1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežena najmanja limuzina marke BMW
Osvežena najmanja limuzina marke BMW

Osvežena najmanja limuzina marke BMW

551
0
Podelite sa prijateljima:

Sedan koji je na tržište lansiran još 2016. godine od strane zajedničkog poduhvata, s sedištem na teritoriji Kine, kompanije BMW-Brilliance, automobil trozapreminskog koncepta je upravo prošao kroz proces tehničke modernizacije, a prodaja osvežene verzije startuje koliko „od odmah“.

Na osnovu toga što je informacija o predstavljanju osvežene serije 1 obnarodovana jedino u kineskim medijima, možemo zaključiti da se BMW možda pomalo i stidi svog prvog sedana u istoriji s pogonom na prednje točkove koji je „pušten među (kineski) narod“ kao posledica budnog praćenja pulsa automobilskog tržišta od strane kompanije iz Minhena.

Trozapreminski koncept iz Bavarske počiva na UKL modularnoj platformi a motor je postavljen transferzalno, odnosno poprečno. Kada je na samom kraju 2016. godine debitovao u Gvangžuu, izazvao je šok među ljubiteljima marke koji su se jedva nekako i pomirili sa FWD konceptom u familiji Active Tourer kompakta, s obzirom na činjenicu da, za razliku od sedana, minivan vozila i nisu deo tradicije BMW-a. BMW serije 1 je od strane mnogih doživljen kao akt svojevrsne izdaje.

Uzalud su predstavnici kompanije BMW uveravali ljubitelje brenda da je serija 1 s prednjim pogonom namenjena jedino kineskom tržištu, a da će Evropljani gde se zaista ceni tradicija vozne dinamike kakvu neguje nemački proizvođač, dobiti verziju s pogonom na zadnje točkove. Međutim, u Meksiku se potom pojavio ovaj model bavarske firme (s fabričkom oznakom F52), a koji je izrađen u Kini.

Zatim, u ranijem delu ove godine se evropska serija 1 (F40) preselila na arhitekturu namenjenu vozilima s prednjim pogonom. Doduše, evropski hedžbek je utemeljen na savremenijoj FAAR platformi, umesto UKL rešenja koje služi kao osnov za kinesku seriju 1. Pored toga, nakon hedžbeka je premijerno prikazan i trozapreminski Gran Coupe automobil iz serije 2 (F44). Pogađate, i F44 se oslanja na FWD tehnologiju.

Razmaženi stanovnici Starog kontinenta su pored svežije FAAR platforme dobili i moderniji, digitalni enetrijer dok se u Kini nastavlja s proizvodnjom serije 1 koja se oslanja na tehnologiju prethodne generacije. BMW serije 1 sedan se lošije prodaje u Kini od ostalih modela marke, ali je i kao takav zabaležio rast od 9% (21.125 isporuka), uprkos opštem padu tražnje u najmnogoljudnijoj zemlji na zemlji na svetu.

Doduše, ovaj podatak treba uzeti s dozom rezerve jer uključuje i prodajnu statistiku prethodne generacije hedžbeka serije 1 (F20). Čisto primera radi; najpopularniji model BMW-a u Kini jeste serija 5. Ova limuzina je u prvom polugodištu isporučena na 75.719 adresa što predstavlja rast prodaje od 9,6%.

Da se vratimo mi glavnom junaku ove priče. Pre nekoliko dana su dileri u Kini počeli da primaju narudžbine za modernizovani F52 sedan. Dizajn nije menjan, ali je omogućeno posedovanje aerodinamičnih dodataka na karoseriji karakterističnih za M paket za sve verzije izuzev osnovne 120i koja se nudi za oko 25.460 evra.

Pre restilizacije je ulogu ulazne ponude odigrao model označen sa 118i koji je koristio trocilindarski turbo motor zapremine 1,5 litara. Sada je maleni trocilindraš na osnovu odluke proizvođača “navijen” na 136 ili 140 konjskih snaga i kao takav uparen sa sedmostepenom automatskom transmisijom s dvostrukom spojnicom (DCT). Nakon tih intervencija, nekadašnji 118i je preimenovan u 120i, dok je varijanta koja se u prošlosti dičila tom oznakom sada nazvana 125i, a što podrazumeva turbo četvorocilindarski benzinski motor uz razvoj 192 konjske snage. U ovom izdanju, za transmisiju je zadužen konvencionalni osmostepeni automatski menjač. Kada kažemo konvencionalni, mislimo na konvertor obrtnog momenta.

Na logično pitanje u pogledu toga šta se desilo sa nekadašnjim 125i, koji je isporučivao 231 konjsku snagu, odgovor je da je njegova proizvodnja obustavljena zbog male tražnje, pa je tako serija 1 sedan spala na samo dve pogonske jedinice među kojima kupci mogu da se odlučuju. Najprestižnije opremljen BMW serije 1 sedan se u Kini nudi po početnoj ceni od 33.950 evra.

Verovatno je da će i meksička verzija biti osvežena u bliskoj budućnosti, a što se tiče ostalih tržišta, očigledno je da nikada neće videti maleni sedan F52.

Iako je prodaja najmanjeg hedžbeka u gami BMW-a nedavno započela, na lageru lokalnog distributera u Srbiji, još se može pronaći pokoji primerak serije 1 prethodne generacije (F20).

AutoRepbulika

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments