1. Home
  2. Industrija
  3. Čak četiri osobe upravljaju “autonomnim” kamionom Scania AXL!
Čak četiri osobe upravljaju “autonomnim” kamionom Scania AXL!

Čak četiri osobe upravljaju “autonomnim” kamionom Scania AXL!

5.02K
3
Podelite sa prijateljima:

Novinari ruskog specijalizovanog medija AutoReview na izvanredan način i na redovnim osnovama prate zbivanja iz sveta teških komercijalnih vozila a redovni su gosti na svim događajima koji nešto znače u ovoj industriji. Tako su nedavno bili pozvani i na skup nazvan Dan inovacija, odnosno na prezentaciju koju je upriličila Traton grupa pod čijom kontrolom posluju marke Scania i MAN.

Sedam lidara i sedam kamera uz četiri radara su oči i uši ovog prototipa

Glavna zvezda događaja: Scania AXL.

Po onome što smo pročitali iz pera inspirisanog ruskog novinara Fedora Lapšina, ovo čudo tehnike ne samo da nije autonomno nego je za upravljanje njime bilo angažovano četvoro ljudi. Dvoje je držalo u rukama daljinski upravljač s tasterima namenjenim reagovanju u kritičnim situacijama dok su još dve persone s komandnog mosta nadgledale aktivnosti grdosije. Sve u svemu, i s velikom dozom ironije, možemo konstatovati da deluje da će u automatizovanoj budućnosti vladati gusta naseljenost.

Dva člana posade za upravljanje prototipom Scanije s daljinskim komandama u rukama

Početak događaja je bio obećavajuć. Šef Traton grupe, Andreas Renšler, je govor počeo ispred monitora s ilustracijama zahteva ekoloških aktivista, a ubrzo je ovaj pejsaž zamenila slika na kojoj je prikazana statična proizvodna traka s oznakama Scanije, a sve uz prikladnu poruku: “Zaustavimo se za spas planete”.

To je bila svojevrsna aluzija na činjenicu da radnici Scanije petkom redovno zaustavljaju proizvodne aktivnosti kako bi diskutovali o mogućnostima za spas prirode.

Učesnici prezentacije nisu imali sreće s vremenskim prilikama

Dalji tok prezentacije se odnosio i na savremene hibridne kamione marke Scania, električna teška komercijalna vozila ove marke, kao i maskirane prototip primerke MAN-a nove generacije. Naravno, tu je bio i autonomni AXL koji je napravio par sporih krugova na asfaltu, a novinarske oči nije udostojio čak ni prizora u kome se demonstrira sposobnost kipovanja tereta.

MAN sutrašnjice će koristiti isti motor kao Scania naredne generacije

Fedor Lapšin je zaista bio razočaran viđenim pa se prisetio autonomnog BelAZa, za koji je naveo da se na kretao brže i delovao samouverenije tokom prikaza na poligonu. BelAZ je pride demonstrirao i utovar i istovar tereta, i to sve uz nadzor samo jednog operatera.

Pored (od Scanie više „autonomnog“) BelAZ-a od 130 tona, običan kamio ostavlja utisak dečije igračke

Istini za volju, BelAZ se kretao samo unapred zadatom putanjom, dok je Scania bila u stanju da sama bira rutu kojom će se pokretati.

Sve u svemu, jasan je zaključak da je još uvek rano suditi o ovakvim konceptima. Na AXL-u se videlo da se radi o najranijem prototipu, s puno nedovršenih detalja. Čak su i članovi razvojnog tima bili nejasni u pogledu karakteristika prototipa i bez informacija u pogledu tehničkih karakteristika.

Evo slikovitog (nemontiranog) dijaloga ruskog novinara s inženjerom iz Scanije:
– Kolika je ukupna masa prototipa s teretom?
– 15 tona.
– Toliko je ukupna težina? (Jasno je da je ovo nemoguće odnosno da je težina vozila s teretom drastično veća)
– Hm, pa da. Kamion sam po sebi meri 15 tona. (Dakle, to je podatak o masi vozila bez tereta).

Onda je u razgovor “uleteo” drugi inženjer:
– Kolika je nosivost koncepta?
– 15 tona. (O, ne. Ponovo smo na 15, a to je nemoguće)
– Kolika je snaga agregata?
– Mislim da je 410 konja. Hajde, ostavite mi vašu adresu elektronske pošte. Proveriću i pustiću vam mejl.

Nedugo zatim, elektronsko pismo je odagnalo dileme. Serijski kiper nosiće oznaku G410 8×4, uz korišćenje dizel motora koji može da funkcioniše i na biodizel i ostala goriva tog tipa o čemu smo juče pisali.

Ah, da. Ukupna masa vozila s teretom, prema navodima iz elektronskog pisma iznosi 40, nikako 15 tona.

AutoRepublika

(5023)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

U Top Gear-u serija 19 (2013. godina), eppizoda 5, James May se trka sa Range Roverom protiv autonomnog TerraMax kamiona. Takodje sam imao prilike da vidim dokumentarce gde traktori potpuno sami, bez ljudskog nadzora, obradjuju zemlju na jako velikim posedima, naravno sa vrlo precizno zadatim koordinatama u GPS i programu po kojem rade. Luka u Rotterdamu (najveca Evropska) isto tako vec vise godina koristi autonomna vozila za transport kontejnera po precizno zadatim putanjama. Tako da ne samo da tehnologija autonomnih vozila za koriscenje u specificnim uslovima i van puteva vec postoji, nego su takva vozila vec godinama u uportebi i… Pročitaj više »

BojanNeki

Mislim da mnogi proizvođači lažu o svojim dostignućima u oblasti autonomne vožnje. Teško da možeš da vidiš snimak prave autonomne vožnje nekog poznatog brenda kojom upravlja veštačka inteligencija kroz potpuno nepoznat teren, ulice, prostor. Rukovodstvo tih kompanija priču o samovožnji više vidi kao marketiški trik nego nešto što je (možda) potrebno čovečanstvu te slatkorečivo obećavaju da će to biti već sutra dostupno a ne shvatajući da je to poprilično kompleksna tehnologija, ili samo pokušavaju da kupe vreme. Ono što znam je da je Tesla motors otišao baš daleko u tome i njihove snimke možeš da pronađeš lako. Ovaj dole je… Pročitaj više »

Marko

Ta vozila u Roterdamu nisu autonomna, nego programirana. Upravo je u tome razlika, autonomno vozilo ima mogućnost da na osnovu analiziranih podataka okruženja samo kreira putanju kretanja, dok programirano vozilo može da se kreće isključivo po zadatoj putanji. Slično? -Možda, ali nikako isto.