1. Home
  2. Vesti
  3. Ford stiže sa 35.000 brzih punjača
Ford stiže sa 35.000 brzih punjača
2

Ford stiže sa 35.000 brzih punjača

551
2
Podelite sa prijateljima:

Ford je jedan od retkih velikih automobilskih proizvođača koji je u potpunosti ignorisao tržište električnih proizvoda. Sa izuzetkom slabo prodavanog Focusa, električni automobili se nisu uklapali u viziju prethodnog predsednika kompanije Marka Fildsa, a veruje se da ga je takva strategija koštala posla.

Sredinom 2017. godine Đžim Heket je preuzeo poziciju osobe koja donosi sve odluke i ubrzao proces razvoja električnih vozila. Od tada američki gigant je ugasio gotovo sve automobile na domaćem tržištu, sa izuzetkom Mustanga, i najavio investicije od 11 milijardi američkih dolara u nove električne modele. Prvi od njih je krosover za koga se nagađa da će se zvati Mach 1.

Ford je već zaštitio ovo ime, a dizajnerska inspiracija će biti popularni Mustang. Na internetu su već procurele neke fotografije, a zvanično predstavljanje će usledeti naredne godine. Ono što očekujemo je električna verzija Fordovog najprodavanijeg globalnog modela F-150, a njegovu platformu će razviti firma Rivian. Do 2022. godine Ford će pružati 16 električnih vozila plus još 24 takozvanih „plug-in hibrida“.

Naravno, da bi se toliki broj automobila napojio energijom potreban je veliki broj brzih punjača. Američki proizvođač vozila neće razočarati kupce pa je obećao čak 12.000 lokacija sa brzim punjačima koji će moći da napajaju 35.000 automobila energijom.

Fordova istraživanja su pokazala da 48% potencijalnih kupaca kaže da su brzi punjači ključni razlog zašto (ne)bi kupili električnih automobil, a ukoliko sva obećanja urode plodom proizvođač će preuzeti ulogu lidera.

Automobilsku industriju trenutno predvodi Tesla sa 4.375 lokacija i ukupno 33.859 punjača. Jedna velika razlika je ona da je Tesla samostalno izgradila svoje punjače dok će Ford imati pomoć u vidu kompanija kao što su Electrify America i Greenlosts. Ford takođe daže da su brzi punjači firme Electrify America u stanju da napune baterije za 75 kilometara vožnje za manje od deset minuta, a samo 45 minuta je potrebno da one budu do 80% pune. Vlasnici Fordovih električnih automobila će takođe biti u stanju da instaliraju brze punjače u svojim ličnim garažama.

Prvi takvi punjači će stići naredne godine u glavnom gradu države Vašingtonu.

AutoRepublika

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Mahnuti će čarobnim štapićem i sve će se to stvoriti.

djape

machnuti ce.