1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Henry Ford i patent za automobile
Zanimljivost dana: Henry Ford i patent za automobile
0

Zanimljivost dana: Henry Ford i patent za automobile

499
0
Podelite sa prijateljima:

Henry Ford je u istoriji poznat po mnogo toga – po čuvenom Modelu T, po nečuvenoj dnevnici od pet dolara i po (navodno) prvoj pokretnoj traci u automobilskoj industriji (iako je pionir zapravo bio Oldsmobile). Ali, postoji još jedan detalj o životu legendarnog Henryja koji je imao možda još veći uticaj u automobilskoj industriji, a to je pobeda na sudu protiv osobe koja je posedovala patent za proizvodnju automobila.

Zvuči neverovatno, ali sve do 1911. godine patent na automobile je zadržavao advokat po imenu George Selden. Naime, 1878. godine, osam godina pre nego što je debitovao Benz Patent Motorwagen (prvi automobil ikada proizveden), Selden je predstavio svoj motor na bazi prethodnog sa kojim je George Brayton debitovao dve godine ranije. Iako njegova inovacija nije bila potpuno nova i čak nije imao ni automobil u koga bi se spomenuti motor ugradio, Selden je iskoristio svoje iskustvo kao advokat i visoki uticaj svog oca (koji je takođe bio cenjeni advokat) i 1879. godine popunio zahtev da zaštiti patent, ne samo na motor već i na bilo koji proizvod na četiri točka koga pokreće takav motor!

Moralo je proći 16 godina pre nego što je patent odobren, ali od 1895. godine svako ko je želeo da proizvodi automobil je prvo morao da plati Seldenu odštetu. 

Do navedenog perioda, tržište automobila je poraslo u velikoj meri, a Selden je zahtevao isplatu od 0,75% vrednosti svakog prodatog vozila. „Zarađeni“ novac je investirao u sopstvenu fabriku automobila, Selden Motor Vehicle Company, kao i partnerstvo sa Electric Vehicle Company za proizvodnju električnih taksi vozila.

Kada je Henry Ford osnovao istoimenu kompaniju 1903. godine, ovaj legendarni industrijalac je odlučio da ne isplati Seldenu svoj deo uz objašenje da advokat ne samo što nije prvi proizveo motor već i u vreme kada je zaštitio patent nije imao ni automobil. Kako to obično biva – usledila je tužba koja se otegla punih osam godina. Iako je Selden prvobitn odneo pobedu, Ford se žalio na odluku i uspeo da izađe kao pobednik uz dodatno objašnjenje da njegov motor nije istog dizajna kao onaj koji je Selden „dizajnirao“. Zanimljivo je da je Ford pobedio svega godinu dana pre nego što je patent trebao da istekne.

Od tog momenta broj automobilskih kompanija je porastao u velikoj meri, a Selden odlučuje da posveti pažnju svojoj kompaniji. Preminuo je 1922. godine dok je Selden Motor Vehicle Company opstao sve do 1930. godine.

Zoran Tomasović

(499)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments