1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Ariya u inat mrziteljima elektromobila skoknula s jednog pola na drugi
Nissan Ariya u inat mrziteljima elektromobila skoknula s jednog pola na drugi
14

Nissan Ariya u inat mrziteljima elektromobila skoknula s jednog pola na drugi

243
14
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je Perica Rajković objavio zaključke proizašle iz jednonedeljnog testa Nissanovog baterijskog krosovera, u narodu (malo) poznatog kao Ariya, ekipa avanturista se osmelila da provoza dotično vozilo na distanci od Severnog do Južnog pola. Nadamo se da će ovaj poduhvat doprineti tome da se ublaži inicijalna tenzija u pogledu autonomije električnih automobila, najpre jer je razdaljina koja je ovim vozilom prevaljena oličena u cifri od 30 hiljada kilometara.

Organizator i izvođač ovog kreativnog poduhvata bio je sam Nissan.

Dobro, imao je azijski konstruktor pomoć i od drugih entiteta jer nije baš lako pripremiti električno vozilo za eksploataciju u tako ekstremnim, snežnim uslovima, pa se u priču uključilo i osoblje čuvenog studija Arctic Trucks.

Odradili su ono što najbolje znaju: odigli su karoseriju od tla, instalirali su masivne gume marke BF Goodrich, inače namenjene terenskoj eksploataciji, i to one čiji je spoljni prečnik čak 39 inča, a onda su bili prinuđeni i mislimo da im i nije teško palo, da prošire lukove iznad točkova.

Istovremeno, Nissan kaže da je pogonski sklop kom su dali naziv e-4orce, i koji pruža dva elektromotora i trakcionu bateriju, a koji se ugrađuje u verzije za široke narodne mase, ostao nepromenjen i u ovom vozilu koje očito ima narav Indijane Džonsa.

Ova Ariya je sposobna da u serijskom izdanju, prevali do 460 kilometara s jednim punjenjem ćelija baterije, pri čemu su za obračun korišćena pravila iz ciklusa WLTP. Ali naravno, zbog niskih temperatura i ogromnih točkova, domet krstarenja je primetno smanjen. Stoga je oprezno korišćen „inovativni izvor obnovljive energije“, a to je prikolica sa kliznom vetroturbinom i preklopnim solarnim panelima. Pa, za svaki slučaj je tu bilo i kola u pratnji.

Posada pripremljene Ariye je uključivala bračni par zaljubljenika u automobile, i to Krisa i Džuli Remzi, koji su već učestvovali na reliju Mongolija 2017. Tada su prešli 10 hiljada kilometara u električnom hečbeku Nissanu Leafu.

Zadatak se ovog puta pokazao mnogo težim, jer je bilo potrebno više od devet meseci da se pređe 30 hiljada kilometara: krstarenje je počelo još krajem marta. A bračni par Remzi se za to pripremao pune četiri godine, postavljajući rutu duž zapadne obale obe Amerike kroz četrnaest zemalja. Iako bi trebalo reći da na trasi nije bilo ekstremno niskih temperatura: minimum –23°C.

Ipak, sve urađeno je bilo dovoljno da bi Nissan ponosno izjavio: „Ovo je prvi put da je bilo koji automobil, ne samo električni, savladao takvo putovanje!“

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Zaista fantastičan rezultat, čak i kada bi se zanemarilo da je u pitanju EV i to u smislu pogonskog sklopa neprerađen.
Bravo za Nissan i ove entuzijaste.

Peki

Mnogi, da ne kazem svi SUV s termickim agregatom bi to ladno odradili za maksimum dva meseca (dakle oko 500 km dnevno), za sta bi im trebalo tek stotinak litara benzina u kanisterima, kad se nadu u predelima gde nema benzinskih pumpi u blizini…
Dobra je ta Arija za urbane sredine i civilizovane puteve, ali kao i svi elektromobili nema sta da trazi u bespucima i na -15, gde se prica zavrsava, baterije i elektronika se jednostavno „ugase“…

S mile

Ne svidja mi se sto koriste ovu ekspediciju za promociju, a ni jedan podatak o ucestalosti punjenja, potrosnji u tim uslovima, kako su sve to uspeli, izdrzali.

Nego, autonomija min max ali u laboratorijskim uslovima.

Matija

Pa, pune se na gromobran? 🙂

Peki

Kao sto rekoh mini autonomija na -20 je nula, nece da funkcionise bez obzira sto je baterije teoretski puna…

Matija

Absolutno besmislen poduhvat koji nista ne dokazuje a za koji se zna da je realno neizvodiv i da u pozadini stoji veliki tim i puno novca. Cime li su punili bateriju?

Garbage

9 mjeseci za 30.000 km, pa to je cca 100 km dnevno. To bi valjda i neki malo bolji biciklist odradio.

Peki

Moron, ladno…🤣

S mile

Ajd da pravimo expediciju, totalno zelenu. Biciklom ovu istu rutu. A brze od njih. MRN bicikla, ja se pridruzujem. Ima gi icepimo 😂 duplo brze od njih

MRN

😊😊😊 I to na Capriolo bajsu od 200-300 evra 😊 Ovaj krš od bajsa koji svakodnevno vozim po gradu je davno prešao više od tih 30.000 km 😊

S mile

Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj biju noge u junaka 😁

S mile

Bilo koji biciklista ce preci 100km dnevno.

Night Rider

Dizel agregatima naravno, mi smo testirali nase mobilne punjace koje proizvodjaci automobila koriste kod razvoja, u nepristupacnim predelima, na severu ili u pustinjama gde nema struje, dovezu dizel agregat i mobilne brze punjace 100kw i pune el. aute. Mnogi ne znaju da se i E-formmula tako puni i mnogi misle da je to ekoloski a ustvari jos gore jer dizel agregati koji se koriste nemaju katalizatore. Mnogo je tu prodaje magle….

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Night Rider
Matija

Sve je jasno, pitanje je bilo cista zajebancija! 🙂