1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW Serije 5 potpuno sazreo!
BMW Serije 5 potpuno sazreo!
16

BMW Serije 5 potpuno sazreo!

5.77K
16
Podelite sa prijateljima:

BMW je predstavio jedan od najvažnijih automobila u gami. Radi se o Seriji 5 u restilizovanoj verziji a namera Bavaraca s ovim automobilom jeste da se ustoliči kao lider kompetitivnog segmenta, ispred novijih Audija A6 i Mercedesove E klase. Pored uvedenog mnoštva tehnoloških novotarija i pogonskih sklopova, novina je i uključivanje M Performance varijante (M550i) u paletu luksuznih limuzina i karavana. Ispod haube tako konfigurisane Serije 5, naći će se poznati V8 motor koji u ovoj aplikaciji razvija 530 konjskih snaga.

Poznato je da V8 turbo jedinica može i više od pomenutih 530 ks, pa su tako paralelno s premijerom obnovljene Serije 5, stigle i najave o lansiranju supersedana s M5 CS oznakama, koje će se dogoditi u kasnijem delu ove godine.

Na talasu novina po sredini životnog ciklusa luksuzne limuzine, u naš život stiže i obnovljeni PHEV model s 394 konjske snage. Varijanta koja se, počev od prethodne godine, nudila u kontinentalnom delu Evrope, ali ne i u Velikoj Britaniji, poneće naziv 545e xDrive.

Inicijalno je aktuelna generacije Serije 5 predstavljena 2016. godine, i proizvođač tvdi da je limuzina (i karavan) u svojoj sedmoj iteraciji, nastavio lanac zavidnog uspeha predaka, pa su tako razna izdanja ovog modela isporučena na više od 600 hiljada adresa širom sveta. Prve isporuke restilizovanog modela u evropske izložbeno-prodajne salone se očekuju za mesec, dva.

Bavarci su se postarali da kroz proces blage hibridizacije „provuku“ celu gamu Serije 5, kako onaj deo s dizel, isto tako i fragment ponude s benzinskim motorima, bez razlike da li se radi o šestocilindarskim ili jedinicama s dva cilindra manje. Prvi je sistem lakog hibrida, tokom prošle godine, dobio bestseler game, model 520d. Zahvaljujući dodatku električne asistencije, vozaču je, privremeno na raspolaganju dodatnih 11 „konja“, a što je još važnije, zahvaljujući funkciji „jedrenja“ i deaktivaranja termalnog motora pri veoma niskim brzinama kretanja (do 15 km/h), omogućena je i ekonomičnija vožnja.

Što se tiče benzinskih verzija, tu su četvorocilindarske jedinice 520i (184 ks) i 530i (252 ks), kao i šestocilindarska jedinica 540i (333 ks). Samo uvodnu varijantu nije moguće naručiti s pogonom na točkove obe osovine. Najveći motor koji se ugrađuje u Seriju 5 jeste, odmah pomenuti V8, čije je najmoćnije izdanje (ne računajući punokrvni M varijatet) M550i xDrive, zahvaljujući čemu se limuzina katapultira iz mesta do 100 km/h za samo 4 sekunde. Nažalost, njega kupci neće moći da dobiju u karavanskom obličju.

Na prodajnim listama se ponovo nalaze i tri dizela: četvorocilindarski 520d (190 ks); kao i dva šestocilindraša 530d (286 ks) i 540d xDrive (340 ks uz mamutskih 700 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta).  Sve dizel verzije su opciono dostupne s xDrive sistemom prenosa snage na sva četiri točka, izuzev najsnažnije koja se tako konfigurisana, jedino i može dobiti.

Promene koje su zahvatile Seriju 5 u ovom talasu modernizacije obuhvataju novo dvostepeno ubrizgavanje goriva, kao i nove pijezo brizgaljke koje funkcionišu na pritisku koji doseže do 2.700 bara, na koji način je moć agregata u verzijama 530d i 540d dodatno „podebljana“.

Manji plug-in hibrid nastupa s duetom agregata. Ukombinovani su četvorocilindarski, dvolitarski benzinski i električni motor. Pogonska sila može biti distribuirana isključivo na točkove iza vozača, ili pak opciono, na sva četiri ugla karoserije. U uobičajenom režimu rada, PHEV bavarski pulen razvija 252 konjske snage, ali nakratko dobacuje i do celih 292 „grla“, a zahvaljujući implementaciji takozvane funkcije XtraBoost. Nažalost, dodatna radost traje samo deset sekundi. Pohvalno je to što novajliju u ovom izdanju, krasi električna autonomija od oko 68 kilometara, mereno poštujući WLTP protokol.

Pridošlica u familiju modela Serije 5 jeste novi 545e xDrive plug-in hibrid, koji koristi redni benzinski šestak i elektromotor, baš kao što je to slučaj i u limuzinskoj perjanici Seriji 7, gde nosi identičnu oznaku 745e, uz isporuku istovetnih 394 konjskih snaga. Ubrzanje do „stotke“ traje 4,7 sekundi, dok je najviša brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Potrošnja ovog novajlije, prema WLTP standardima iznosi, od 1,75 do 2 litra na svakih sto kilometara. Ovo, pored svakako impozantnih podataka i pratećeg divljenja za konstruktora, izaziva i nevericu i dokazuje iracionalnost čak i WLTP ciklusa.

Kako bilo, litijum-jonska baterija je montirana u podu ispod putničke kabine, zahvaljujući čemu Serija 5 s ovom oznakom na poklopcu prtljažnika, može isključivo na struju da prevali oko 56 kilometara, krećući se brzinama nižim od 140 km/h, tvrdi BMW.

Kao što je to bio slučaj i ranije, svi pogonski sklopovi su upotpunjeni upotrebom standardnog osmostepenog automatskog menjača s konvertorom obrtnog momenta, koji je razvio nemački ZF. Opcija s ručnim menjačem uopšte nije dostupna.

U ovom trenutku, u restilizovanoj paleti „Petice“, model M550i ostaje najdominantniji, ali će se to promeniti u kasnijem delu godine kada javnosti bude predstavljen M5 CS. Konstruktor je u međuvremenu poradio na aerodinamičkim karakteristikama, uključujući i zadnje krilo nalik onome što viđamo na performantnim modelima M2 CS, M3 CS i M4 CS, uz sva ojačanja i „olakšanja“ koja stižu s obilnom upotrebom plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Iako još uvek nema oficijelnih potvrda, šuška se da će Bavarci izvući više „konja“ iz V8 motora, nego što je to aktuelnih 625 „grla“ u M5 Competition obličju.

Stilske izmene karoserije noviteta su koncentrisane na preoblikovanu masku hladnjaka koja je sada šira, ali i postavljena nešto niže nego ranije. Dobila je i usklađen izgled s ostatkom game, što će reći da je izvedena „u komadu“, odnosno da je jednodelna i „zaleže“ direktno na branik. Centralni element je izrađen od materijala koji simulira aplikaciju hroma.

Dalje, pohvalno je i ono što je BMW učinio s prednjim svetlosnim grupacijama. Nova je grafika, to jest inovarin je svetlosni potpis, pa tako sada imamo poznata dnevna svetla u obliku slova L, kao i pokazivače pravca koji su smešteni u spoljnim uglovima (kao što je ilustrovano na fotografiji dole desno).

 

Ponovo je LED rasveta uključena u bazičnu varijantu, iako je sada dostupan veći broj opcija, uključujući i superiorne laserske farove. Zadnje signalne grupe sada više liče na one koje viđamo na manjoj limuzini iz Serije 3. Zadnji branik je takođe redizajniran, dok su završeci izduvnih cevi uvek trapezoidnog oblika, nezavisno od modela za koji se srećni kupac opredeli.

Kandidati za posedovanje Serije 5 sada mogu da biraju između dve boje bez metalik efekta i osam nijansi koje krasi metalik momenat. Tu su uključene nove nijanse plave i sive boje (Phytonic Blue i Bernina Grey) kao i one iz Individual linije (Tanzanite Blue).

Začinjena je i ponuda kočnog sistema. Ranije su se u M Sport paketu mogle naručiti i kočne čeljusti u plavoj boji, dok sada mogu biti specificirane i jedinice u crvenoj nijansi.

Počev od samih početaka prodajne ofanzive, BMW će ponudi M Sport Edition model u Donington Grey nijansi, koja je inače ranije bila rezervisana samo za M5, ili pak u atraktivnom Tanzanite Blue koloritu, koji bi inače morao biti „skinut“ s Individual liste opcione opreme. Ova edicija će biti ograničena na 1.000 primeraka, a ležaće na felnama prečnika 20 inča. Pored toga, posedovaće i sočne detalje s M odrednicom.

BMW navodi da je preoblikovanjem branika, limuzina dobila na dužini za 27 milimetara, dok je Touring narastao za skormnijih 2,1 centimetar, pa se tako sada obe verzije po dužini prostiru na distanci od 4.963 milimetara. Zahvaljujući ekstenzivnom radu na optimizaciji podvozja, kao i aktivnim zaklicima koja se koriste na rešetki hladnjaka, koeficijent otpora vazduha je sveden na rekordan nivo u segemntu  limuzina te veličine i iznosi 0,23 Cd. Kod Touring verzije, skor je nešto manje upečatljiv 0,26 Cd.

U putničkoj kabini noviteta zatičemo BMW-ov info-zabavni sistem najnovije, sedme generacije. Postavke iDrive sistema se očitavaju na standardnom ekranu koji po dijagonali poseduje 10,3 inča, dok se uz doplatu može uživati i u prikazu na celih 12,3 inča. Ostala unapređenja u kabini su fokusirana na centralni greben koji sada krase nešto niže postavljene kontrole uređaja za klimatizaciju, kao i još neke dodatne, manje važne pojedinosti.

Očekujemo da Delta Motors objavi cenovnike za teritoriju Srbije, kako bismo vas izvestili o eventualnim izmenama u odnosu na ono što se tražilo za Seriju 5 pre zatezanja bora.

AutoRepublika

(5772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

U sličnoj zelenoj boji kao na naslovnoj fotografiji, bila je neka posebna edicija škoda fabia prethodne generacije … Ne mogu da se setim naziva …

xtrimi

Zar nisu Monte Carlo edicije bile zelene sa belim krovom?

Ili su 206 Rolan Garos bile zelene ?

moron

Možda Monte Carlo. Danas je crven. Onda je bio zelen. I sa belim krovom, u pravu si.

Milan

Rolan Garos zelen za bez enterijerom

Balkanboj

Fabia VRS, ali je svetlija zelena.

Ali od svega, zeleni BMW, pa stvarno…
Ona tamno plava i bela su prava stvar.
I za komunistu u duši, crvena.

Don

Skodiemve da ti je bem ve.:)

Balkanboj

Imaš pesmu Đoleta Balaševića, – da ti je bem ve…

D_C

Da li je ova digitalna instrumentizacija jedina opcija? Ukoliko jeste, to ovu generaciju serije 5, uz A6 C8 (zbog centralne konzole u vidu velikih ekrana na dodir), automatski iskljucuje sa liste potencijalnih zamena za moj sadasnji auto. Kad malo razmislim, imajuci u vidu da V90 stize sa samo 4 cilindra i 2000 kubika (radije cu ustedeti pare i uzeti Superb Sporline), moj izbor u ovom segmentu vozila se izgleda drasticno suzava.

Sebastian L.

Da li je negde moguće dobiti zvaničan podatak iz BMW koliko je recimo kojih verzija 5-ice u 2019 prodato sa kojim motorom… Zaista me živo zanima koliko procenata prodaje ide na 520d koji po meni sa 190 konja zadovoljava potrebe 99% vozača a koliko se to kupaca odlučuje na ove mnogo performantnije verzije motorizacije koje iskreno osim u nemackom autobanu više nemaju gde da se iskoriste do maksimuma – a verovatno je novčana premija u ceni za njih drastična u odnosu na ulazne verzije benzinskih i dizel motora

D_C

Moja filozofija je da se ovaj segment vozila ne kupuje za puko zadovoljavanje potreba vozaca. Mozes za manje novca kupiti Skodu Superb sa 190 konja koja u iole jacim paketima opreme sasvim sigurno zadovoljava potrebe 99% vozaca, a ako imas alergiju na proizvode VW grupe postoji vise drugih vozila iz tog segmenta koji ce takodje kako kazes zadovoljiti potrebe 99% vozaca. Ovaj segment se kupuje kada hoces vise od zadovoljavanja potreba, kada bas zelis uzivanje. A ako si imao prilike da se vozis ili vozis u ovim performartnijim verzijama, znaces razliku cak i u normalnim uslovima: rafiniranost motora, osecaj da… Pročitaj više »

Sebastian L.

Sve se slažem što si napisao, jesam vozio ali nisam lično kupovao modele sa tim jačim motorima jer lično ne tražim od vozila taj osećaj „beskrajne snage u rezervi“ (za moju vožnju pretežno autoputevima po ravnici i 190 konja je više nego dovoljno). Svejedno bi mi bilo zanimljivo da vidim ipak koliko ljudi na kraju i izvadi više novca iz svog džepa samo za taj osećaj na desnom stopalu ali iako sam već decenijama u toj auto branši, ne sećam se da sam ikada našao negde tako neki zvaničan podatak od strane proizvođača automobila-verovatno ga smatraju poslovnom tajnom jer takav… Pročitaj više »

D_C

‘doćiće do značajnog smanjenja broja motornih jedinica sa unutrašnjim sagorevanjem’ – da, potpuno tacno. Posto je tema serija 5, ona je nekada imala motore od 1.8, 2.0, 2.5, 3.0, pa jos barem 2-3 iznad 3 litre. Sada: 2.0, 3.0, 4.4 V8 i to je to, sto znaci da smo se sa 6-7 razlicitih kapaciteta, sveli na 3. Sto se tice ko koliko prodaje kojih motora, moze se dobiti osecaj pregledom stranih oglasa. Posle malo vremena provedenog na najvecem Svajcarskom sajtu (gde zivim) evo kako izgleda to trziste: Audi A6 C7 i C8 (od 2011 pa na ovamo): Trenutno je na… Pročitaj više »

Gsp

Evo jassm sihta na 88 od 5 ujutru i zelena boja je ok. Zlatna, zuta,crvena. Sve mu boje dobro stoje

Lola

Zelenu boju automobila biraju inteligentni ljudi… autor teksta je ovu izabrao iz drugog razloga 🙂