1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hongqi u Šangaju: nova perjanica, krosover i tri koncepta
Hongqi u Šangaju: nova perjanica, krosover i tri koncepta

Hongqi u Šangaju: nova perjanica, krosover i tri koncepta

3.15K
7
Podelite sa prijateljima:

Postavka kineske „crvene zastave“ iliti Hongqija, jeste jedna od najbogatijih na Salonu automobila u Šangaju, kako po broju izloženih modela, tako i po njihovoj zanimljivosti. Napori konstruktora su razumljivi, brzi rast prodaje se zbio u periodu od 2018. do 2021. godine, a u apsolutnim brojkama to izgleda ovako: od 27 do 301 hiljade isporuka. Međutim, do blagog pada je došlo u 2022. kada je otpremljeno 296 hiljada Hongqija, sve na matičnom tržištu. Kompanija sada ima želju da taj trend preokrene, ali ipak, glavna premijera nije u vezi s masovnom ponudom.

Hongqi 5

Druga generacija sedana po imenu L5, nove perjanice brenda i najprestižnije limuzine namenjene moćnicima Komunističke partije, najznačajniji je eksponat na štandu ovog proizvođača. Bivši Hongqi L5 je ranije formalno prodavan za sumu od 770 hiljada američkih dolara, a ovaj novi će i zaista biti ponuđen i običnom građanstvu (čitaj „crvenoj buržoaziji“). Ipak, preciznih podataka nema jer preduzeće koje kontroliše ovu marku, koncern FAW nikada nije objavljivao prodajne statistike za ova vozila

Nije objavljena ni cena novog modela, ali u osnovi, nema ni drugih pojedinosti o vozilu. Barem ne još uvek.

Nova perjanica je zadržala prepoznatljivi porodični stil prethodnika: automobili su stilizovani kao klasični Hongqi CA770 iz šezdesetih godina prošlog veka, a koji je zauzvrat dizajniran na način inspirisan sovjetskom automobilskom industrijom, pa liči na Volgu, posmatran od spolja. Ipak, druga generacija sedana je dobila novu školjku koja je dosta lakša, a i dinamičnijih proporcija.

U zadnjim stubovima su se pojavili lažni prozori, a dobili su epitet „pseudo“ jer im nedostaje staklo. Točkovi integrišu felne od 21 ična, dok na haubi više nema crvene kreste već je tu „dvokrila ptica“.

Očuvana je estetika enterijera, ali sada su na čeonom panelu dva ekrana, dok su glavna dugmad i tasteri koncentrisani na središnjem tunelu. Iza se nalazi blještava klupa s dve fotelje i rasklapajućim naslonom za ruke. Integriše i razne tastere za ugođaj putnika iz tog dela vozila.

Stari Hongqi L5 je bio pokretan atmosferskim motorom V12 zapremine šest litara. Razvijao je 408 konjskih snaga, dok je za novi sedan najavljena turbo jedinica u rasporedu V8. Najavljena je još pre šest godina, ali je tek prošle godine započela serijska proizvodnja iste, a prvi model koji je dobio pravo na ovaj motor jeste SUV po imenu Hongqi LS7. Karakteristike ovog sedana nisu obelodanjene, a nije ni momenat koji će označiti početak masovne proizvodnje.

Hongqi HS 7

Glavni novitet kompanije koji će punim plućima biti ponuđen na tržištu predstavljen je kroz drugo pokolenje krosovera zvanog Hongqi HS7. U početku je bila ideja da se nudi pod imenom HS6, jer je model nazvan HS7 bio prodavan tokom samo četiri godine, ali je naposletku došlo do smena generacija. To znači da je HS7 u tehničkom smislu postao prostiji. Nudi poprečno postavljen motor, umesto nekadašnje uzdužne postavke, a konvencionalne opruge su zauzele mesto vazdušnom ogibljenju. Umesto dvostrukih poprečnih ramena, napred je primenjeno Makfersonovo rešenje.

Dužina nove “sedmice” iznosi 4.995 milimetara, dok je između osovina 2.920 mm. Točkovi uključuju naplatke od 20 cola. Kabina poseduje tri reda sedišta i veliki panel osetljiv na dodir koji se prostire celom širnom centralne konzole. Pod haubom kuca dvolitarsko četvorocilindarsko srce s 252 konjske snage, iako je stara „sedmica“ nosila trolitarski šestocilindraš.

Azijsko preduzeće je obećalo da će plasirati i hibrid čija bi osnova bila u vidu istog benzinskog agregata, a novi krosover bi trebalo da bude ponuđen rezidentima Narodne Republike Kine, počev od avgusta ove godine.

Hongqi HS 5

Prvo javno pojavljivanje podmlađenog krosovera Hongqija HS5 je upriličeno na ovom skupu, iako je na renderima viđen još u januaru. SUV je stigao sa, u potpunosti izmenjenim stilom prednjeg i zadnjeg dela, pa je sada harmonizovan s ostalim automobilima iz game brenda. Dužina krosovera je narasla za 25 milimetara i iznosi 4.785 mm.

Enterijer je takođe bio predmet prerade, pa su umesto kontrolnog panela za upravljanje radom klima uređaja a koji je osetljiv na dodir, instalirana tri rotaciona tastera s integrisanim monitorima i serijom analognih tastera. Pogonsko rešenje je jedno i donosi dvolitarski turbo motor čija je moć uvećana sa 224 na 252 konjskih snaga. Osveženi primerci kreću s prodajom pre nego što nastupi leto.

Hongqi HS 3

Najmanji krosover Hongqija je takođe debitovao u Šangaki. I to uopšte ne u vidu benzinske verzije masovno proizvedenog električnog modela po imenu Hongqi E-HS3 s dužinom od 4.490 milimetara, već kao originalni model na različitoj platformi. Ovaj elektromobil nije otišao na tržište pa je samo 929 jedinica prodato u 2021. godini, dok je koncern FAW pripremio benzinski pandan.

Hongqi HS3 je osetno veći od električne „trojke“: dugačak je 4.655 mm, međuosovinski razmak mu je 2.770 mm. Nosiće felne od 19 ili 20 cola. Pod haubom se nalazi isti, više puta pominjani četvorocilindraš kapaciteta 252 konjske snage, baš kao što je i u modelima HS5 i HS7, ali s hibridnom postavkom. Početak prodaje je zakazan za Kinu i za jul.

Hongqi 001

Divizija FAW-a po imenu Hongqi je jednovremeno izložila i tri konceptna vozila, a svaki od njih je na neki način bio najavljivan tokom prošle godine. Sada nisu više renderi, već pravi automobili s gotovim enterijerom. Ono što ih povezuje je električna modularna platforma FM sa električnim sistemom koji radi na naponu od 800 volti. FAW je počeo razvoj istog pre nekih pet godina.

Sedan Hongqi E001 je razvijen na arhitekturi FMS, pa pruža dvomotorni koncept s integralnim pogonom i  619 konjskih snaga i 756 Nm obrtnog momenta. Do “stotke” ubrza za 3,9 sekundi. Dve su opcije za trakcionu bateriju, bazična traje nekih 600 kilometara, dok se ista može lako zameniti na specijalnim stanicama kojih je više u Kini. U verziji s dužim dometom (Long Range), baterija ne može biti brzo zamenjena, ali automobil s jednom dopunom prelazi i po 800 kilometara.

Montažna traka za sklapanje električnog sedana će biti gotova do kraja godine, a FAW je već otvorio i knjigu porudžbina. Ko rezerviše vozilo za sebe, mora da položi depozit od 199 kineskih juana, što je oko tri hiljade dinara (u naše pare).

Hongqi 202

Krosover Hongqi E202 bi trebalo da pređe u kategoriju masovno proizvedenih četvorotočkaša već u februaru 2024. godine. Utemeljen je na novoj platformi, istina, ali je u smislu karoserije unificiran s benzinskom verzijom modela HS3. Stoga već daje utisak automobila spremnog za prozvodnju. Nema nikakvih tehničkih podataka u ovom trenutku.

Hongqi – LS _

Naposletku, veliki i luksuzni električni SUV po imenu Honngqi E-LS bi trebalo da se popne na montažne trake tokom 2025. godine, pa je sada dostupan samo u izložbenoj, konceptnoj formi Pretpostavlja se da će novi E-LS posedovati pravi i „punomasni“ autopilot, pa da ni neće biti neophodan volan u kabini.

Enterijer nudi koncept s tri mesta za sedenje. Nazad su dve luksuzne fotolje, ali je napred samo vozačevo sedište. Umesto prednjeg sedišta s desne strane, montirano je odmorište za noge osobe koja je od velike važnosti (takoreći VIP), a koja sedi pozadi. Za sada nema drugih podataka o ovom vozilu.

AutoRepublika

(3153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovako nesto moze da se proda samo u Kini!

Zoca

Sovjeti su im pomogli da otvore fabriku 1953(Staljin),montirali su ZIS kamione.Sada oni pomazu Rusima sa VAZ-om(Putin).Pricam bas o OVOM proizvodjacu-FAW.

Dragan

Ništa ovde nije ružnije od nekog novijeg BMW-a.

Yrraf

Ova serija SUV-ova HS posle ovog redizajna izgleda sasvim pristojno. Nekako mi je sada sve to leglo. Ovi top class modeli su mi čudni, da ne upotrebim neku grublju reč. Električni sedani bledi. Liče na sve moderne automobile.

Tikola Nesla

Jel ovo kopirna mašina radi u Kini punom parom? To ti ide ovako, firme koje zapadnjaci otvore u Kini, traže dokumentaciju i – dobiju, umjesto da im se da da sklapaju proizvod. Ko je naredio besplatan transfer tehnologije?! Svaka susa zna savit i zavariti par šipki i limova, nema mjenjača i motora više, pa nije ni čudo da „proizvođači“ niču ko gljive poslije kiše.

Matija

Prijatelju, imas pogresnu predstavu o tome sta je to razvoj vozila.

BB

Pa nisu švabe kopirali, vidiš da liči na Volgu 😜