1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Venza za 2021. godinu
Toyota Venza za 2021. godinu
0

Toyota Venza za 2021. godinu

1.08K
0
Podelite sa prijateljima:

Toyotin prvi pokušaj u američkoj takozvanoj srednjoj (mid-size) klasi krosovera sa dva reda sedišta nije bio preterano uspešan. Model Venza se proizvodio od 2009. do 2015. godine i u tom periodu je privukao oko 270.000 kupaca, što je svakako niska cifra kada se zna kolika je popularnost ove klase vozila.

Japanski proizvođač vozila je sada ponovo spreman da se oproba u kategoriji gde dominiraju Ford Edge, Nissan Murano i od skora Honda Passport i Chevrolet Blazer. Za tu priliku je reciklirano Venza ime, a debi je usledio u ranijem delu današnjeg dana. Novi krosover će popuniti prazninu između modela RAV4 i Highlander i zasnovan je na modelu Harrier koji se već godinama prodaje u Japanu.

Po mnogim karakteristikama, Venza će biti jedan od najmanjih modela u klasi. Deliće platformu i međuosovinsko rastojanje sa krosoverom RAV4, ali će biti za svega 15 centimetara duži od istog. Po zapremini prtljažnika sa spuštenim sedištima Venza zapravo zaostaje za SUV-om RAV4 dok je prostor u drugom redu sedišta identičan.

Mehanika je takođe pozajmljena sa Toyotinog najprodavnijeg modela. To znači da novi krosover leži na TNGA platformi a da ga pokreće identičan 2,5-litarski benzinac u kombinaciji s električim agregatima. Snaga iznosi 219 „konja“, dok potrošnja u kombinovanom ciklusu iznosi samo 5,9 litara na 100 kilometara. Ponovo, ovo su identični brojevi onima koje hibridna verzija modela RAV4 već pruža.

Pa zašto bi Toyota ponudila još jedno dodatno izdanje proizvoda koji je već osvojio kupce? Pa razlog verovatno leži u premijum osećaju, pa tako Venza već na prvi pogled deluje više kao Lexus nego kao Toyota.

Posebna razlika se primeti u enterijeru, gde novitet stiže sa mnogo kvalitetnijom izradom i materijalima. To se odnosi i na opremu, jer svaki model stiže sa 12,3-inčnim monitorom, 18-inčnim felnama i mnogobrojnom bezbednosnom opremom. Venza će takođe pružati i stakleni panoramski krovni otvor, na koji način će biti jedinstven krosover „preko bare“.

Toyota još uvek nije pričala o cenama, ali će kupci verovatno morati da izdvoje između 35.000 i 45.000 američkih dolara, zavisno od nivoa opreme. Najveći svetski proizvođač je veoma skroman po pitanju očekivanja i kaže da planira da proda tek 50.000 jedinica godišnje, što je oko devet puta niža cifra od one koju RAV4 zahteva na godišnjem nivou.

Prvi primerci će početi pristizati u izložbeno-prodajne salone do kraja godine.

AutoRepublika

(1077)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments