1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nedeljna priča s puno detalja o novom Golfu
Nedeljna priča s puno detalja o novom Golfu
4

Nedeljna priča s puno detalja o novom Golfu

3.24K
4
Podelite sa prijateljima:

Iako Volkswagen skoro sve karte baca na električni budućnosti, i ulaže enormne iznose novca u razvoj i promociju ID porodice modela, jedan drugi, konvencionalni takmac ostaje najpopularniji i najtraženiji pulen iz game marke Volkswagen. To je naravno zvezda meseca oktobra, pa možda čak i cele 2019. godine, hedžbek Volkswagen Golf, koji je upravo debitovao u osmoj generaciji.

Prethodne godine je ukupno 732 hiljade primeraka kultnog četvorotočkaša iz Nemačke isporučeno kupcima iz celog sveta. Na taj način, Golf se plasirao na sedmo mesto najprodavanijih modela 2018. godine. Znajući sve ovo, potpuno je jasno da bi napuštanje Golfa u korist baterijskih vozila, bila potpuna ludost.

Golf je prema očekivanju, i u novoj iteraciji, potpuno prepoznatiljv automobil. Putem obrnute pretrage, odnosno na pitanje o kom modelu sa fotografije se radi, Google na upit o fotografiji Golfa Mk8 odgovarao je još juče da je u pitanju 7.5 generacija legendarnog hedžbeka. Dakle, proporcije i sveukupan stil su ostali skoro potpuno neizmenjeni.

Verzija sa troje vrata je otišla u istoriju a nudi se samo varijetet s petoro otvora za manipulaciju “živom silom i teretom”. Golf je sada duži za 2,6 centimetara (4.284 milimetra) i niži za 3,6 centimetara (1.456 milimetara. Širina je ostala skoro identična (1.789 milimetara) ali je zato prostor između osovina duži za 16 milimetara pa iznosi 2.636 mm.

Razvojni tim se potrudio na temu aerodinamičkih karakteristika pa Golf krasi koeficijent otpora vazduha (Cd) od 0,29 što je za 0,275 bolje od prethodnika. Ovo treba shvatiti uslovno jer je u sedmoj generaciji legenda posedovala BlueMotion varijantu koja je beležila rezultat od 0,27. Čak i u osnovnoj verziji je sva rasveta na novom Golfu izrađena u LED tehnologiji dok se uz doplatu mogu dobiti i takozvani matriks farovi.

Ono glavno što od novina donosi Golf nalazi se u putničkoj kabini. Novi hedžbek je opremljen digitalnim kokpitom s dva ekrana od ojih veći poseduje dijagonalu od 10,25 inča, dok se u centru nalazi monitor osetljiv na dodir. Njegova dijagonala varira od 8,25 do 10 inča, zavisno već od konfiguracije. Sa njega se očitavaju podaci o postavkama multimedijalnog sistema i uređaja za klimatizaciju (koji je takođe deo serijske opreme).

Ko se u finansijskom smislu isprsi malo više, može dobiti i projekcioni ekran. Ručica automatskog menjača (fotografija iznad), a u stvari selektor izbora režima za transmisiju je postao mali džojstik po ugledu na rešenje koje smo videli na još jednoj legendi iz nemačkog konglomerata, odnosno na Porscheu 911.

Svi tasteri koji su dislocirani s ekrana, odnosno koji se koriste na “starinski” način, smešteni su na dva područja, odnosno grupisani su na dva “ostrva” Levo od volana se nalazi taster za rasvetu, a više nema onog rotacionog dugmeta koji je služio za upravljanje radom svetlosne signalizacije.

Tu se nalazi i dugme za grejanje stakala, dok se u centralnoj zoni može pronaći taster za aktivaciju sva četiri migavca, kao i brzi pristup menijima.

Čak je i upravljanje panoramskim, staklenim krovnim prozorom smešteno u zonu virtuelnog menadžmenta. Na listi opcija ćete pronaći i uređaj za klimatizaciju u tri zone kao i audio sistem čuvene marke iz sveta muzike, Harman Kardon.

Novi multimedijalni sistem poseduje pristup internetu zahvaljujući primeni eSIM tehnologije a krasi ga i glasovno upravljanje. To podrazumeva da je moguće slušati i gledati materijale sa neta, kao i da se osvežavanje softvera vrši bežičnim putem. Sistem dozvolja upravljanje konfiguracije u automobilu sa mobilnog telefona vlasnika u nekim prestižnijim verzijama, a sve posredstvom aplikacije za mobilne telefone. Dakle, putem telefona je moguće otključati vozilo, startovati motor i deliti postavke vozila sa prijateljima, već prema ličnim afinitetima.

Golf koji je predstavaljen pre par dana je već od osnovnog nivoa opreme snabdeven sistemom autonomnog kočenja u slučaju opasanosti, dok se uz doplatu dobija koktel pomagala nazvan IQ.Drive, a koji uključuje napredni adaptivni tempomat na koji se persona za volanom može osloniti do brzina od 210 km/h. Ipak, kako i proizvođač naglašava, ovde se ne radi o autopilotu: Ukoliko bi se dogodilo da vozač skloni gornje ekstremitete sa volana Golfa, na period duži od četvrtine minuta, elektronika bi se oglasila bučnim alarmom, a Golf bi bio bezbedno parkiran pored druma kojim se kretao.

Dalje, novajlija je prvi model Volkswagena koji poseduje Car2X sistem kao standardnu opciju. Ovaj sistem omogućava razmenu tekućih informacija bitnih za saobraćaj sa drugim vozilima na putu, ali i sa adekvatno opremljenom putnom infrastrukturom. Domet Car2X sisema je oivičen radijusom od 800 metara.

Postavljen je na modifikovanu modularnu platformu namenjenu nepremijum modelima, nazvanu MQB. Unapređenja arhitekture su skromna po obimu, uostalom kao što se može reći i u globalu za novi Golf. Dakle, promene na „hardveru“ noviteta su trivijalne, posebno u poređenju sa softverskim delom.

Ipak, uz doplatu se i dalje može dobiti adaptivna DCC šasija, a uz civilne verzije, koje su sada naznačene rečima Golf, Life i Style, u ponudi je R-Line opcija koja je momentalno predstavljena, a koja se od civilnih varijateta ne razlikuje samo po agresivnijem stilu i dodacima na karoseriji, već i po tome da je izabrano drugačije kalibrirano ogibljenje, prenosni odnos u upravljačkom sistemu i generalno je cela postavka ustoličena na način da pruži više sportski ugođaj.

Novi Golf penetrira evropsko tržište uz ponudu od osam pogonskih jedinica. Svi motori su potpomognuti turbo punjačem a benzinske verzije uključuju motore iz familije agregata EA211 Evo. Tu je modernizovani 1.0 TSI s tri cilindra (90 ili 110 konjskih snaga), a nudi se i 1.5 TSI četvorocilindraš (130 ili 150 konjskih snaga). Oni su već znani automobilskom auditorijumu i po mogućnosti deaktivacije dva cilindra, što se dešava pri niskim nivoima opterećenja motora.

Motori koji razvijaju 130 ili manje konjskih snaga poseduju turbo kompresor varijabilne geometrije dok je menjačka kutija šestostepena manuelna ili sedmostepena s dvostrukom spojnicom, označena već legendarnom DSG oznakom.

Od samog starta prodaje će biti dostupne i eTSI verzije, iza koje oznake se kriju, da se poigramo malo odomaćenim engleskim kovanicama, soft hibridni 48V pogonski sklop koji inkorporira litijum-jonsku bateriju. Ova opcija je dostupna uz SUS motore koji isporučuju 110, 130 ili 150 konjskih snaga, ali svejedno koriste DSG transmisiju.

Elektromotor pomaže benzinskom motoru prilikom ubrzanja i to, u energetskom smislu, najzahtevnijim prvim sekundama “hvatanja zaleta”, a električni agregat igra svoju funkciju i kao deo start-stop sistema. Proizvođač navodi da je primena ideje o lakom hibridu kritično doprinela poboljšanju energetske efikasnosti noviteta za do 10% prema WLTP ciklusu.

U gami se pored pobrojanih jedinica nalazi i čuveni ali novi 2.0 TDI turbodizel (sa 115 ili 150 konjskih snaga) koji poseduje sistem selektivne katalitičke redukcije (SCR) odnosno koji konzumira i ureju, to jest AdBlue tečnost. Samo u snažnijoj od dve opcije, kupac može zatražiti (i dobiti) sistem pogona na sve točkove 4Motion.

Volkswagen je iskoristio promotivni događaj kako bi predstavio i dva “punomasna” hibrida koje je moguće “spajati kablom” s elektroenergetskom mrežom javnog preduzeća zaduženog za proizvodnju i distribuciju struje. Zajedničko im je da korste identičan 1.4 TSI turbo motor sa šestostepenim preselektivnim menjačem i ugrađenim električnim motorom, baterijom kapaciteta 13 kWh (umesto one od 8,7 kWh koja je ugrađivana u prethodnika). Osnovni Golf eHybrid razvija 204 konjske snage, dok je Golf GTE verzija ubedljivo moćnija jer isporučuje 245 “besnih konja”.

Narodi koji su nastanili Nemačku i Austriju će biti prvi koji će se radovati mogućnosti da pazare “osmicu”, a radost će im se materijalizovati od decembra ove godine. Na ostalim tržištima se legendarni hedžbek može očekivati tokom 2020. godine, kada će biti predstavljeno tuce modifikacija Golfa. One će biti označene nalepnicama na kojima će pisati GTI, GTI TCR i GTD. Varijanta s 300 konja, Golf R će brzo u izložbeno-prodajne salone.

Posebna pikanterija se ogleda u tome da će jedno evropsko tržište biti bogatije ponude. Naime, Rusi će pored mogućnosti da biraju između pomenute dve TSI 1,4 jedinice moći da dobiju i motor iz doba jure 1.6 MPI.

AutoRepublika

(3243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Sedmica je po ovom tekstu imala CW 0.565.U petoj recenici jedno „bi“ viska.Ako se dobro secam aorist pomocnog glagola „BITI“.

moron

Biće i verzija 1,0 ТSI sa 90 konja? Sunce ti, pa fabijana ima 95 …
A TDI 115 nije 1,6, već 2,0 ?
Ipak, drago mi je čuti i da 1,6 MPI umro nije 🙂

Zoca

Ostali modeli iz koncerna sa tom snagom su ,cini mi se na neki gas.Treba da ga dobije i Scala.TGI ga negde krste.