1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz Actros doživeo sudbinu prve A klase na testu Severnog jelena
Mercedes-Benz Actros doživeo sudbinu prve A klase na testu Severnog jelena
3

Mercedes-Benz Actros doživeo sudbinu prve A klase na testu Severnog jelena

1.95K
3
Podelite sa prijateljima:

Daimler je za novinare koji prate sektor teških komercijalnih vozila, priredio demonstraciju svog proizvodnog portfolija. Tom prilikom su gosti mogli da se uvere u sve prednosti Mercedesovih teškaša, ali i da posvedoče da tehnologija sistema autonomne vožnje mora još puno da napreduje kako bi bila komercijalizovana na zdravim osnovama.

Testni centar Daimlera koji služi za ispitivanje raznih aspekata funkcionisanja teških komercijalnih vozila je izvanredno opremljen i fenomenalno koncipiran, nudeći razne vrste putne i vanterenske infrastrukture. Zahvaljujući savremenim elektronskim sistemima ceo kompleks je pod nadzorom. Osoblje u kontrolnom centru uvek zna koja je tačna lokacija svih vozila na placu, koliko koja jedinica ima goriva u rezervoaru, kojom se brzinom kreće i ostale slične informacije.

Daimlerov cargo poligon iz ptičije perspektive

Interesantan detalj se odnosi na prisustvo brojnih poluprikolica, poprilično arhaičnog izgleda. Otvorene su, poseduju samo dve osovine koje leže na oprugama. Konstrukcija koja je bila savršena pre više decenija. Razlog za upotrebu poluprikolica prevaziđene koncepcije leži u činjenici da je utovar i istovar terete značajno lakši, a da tokom sprovođenja napornih testova lako dolazi do pucanja opruga, što je “mačiji kašalj” popraviti na ovakvim jedinicama.

Kao jedan od centralnih momenata na specijalno organizovanom događaju najavljen je test koji je trebao da publici prikaže svu superiornost i pouzdanost savremene tehnologije. Naime, prethodne godine je organizovan sličan scenario u kojem je živa osoba stajala posred druma, dok je nailazio Mercedesov šleper. Bez intervencije vozača, teškaš se zaustavio ispred čoveka, kome zasigurno nije bilo svejedno gledajući u nadiruću grdosiju. Tada je u primeni bio sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama četvrte generacije.

U međuvremenu, nastupila je smena generacija i sada je instaliran sistem pete generacije koji se pored pomoći radara instaliranog u prednjem braniku, oslanja i na informacije koje centralnom kompjuteru dostavlja video kamera. Ovoga puta, Bogu hvala, umesto čoveka, za demonstraciju je upotrebljena hodajuća (na šinama) lutka koja je prelazila put ispred nadolazećeg zahuktalog Actrosa.

Prvi pokušaj je protekao baš onako kako je proizvođač želeo, i zbog čega je i toliko radio na usavršavanju sistema. Međutim, prilkom ponovljene demonstracije, kada su prisutni očekivali da dobiju, teniskim rečnikom “potvrdu brejka”… Kako se sve završilo vidite na naslovnoj fotografiji.

Demonstracija je momentalno prekinuta a profesionalci sa trokrakom zvezdom na radnim odelima su održali improvizovanu konfernciju za medije. Videlo se da im nije svejedno zbog neplanironog incidenta koji su obrazložili time da su tokom jučerašnjeg dana bezbroj puta ponovili identičan scenario koji se uvek dobro završavao.

Da li je prejako Sunce zaslepelo video kameru, ili je nešto drugo posredi, izvesno je da će stručnjaci nemačkog giganta uskoro utvrdi, a da bi bilo koje vozilo bilo dostojno natpisa „Safety Truck“, definitivno će morati da prođe još vremena.

Sličnu blamažu je Mercedes doživeo i sa prvom generacijom A klase tokom 1997. godine, koja se prevrnula na testu Severnog jelena. Kao posledica tog incidenta, automobil je ekspresno modifikovan, da bi danas A klasa bila ponos Švaba.

Sa Actrosom će Nemci morati da požure jer je početak prodaje zakazan za jun mesec ove godine.

AutoRepublika

(1953)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Takav radar je i na mome Actrosu,samo mnogo jednostavniji i primitivniji u poredjenju sa ovim.Drzi razdajinu od vozila ispred,sam koci,ubrzava…ali ne koci do 0km/h.Mora covjek da intervenise.Dobra stvar,pogotovo na autoputu.Moze biti ukljucen a moze se iskljuciti ako vozac zeli.

moron

Ali, tvoj kamion nema AT menjač:)
Ako ne grešim, ACC u kombinaciji sa AT usporava i zaustavlja do nule „kada treba“. I sam potom pokreće ( „kada treba“ ).

Renault Terminator

Tako je,nije automatski mijenjac.
Za ovo drugo ne znam,nisam se susretao pa ne mogu nista da kazem.