1. Home
  2. Vesti
  3. U Nemačkoj prodaja novih automobila opala za 31% u septembru
U Nemačkoj prodaja novih automobila opala za 31% u septembru
2

U Nemačkoj prodaja novih automobila opala za 31% u septembru

473
2
Podelite sa prijateljima:

Za sve je kriv WLTP. 

Otkud ovakav veliki pad prodaje na najvećem tržištu automobila u Evropi? Stvar je veoma jednostavna, zbog uvođenja novog, realnijeg sistema merenja potrošnje goriva novih automobila i emisije štetnih gasova, brojni proizvođači prinuđeni su da povuku neke od svojih modela ili motora iz upotrebe.

Kako bi se posledice ovakvog poteza ublažile, u Nemačkoj su od sredine jula pa sve do kraja avgusta nuđeni veliki popusti za vozila koja neće proći WLTP. Zbog ovakvih velikih popusta i drugih olakšica, prodaja novih automobila u avgustu u zemlji Germana skočila je za 25%.

Otuda i veliki pad prodaje u septembru kada su fizička i pravna lica kupila ukupno 200.134 automobila, što je za 31% manje nego što je bio slučaj u avgustu.

Većina brendova iz VW grupe zabeležila je dramatičan pad prodaje. Audi je doživeo pad od ogromnih 78%, Porsche 76%, Volkswagen 62%, Seat 55% i Škoda 44%. Rukovodostvo grupacije navelo je da je u pitanju problem za koji očekuju da će se rešiti do kraja oktobra, te da će se prodaja popraviti već u novembru.

Ni drugim velikim markama nisu cvetale ruže: Dacia je zabeležila pad prodaje od 51%, Renault 44%, Nissan 32%, Hyundai 21 % i Mercedes 21%.

Ipak, bilo je i proizvođača koji nisu zabeležili drastičan pad, a to su BMW koji ima manju prodaju za 1,2%, potom Toyota sa 6,3% i Opel sa 6,6% manje prodatih automobila nego u avgustu.

Najbolje se za pojavu WLTP homologacije pripremila PSA grupacija. Oni ne samo da nisu doživeli pad prodaje, već su zabeležili i rast! Peugeot je prodao 12% više vozila nego u avgustu, premijum marka DS čak 23% više, a rast od 10% je zabeležio i Citroen.

 

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja nisam primetio da je kod nas bilo nekih dodatnih „popusta“ pred stupanje na snagu novih eko normi ?
Ili nisam dobro „ispratio“ ?

Mad Max

Ne bi se ja radovao ovim „novim“ WLTP“ vozilima. Biće tu dosta mrtvaća, a potrošnja razređenog veštačkog djubriva će se povećati da će džep to osetiti dobro.
Mislim da je Evropa došla u situaciju da sama sebe jede. Nisu džabe Englezi počeli da napuštaju brod koji tone…..
Za to vreme ameri ne haju. Teslu promovišu a opušteno voze 6000 + kubika. A evropljani izmislili FAP filter na benzincu.
Imam utisak da će az par godina bit traženi ovi stariji polovnjaci, ko nekad kod nas Golf 2