1. Home
  2. Sajmovi
  3. Sve premijere Salona automobila u Ženevi (II deo)
Sve premijere Salona automobila u Ženevi (II deo)
0

Sve premijere Salona automobila u Ženevi (II deo)

498
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi deo najava ženevskih noviteta možete pogledati ovde.

Mercedes-Benz

Raznobojna postavka Švaba u Ženevi. Videćemo prvu dizel verziju nove generacije G klase. To će biti praktično drugi model u gami, odnosno sada se uz postojeći G 500 sa V8 benzincem zapremine četiri litra, nameće i G 350d.

Kodna oznaka Daimlerove dizel jedinice glasi OM656, a iza nje se skriva redni šestocilindraš zapremine 2.925 kubnih centimetara. Ovaj motor u G 350d verziji isporučuje 210 kW (286 ks) i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Pogon na točkove obe osovine se podrazumeva, a u tandemu sa motorom funkcioniše devetostepeni automatski menjač sa konvertorom obrtnog momenta. Prve osmehe na licima nestrpljivih kupaca, G 350d će izmamiti već krajem marta.

Premijeru će doživeti i osvežena verzija krosovera srednje veličine, odnosno Mercedes-Benz GLC. Pored krosovera, svoje mesto na podijumu će naći i Shooting Brake verzija modela CLA, koji je u limuzinskoj verziji debitovao u januaru, na Sajmu potrošačke elektronike. Više o ova dva noviteta, saznajte ovde.

Sledeći debi trokrake zvezde donosi nam restilizovanu V klasu. Kroz promotivne materijale proizvođača luksuznih vozila, saznali smo da se priprema model koji će omogućiti uvid u električnu budućnost MPV segmenta, a koji je nazvan „Concept EQV“. Želja nemačke marke je da se na tržištu postavi naspram koncepta iz Volkswagena, I.D. Buzza.

Daimler je tiho najavio da će prikazati i neke specijalne edicije određenih modela. Tu pre svega mislimo na roudster SLC Final Edition, kao i na vozilo koje predstavlja poslednju mogućnost da kupite S klasu pogonjenu V12 motorom. Radi se o verziji Mercedes AMG S 65 Final Edition. Pomenuti agregat će biti moguće dobiti jedino pod oznakama Maybach podmarke.

Mitsubishi

Električni krosover Engelberg Tourer u konceptnom izdanju je svoje ime dobio po švajcarskom skijašom centru, a detalji o novitetu koji nas očekuje u Ženevi će tek biti obelodanjeni.

Novajliju koga smo već upoznali na onlajn osnovama, krosover ASX, sada ćemo moći i uživo da osmotrimo. Sve što smo naučili o njemu, podelili smo sa vama pre nekoliko dana.

Peugeot

Verujemo da ćete se složiti sa nama, koji smatramo da će jedna od najvažnijih ženevskih premijera biti ona koja će nam doneti novu generaciju gradskog mališana iz susedne Francuske. Radi se naravno o Peugeotu 208 koji je za stilski uzor našao uporište u liftbeku 508.

Za razliku od zakletog rivala iz matične zemlje, modela Clio, maleni Peugeot je radikalno izmenio svoj izgled u odnosu na odlazeću generaciju. U svakom slučaju, biće interesantno pratiti galski derbi u B segmentu, narednih godina.

Međutim, ono što se čelnicima francuske grupacije verovatno neće dopasti, jeste velika verovatnoća da će mnogi kupci luksuznijom doživeti “dvestaosmicu” u odnosu na DS3 Crossback.

Bilo kako bilo, proizvodnja gradskog mališana startuje u septembru.

Sudeći po reakcijama naših čitalaca, pravu bombu predstavlja specijalna PHEV konceptna verzija Peugeota 508 sa pogonom na sve točkove. O Peugeotu 508 Sport Engineered saznajte svašta tako što ćete kliknuti na ovaj link.

Piëch Automotive

Nova kompanija na mapi automobilske industrije ima svoje sedište u Cirihu i dva osnivača. Jedan je sin čuvenog Piha i unuk Ferdinanda Poršea, dok je drugi osnivač predstavljen kompanijom Rea Stark Rajcic, o kojoj nismo puno toga uspeli da saznamo pretragama na internetu. Ipak, Rajcic navodi da se služi “hrvatskim” jezikom na svom Linkedin profilu, pa verujemo da je u pitanju naše gore list.

Elem, kompanija predstavlja konceptni električni sportski automobil nazvan Mark Zero. Pojedinosti nisu poznate, ali imamo par tizera da podgrejemo maštu.

Pininfarina

Mahindra i njena ćerka firma navode da će predstaviti električni hiperautomobil Battista. Nosiće amblem nove kompanije Automobili Pininfarina. Još u aprilu prošle godine, kompanija čije je sedište u Minhenu, najavila je da će „proizvoditi vozila visoke tehnologije, ekstremnih performansi i visokog nivoa luksuza za najzahtevnije globalne kupce.“

Potecijalni kupci su mogli da se upoznaju sa konceptom prethodnicom, tokom Nedelje Montereja koja je letos održana u Kaliforniji. Inicijalni kodni naziv modela je bio PF-Zero, a konačno ime Battista je dato u čast osnivača kompanije Battista “Pinin” Farina.

Za nas je takođe interesantno da će Rimac obezbediti tehnologiju baterija. Domet sa jednim punjenjem koji proizvođač obećava, iznosi 450 kilometara.

Cena? Tričavih dva miliona evra.

Polestar

Polestar 2 će biti prvi potpuno električni model podmarke Volvoa, a sledi nakon predstavljenog modela 1. “Dvojka” koristi SPA arhitekturu a očekuje se da stilom podseća na hedžbek verzije modele Volvoa S60 i V60. Zamišljeni glavni rival noviteta je Tesla Model 3.

Isporuke ovog Polestara će uslediti do kraja godine, nakon što prvi primerci siđu sa proizvodnih traka u Čengduu. Najavljeno je da će Polestar 2 raspolagati sa 294 kW snage (400 ks) i maksimalnim dometom od 560 kilometara. Onlajn predstavljanje je zakazano za 27. februar.

Porsche

Nakon novembarske premijere nove 992 serije sportskog kupea na Salonu automobila u Los Anđelesu, sada se upoznajemo i s verzijom koju je moguće voziti sa vetrom u kosi. Prve kabriolet verzije će poneti oznake Carrera S i Carrera 4S.

Obe pokreće šestocilindarski turbo benzinski motor koji isporučuje 311kW (450 ks) iz zapremine od 2.981 kubnih centimetara. Sklopivim krovom će biti moguće manipulisati do brzina od 50 km/h.

Renault

Peta generacija hedžbeka Renault Clio je pokupila velike “onlajn” simpatije kada je nedavno predstavljena putem interneta. Preko ekrana smo se sa Clijom upoznali 28. januara, a o njemu možete svašta, za sada dostupno, saznati klikom na ovaj link.

Bilo kako bilo, za francusku marku hibridizacija, odnosno elektrifikacija postaju ključne reči, pa je pre više od godinu dana najavljena promocija 12 čisto električnih modela do 2022. godine, kao deo šire strategije, nazvane Drive The Future.

Glavne proizvodne lokacije kompanije se nalaze u turskoj Bursi i slovenačkom Novom Mestu. Flins, u kojem je organizovana proizvodnja aktuelnog modela, nastaviće da bude domaćin proizvodnog ciklusa i nove generacije, ali na tom mestu sklopljenih primeraka, neće biti više od 25.000 komada godišnje.

Zato se otvara mesto u ovoj fabrici da se posveti proizvodnji električnih vozila u velikim serijama. Pogoni marke Alpine, locirani u mestu Dijep će ponovo biti mesto gde se sklapaju RS verzije Clija. Očekuje se i verzija sa povišenom pozicijom sedenja koja bi trebalo da uznemiri konkurenciju u vidu modela Hyundai i20 Active i Ford Fiesta Active.

Konačno dođosmo do još jedne važne premijere Renaulta. Radi se o restilizovanom mališanu, odnosno o Twingu. Dizajnerske izmene su veoma diskretne, a sve o novitetu možete saznati u našoj rubrici Prezentacije.

AutoRepublika

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments