1. Home
  2. Vesti
  3. Vrhovni BMW M5 naredne generacije posedovaće 750 električnih kilovata snage
Vrhovni BMW M5 naredne generacije posedovaće 750 električnih kilovata snage
4

Vrhovni BMW M5 naredne generacije posedovaće 750 električnih kilovata snage

404
4
Podelite sa prijateljima:

Sve raspoložive varijante sledeće generacije super sedana s oznakama BMW M5 će posedovati neki oblik elektrifikacije, onda kada budu stupili na tržište, što će se dogoditi u nekom trenutku tokom 2024. godine. Vest je preneo britanski Car Magazine, dodajući da će najprestižniji M5 sledeće generacije biti dostupan samo kao plug-in hibrid ili pak čisto električni automobil.

U izveštaju se navodi da će električna verzija koristiti bateriju kapaciteta 135 kWh a da će sistem napajanja funkcionisati na sistemu od 400V, uz mogućnost nadgradnje i na sistem od 800 volti koji trenutno, kao jedini, koristi Porsche Taycan.

Perjanica game performantne limuzine iz više srednje klase će posedovati čak tri elektromotora, od kojih će svaki raspolagati s 250 kW sirove snage. Po jedan motor će biti smešten na svaki od zadnjih točkova, dok će jedan pokretati onaj par smešten na prednjoj osovini. Tako će ukupna isporučena snaga dostići mamutsku moć od 750 kW, navodi se u internim dokumentima na koje se poziva redakcija britanskog magazina.

Ostrvljani navode da BMW cilja na to, da svom pulenu obezbedi autonomijsu s jednim punjenjem baterije od oko 700 kilometara, uz samo 2,9 sekunde koliko bi mu navodno trebalo da, iz mirovanja „dobaci“ do 100 km/h. Sistem s tri elektromotora je najavila i Tesla, čiji su inicijalni navodi optimističniji od onog što Bavarci žele da postignu sa svojim baterijskim pogonskim sklopom.

Još smo jednu zanimljivost uočili čitanjem ovog izveštaja. BMW M5 u PHEV verziji će navodno deliti svoj pogonski sklop s novim super moćnim krosoverom o kome se još uvek govorka, a zvanične potvrde o razvoju nema. Radi se o modelu BMW X8 M SUV, za koji je najavljen razvoj 559 kilovata snage, uz 999 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Za kraj da pojasnimo da naslovna fotografija prikazuje trenutno najsnažniju varijantu (pre neki dan) osvežene Serije 5. Ona nosi oznake M550i.

AutoRepublika

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Vidim povećaće se pisanije ovde o EV izgleda dolaskom konkurentnog električnog BMW-a, ali opraštam. 😉

BojanNeki

Nemojte šalu tako ozbiljno da shvatate. Preozbiljno.
A to što električna vozila zovete zelenim u jednoj Srbiji je malo rečeno čudno.
Pišite da se takvim vozilom od 6 do 8 puta jefinije voziti, da je održavanje smešno i da je vozilo daleko dugotrajnije, kao što jeste, pa ćete videti razliku u interesovanju i popularizaciji.