1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Lexus IS stiže naredne sedmice
Novi Lexus IS stiže naredne sedmice
0

Novi Lexus IS stiže naredne sedmice

132
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je čak sedam godina od kada je Lexus predstavio trenutnu generaciju svog najmanjeg modela IS. Verujemo da su mnogi zaboravili da on uopšte i postoji i to sa dobrim razlogom, ali nas japanski proizvođač vozila uverava da budemo „na vezi“ sledećeg utorka. Naime, tada će svetlost dana ugledati potpuno nova generacija IS-a, za koju Lexus kaže da će biti najbolja u dugogodišnjoj istoriji ovog automobila.

Od kada je prethodnik stigao na tržište mnogo toga se promenilo kod Toyotine premijum divizije. Prodaja krosovera i terenaca je eksplodirala, a Lexus je takođe ugasio slabo prodavani model GS. Njegovu poziciju treba da popuni sledeća generacija ES-a, koja je sličnih dimenzija, ali pruža pogon na prednje točkove, o čemu smo nedavno pisali. dok se GS mogao pohvaliti poželjnijim pogonom na sva četiri točka.

To nam ujedno govori da bi novi IS mogao da bude veći od prethodnika, ali pravo pitanje je koliko je Lexus spreman da investira novca u proizvod koji nema baš preterano visoku prodaju. Čak i na svom najvećem, odnosno američkom tržištu prošle godine je isporučeno svega 14.920 jedinica, što je za oko četiri puta niža cifra u poređenju sa onom od samo pre pet godina.

Situacija u Evropskoj uniji je još negativnija i tokom 2019. godine je samo 3.282 kupaca izabralo model IS. Iz tog razloga, ovaj automobil se neće ni vraćati na Stari kontinent, a Lexus kaže da čak 80% mušterija u Evropi biraju neki njegov krosover pa potreba za još jednom limuzinom ne postoji.

Na internet je do sada procurila samo jedna fotografija koja nam ne pokazuje mnogo, s izuzetkom zadnje svetlosne grupe. Ona se prostire horizontalno duž celog zadnjeg dela pa nam je jasno da je Lexus shvatio kritike vezane za prethodnika i uradio nešto povodom toga. Sve ostalo je predmet rasprave, pa dok neki internet sajtovi prenose vest da se platforma neće menjati, drugi ipak pretpostavljaju da će novisedan biti utemeljen na modernijoj TNGA arhitekturi.

Ono šta najviše interesuje ljubitelje automobila je pitanje da li u ponudi i dalje ima mesta za performantni F model. U prošlosti ovaj model je pokretao atmosferski 5,0-litarski V8 agregat sa 416 konjskih snaga, ali neke najave kažu da bi naslednik mogao pružati 3,5-litarski turbo motor u kombinaciji s električnim agregatom.

Bilo kako bilo, budite uz AutoRepubliku narednog utorka kada će više informacija biti poznato.

AutoRepublika

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments