1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncept DS E-Tense se vraća s osamsto konja i integralnim pogonom
Koncept DS E-Tense se vraća s osamsto konja i integralnim pogonom
0

Koncept DS E-Tense se vraća s osamsto konja i integralnim pogonom

736
0
Podelite sa prijateljima:

Izložbeni eksponat koji je najviše privlačio pažnje od svih izloženih na štandu tadašnje PSA grupacije na Salonu automobila u Ženevi održanom 2016. godine je baš bio konceptni električni kupe s oznakom DS E-Tense. Međutim, takav automobil se kasnije nikada nije pojavio u gami marke DS.

Šest godina kasnije, uprava DS-a je odlučila da konceptu podari drugi život i sada je pred nama superautomobil s oznakom DS E-Tense Performance. On je sada još moćniji i maligniji.

Paneli na karoseriji koja je u osnovi izrađena od plastičnih vlakana ojačanih ugljenikom, su ostali identični, što je možda i pomalo čudno za konceptni automobil koji obično služi kao uvid u budući stilski jezik marke. Ali, odgovor se ovde nameće sam po sebi.

Dakle, prototip DS E-Tense Performance nije osmišljen počevši od nule, odnosno od praznog lista papira već je za bazu uzet onaj isti automobil od pre šest godina viđen u Ženevi. Drugim rečima, bazični E-Tense od sada postoji samo u arhivskim udžbenicima.

Ipak, dizajn prednjeg dela vozila je izmenjen pa verzija Performance poseduje sistem rasvete koji se sastoji od 800 LED lampi i poseduje holografski displej na mestu gde smo navikli da vidimo rešetku hladnjaka. Umesto sočiva na farovima, instaliran je par kamera koje su važne za rad sistema elektronske asistencije vozaču.

Točkovi uključuju felne prečnika 21 inča i vozilo je dugo ukupno 4.720 milimetara. Nažalost, proizvođač nas nije udostojio fotografija iz enterijera, ali je jasno da je obložen kožom i da se podrazumeva i napredni audio sistem Focal Utopia. Tako barem tvrdi konstruktor.

Oprema koncepta je nova u potpunosti i identična je onoj instaliranoj na obećavajućoj trećoj generaciji vozila iz serije Formule E (u kojoj se inače takmiči tim DS-a još od 2015. godine), a koja će se popeti na proizvodne trake tek tokom 2023. godine.

Ako je originalni prototip DS E-Tense imao zadnje točkove kao pogonske i samo jedan električni agregat od 402 konjske snage, onda je verzija Performance „uposlila“ i prednje točkove, zahvaljujući ugradnji dueta elektromotora.

Jedinica smeštena ispred vozača razvija moćnih 340 konjskih snaga, ali je konjica iza njega još brojnija (475 „grla“). Ukupna snaga pogonskog sklopa tako dostiže 815 konjskih snaga dok je obrtni moment na točkovima nestvarnih 8.000 njutn metara.

Trakciona baterija je razvijena u saradnji s firmom Saft koja je pak deo koncerna TotalEnergies. Locirana je iza sedišta u posebnoj kutiji izrađenoj od aluminijuma i plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Raspolaže naprednim, na tečnosti utemeljenom sistemu za hlađenje. Ipak, njen kapacitet je tragikomičan za današnje standarde i iznosi samo 25 kWh.

Sigurni smo da je upravo u tom grmu zecu koji je naveo konstruktore da prećute podatak o autonomiji s jednom dopunom pakovanja skromnih mogućnosti, ali su zato na sva usta razglasili da prototip može da se vine „iz mesta do stotke“ za svega dve sekunde. Koliko to puta može da ponovi pre dopune baterija, nećemo saznati.

Povrh svega, DS i nije objavio fotografije noviteta, već ovo što vidimo predstavlja samo kompjutersku animaciju. Ali vozilo postoji i ono će početi svoju testnu karijeru na drumovima počev od ovog meseca. Nažalost, serijska proizvodnja nije planirana.

Spektakularno stilizovani DS E-Tense Performance Coupé se može smatrati i pokretnom laboratorijom koja će poslužiti za testiranje novih tehnoloških rešenja koja će se pojavljivati na budućim električnim automobilima francuskog brenda. Naposletku, počev od 2024. godine, svi noviteti iz kuhinje DS-a će računati isključivo na električnu trakciju.

AutoRepublika

(736)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments