1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda je predstavila porodicu električnih vozila imena „Ye“
Honda je predstavila porodicu električnih vozila imena „Ye“
0

Honda je predstavila porodicu električnih vozila imena „Ye“

135
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo je drugi talas Hondinih električnih vozila dizajniranih posebno za Kinu. Prvi talas uključivao je krosovere e:NS1/e:NP1, koji se proizvode od 2022. godine, i davno predstavljeni model e:NS2. Ovi automobili su tehnički ujedinjeni sa benzinskim Hondama i izgrađeni su na platformi e:N Architecture F sa pogonom na prednje točkove. Nova Hondina porodica Ye je razvijena od nule i nije vezana za ugljovodonične modele.

Ime Ye je transkripcija kineskog karaktera yè, što u slobodnom prevodu znači „sjaj“ (nismo sigurni, a i nismo hteli da guglamo, ali čini nam se da je to novo ime čuvenog američkog repera Kanjea Vesta). Ovi električni automobili su dobili novi logo, koji je početkom godine prikazan na konceptualnim električnim automobilima serije „nula“: korporativno slovo H je malo izmenjeno u obliku i lišeno uobičajenog okvira. Honda će koristiti ovaj amblem samo na vozilima na baterije.

Prvi modeli iz porodice Ye predstavljeni su u predserijskom statusu, tako da o njima još uvek ima vrlo malo podataka. Međutim, to više nisu koncepti, već mašine spremne za proizvodnju. „Prvorođeni“ su bili objedinjeni krosoveri Honda Ye P7 i Honda Ye S7, koji se razlikuju po dizajnu i mestu proizvodnje: model P7 će proizvoditi GAC-Honda JV, a S7 SUV će proizvoditi Dongfeng-Honda JV.

Ako krosover Honda Ye P7 pokazuje poznate karakteristike modernih Hondinih modela, onda je model Ye S7 stilizovan kao neka vrsta Cadillaca. Oba automobila imaju kamere umesto bočnih retrovizora: slika sa njih se prenosi na unutrašnje ekrane, koji su ugrađeni u panele vrata.

Obe „sedmice“ su izgrađene na novoj modularnoj platformi e:N Architecture W, koja uključuje pogon na zadnje točkove ili pogon na sva četiri točka (jedan ili dva elektromotora, redom), prednje ogibljenje sa dvostrukim ručicama, zadnje multilink i velika trakciona baterija.

CATL će isporučiti baterije, a Huawei će pomoći oko elektronike u vozilu. Nažalost, još nema tehničkih detalja. Očekuje se da proizvodnja modela Ye S7 i Ye P7 počne kasnije ove godine.

Zajedno sa ovim parom predstavljen je i liftbek Honda Ye GT Concept, koji bi trebalo da se pretvori u serijski automobil tek do kraja naredne godine. Ovaj električni automobil je duži, širi i niži od dve „sedmice“, ima vrata bez okvira i uvlačeće krilo pozadi. Međutim, serijsko vozilo će verovatno biti jednostavnije.

Do 2027. Honda obećava da će na kinesko tržište dovesti šest električnih vozila porodice Ye. Plus četiri automobila na baterije na jednostavnoj platformi e:N Architecture F. A do 2035. Honda namerava da u Kini potpuno pređe na električna vozila.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments