenog preselektivnog robotizovanog menjača. Električni agregat isporučuje značajnih 167 konjskih snaga uz 315 Nm obrtnog momenta.

Najviša ukupna snaga ovako koncipiranog hibridnog pogonskog sklopa je na nivou od 830 „konja“. Pogonski točkovi su oni iza vozača, dok je diferencijal elektronski kontrolisan.

Kapacitet trakcione baterije, smeštene poprečno iza sedišta, je skroman i iznosi samo 7,45 kWh; a kada je u bešumnom režimu koji proizvođač naziva eDrive, spajder može da proputuje do 25 kilometara, i da ubrza najviše do  135 km/h.

Što se tiče kupea, možemo reći da se za njega uz doplatu nudi i paket namenjen trkačima, da ne kažemo paljevinama, a koji se zove Assetto Fiorano. Uključuje poseban sistem vešanja s trkačkim amortizerima Multimatic, dodatnim aerodinamičkim elementima na nosu vozila, trkačkim kadicama i gumama Michelin Sport Cup2R. Da kažemo da je u ovom izdanju uvećano učešće komponenti izrađenih od kompozitnih materijala, misleći na plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima.

Ispostavilo se da je Spider za nekih 70 kilograma teži od originalnog kupea, pa tako najniža moguća masa vozila iznosi 1.540 kilograma. Poređenja radi da navedemo da Ferrari F8 Spider, sa središnje postavljenim motorom, ali bez električne asistencije, meri 1.400 kg.

Sklopivi krov nije poremetio statičku distribuciju mase vozila, pa tako 40,5% tereta se nalazi na prednjoj osovini, dok je preostalih 59,5% na zadnjoj. Ugradnja mobilnog krova nije ugrozila ni parametar koji ilustruje ubrzanje od nule do “stotke”, pa ono i dalje iznosi 2,9 sekundi.

Ipak, modifikacija koja pruža osećaj vetra u kosi do 200 km/h stiže za 7,6 sekundi, dok kupeu nije potrebno toliko vremena (7,3 sekundi). Najviša brzina kretanja dostiže cifro od impresivnih 330 km/h.

Ferrari 296 GTS ulazi u prodaju tokom drugog polugodišta godine u kojoj već uveliko uživamo. Prodajna cena ostaje nepoznanica, ali je sigurno da će biti viša od one koju je potrebno izdvojiti za kupe, za koji se, uzgred budi rečeno, na Starom kontinentu traži nemalih 271 hiljada evra.

AutoRepublika

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments