1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena mini paleta Audija S3
Predstavljena mini paleta Audija S3
0

Predstavljena mini paleta Audija S3

211
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka premijum marka Audi je pre samo nekoliko meseci predstavila hedžbek četvrte generacije A3, a nedugo potom je ponudu pojačala i sedan verzija modela A3, ona s petoro vrata. Ponuda agregata u oba karoserijska izvođenja je slična, a isto se može reći i za stilske detalje, kako eksterijera, tako i one viđene unutar putničke kabine. Naravno, od momenta premijere kompaktnog heča iz Ingolštata, bili smo svesni da sledi debi i sportske modifikacije. Odnosno, čak i pre prezentacije „civilne“ varijante, predstavnici Audija su, ne samo prikazali novi S3 Sportback (doduše pod teškom kamuflažom), već su govorili i o šasiji i tehnologiji koju su darivali budućem kompaktu s četiri prstena.

Evo nas sada u šest meseci kasnijem trenutku i novitet je pred nama. Odmah se može zapaziti da razlike u odnosu na pretka nisu tako evidentne, a nisu ni tako brojne.

Implementirana tehnologija prenosa snage na sva četiri ugla karoserije, kako sedana tako i heča, ostale je neizmenjena. Takođe, identični dvolitarski turbobenzinac je pod haubom. Kao i ranije, i u novitetu agregat razvija 310 konjskih snaga uz 400 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Motor radi timski u tandemu sa sedmostepenim automatskim menjačem s dvostrukom spojnicom, kom je konstruktor nadenuo komercijalno, a u stvari umetničko ime „S Tronic“.

Povrh svega pobrojanog, novi S3 je skoro u potpunosti nasledio konstrukciju šasije prethodnika, izuzev što je odlučeno da se odbace adaptivni magnetni amortizeri. Novajliji limuzinske konfiguracije je potrebno 4,8 sekundi da bi dobacio do „stotke“, ukoliko je u samom startu prikovan za mesto. S istim ubrzanjem ćete se suočiti i u Sportback verziji, a treba reći da je model iz prethodne iteracije bio ubedljiviji u ovoj disciplini za 0,2 sekunda. Najviša brzina kretanja je svejedno prisilno ograničena na 250 km/h, čini se vekovima unazad.

Da mu je do tradicije veoma stalo, proizvođač iz Ingolštata dokazuje i time što se spoljašnost sedana i heča Audija S3 razlikuje od običnih modifikacija, jedino u par detalja, što je koncept koji se neguje generacijama unazad. Dakle, sportske verzije poseduju „nabrijane“ branike,  difuzor i blage razlike u zoni iznad rešetke hladnjaka. Tu su i felne izrađene od lake legure, koje mogu biti 18 cola u prečniku, a ako je kupac voljan da se finansijski isprsi više, dobiće naplatke i za broj veće.

Vredni pomena su i završeci izduvnih cevi kojih sada ima ukupno dva para, na koji način se pogledom na zadnji kraj vozila, odmah otkriva sportska narav četvorotočkaša. Sedan poseduje spojler na poklopcu prtljažnika, dok verzija Sportback, za razliku od „civilnih“ varijanti, ne poseduje krovne nosače. Zanimljivo je primetiti, kućišta spoljnih retrovizora, koja su bila u srebrnoj nijansi na prethodniku, sada su crna. Pored toga, sedan i heč s oznakom S3, spušteni su bliže tlu za celih 15 milimetara, u odnosu na bazični model.

Spisak razlika vrućeg kompakta iz Ingolštata u odnosu na „civilni“, svodi se na aplikaciju sportskih sedišta sa izraženom bočnom podrškom, kao i obruč upravljača s perforiranom kožnom oblogom. Naravno, pobrojane pikantrije su primenjene kod modela S3.

Virtuelni instrumentacioni kluster s displejom dijagonale 10,25 inča, kao i taze verzija multimedijalnog sistema MMI čije se postavke prate preko ekrana po dijagonali širokog 10 inča, uz mogućnost upravljanja glasovnim komandama, je i na varijatetu S3 dostupno, kao što je to i na niže pozicioniranim verzijama. Raspoloživ je i monitor dijagonale 12,3 inča, uz dodatni ugođaj upotrebe sistema projekcije bitnih vozačkih informacija na vetrobranskom staklu (head up display). Uz doplatu, dakako.

Evropljani će već tokom avgusta biti u prilici da poruče friški Audi S3. U Nemačkoj će za Sportback S3 biti potrebno „iskeširati“ najmanje 46.302 evra, dok će za slično skockan sedan S3, u bazičnoj formi, biti nužno izbrojati 47.180 evra.

Na početku prodaje će se oba modela nuditi u ograničenoj seriji s oznakom Edition One. Pored oznaka, vozila iz ove serije će biti prepoznatljiva i po svetlim bojama karoserije, specijalnim detaljima na spoljašnosti vozila, kao i kontrastnim pojedinostima u crnoj boji. Posedovaće naplatke prečnika 19 inča, kao i unutrašnjost obloženu nappa kožom.

Početak isporuka se može očekivati koliko već u oktorbru.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments