1. Home
  2. Vesti
  3. Peterbilt isporučio prvih 15 električnih kamiona
Peterbilt isporučio prvih 15 električnih kamiona

Peterbilt isporučio prvih 15 električnih kamiona

481
1
Podelite sa prijateljima:

Peterbilt Motors, legendarni američki proizvođač kamiona, isporučio je prve primerke Peterbilt 220EV kompaniji Frito-Lay sa sedištem u Kaliforniji, koja posluje u sistemu grupacije PepsiCo. Električni kamioni Peterbilta su srednje veličine a njih šest će biti korišćeno u smislu realizacije projekta usmerenog na eliminisanje štetnih emisija. Projekat se sprovodi u kalifornijskom gradu Modesto.

Frito-Lay će saglasno zamislima iz projekta uložiti 30,8 miliona američkih dolara kako bi u svojoj floti zamenio dizel kamione onim primercima koji koriste tehnologiju koja omogućava emisije otrovnih gasove približne nultim.

Kako bi se projektovani cilj ostvario, pored kamiona Peterbilt 220EV, kompanijsku flotu će pojačati i nekoliko primeraka kineskog električnog teškaša BYD 8Y. Za potrebe flote ovakvog sastava, Frito-Lay će izgraditi održivu mrežu stanica za dopunu baterijskih jedinica.

Kada smo već kod baterija, da napomenemo da Peterbilt 220EV poseduje par skladišnih jedinica ukupnog kapaciteta od 148 kWh. Američki kamion poseduje eAxle transmisiju s dva stepena prenosa, a istu je razvila kompanija Meritor. Peterbiltov električni kamion je sposoban da s jednim punjenjem baterije prevali 160 kilometara, dok je za dopunu neophodno planirati sat vremena.

Ove karakteristike omogućavaju relativno bezbrižnu upotrebu za namene za koje je vozilo predviđeno, a to je distribucija robe unutar gradske sredine.

Električi kamion marke Peterbilt je svoju premijeru doživeo na Sajmu potrošačke elektronike (CES) održanom u januaru i kao takav je najmanji u gami proizvođača koji nudi i modele 579EV i 520EV. Oba poseduju veću nosivost od isporučenih verzija 220EV, i nalaze se u posedu kupaca.

Uz ukupno šest primeraka modela 220EV koje je Peterbilt isporučio firmi Frito-Lay, ukupno je 15 kamiona koje je američki proizvođač dostavio kupcima. Oni su angažovani u gradskom i međugradskom prevozu robe, ali i u prikupljanju smeća.

Generalni direktor Peterbilta i potpredsednik Paccara, inače matične komapnije pomenutog američkog proizvođača, Džejson Skug je izjavio da se električni kamioni već nalaze u posedu kupaca koji ne samo što služe svojoj svrsi u komercijalnom smislu, već predstavljaju i riznicu podataka koja je neophodna u smislu unapređenja performansi ovih proizvoda.

Američki PepsiCo teži ispunjenju proklamovanog cilja koji nalaže sniženje nivoa štetnih isparenja uzrokovanih funkcionisanjem entiteta za petinu, i to do 2030. godine. Potpredsednik kompanije iz industrije bezalkoholnih pića je izjavio da saradnja dve kompanije (Peterbilt i PepsiCo) traje mnogo duže nego što je Peterbilt 220EV osmišljen, i da je ponosan što je upravo njegova firma dobila prvih šest ikada proizvedenih primerake električnog kamiona srednje veličine marke Peterbilt.

Upotreba električnih komercijalnih vozila je pojava koja postaje potpuno uobičajena u današnjoj industriji. Brojni proizvođači i entiteti koji se bave logistikom koriste ovakva vozila u svojim flotama sve intenzivnije a poslednji i najupečatljiviji primer je kompanija Amazon koja je prošlog meseca obnarodovala odluku o nabavci 100.000 kombija od kompanije Rivian. Vozila će biti korišćena za dostavu.

AutoRepublika

(481)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„148 kWh…dok je za dopunu neophodno planirati sat vremena.“?