1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Ogroman rast prodaje električnih automobila u Francuskoj
Ogroman rast prodaje električnih automobila u Francuskoj
15

Ogroman rast prodaje električnih automobila u Francuskoj

770
15
Podelite sa prijateljima:

Da li su Francuzi odjednom otkrili sve blagodeti EV modela ili je po sredi nešto drugo? 

Tržište novih automobila u Francuskoj se polako oporavlja, nakon višemesečnih velikih gubitaka izazvanim pandemijom korona virusa i merama koje je država preduzela u cilju sprečavanja širenja ovog oboljenja. Prvo polugođe je tako ubeležilo ozbiljan pad prodaje novih automobila – čak 38%.

Nije to ništa čudno, kada se zna da je veliki deo zemlje bio zatvoren oko dva meseca. No, zvanični podaci ipak ukazuju na jednu, reklo bi se, čudnu pojavu. Prodaja elektrifikovanih vozila je dramatično porasla! Šta više, ovakvi automobili predstavljali su 1 od 6 prodatih vozila u Francuskoj u prvih šest meseci ove godine.

Preciznije, Francuzi su u periodu januar-jun ove godine kupili 80.735 hibrida (+39,4%), a tržišni udeo ovih automobila porastao je na 11,3% (prošle godine u istom periodu bio je 5%). Ipak, još više impresionira rast prodaje električnih vozila jer se broj isporučenih primeraka udvostručio naspram prethodne godine! Tako je u Francuskoj u prvih šest meseci kupljeno 44.969 električnih automobila, a oni sada imaju učešće od 6,3%, naspram nekadašnjih 1,8%.

Sve je više izbora

Ne tako davno, u Francuskoj, ali i u većem delu Evrope, na prste su se mogli izbrojati električni automobili koji su bili dostupnu na tržištu. Situacija se rapidno menja, i sve je više konkurenata u ovoj klasi vozila.

U poslednjih nekoliko meseci svoju karijeru otpočelo je nekoliko talentovanih automobila. Stigli su Mini Cooper SE, potom Honda e, DS3 Crossback E-Tense, električna izdanja Opel Corse i Peugeota 208, pa tu je i Peugeot 2008-e, što dovoljno govori o diverzifikaciji ponude. Uskoro će na tržište stići i električni Fiat 500, kao i Volkswagenov adut I.D3.

Kod Francuza najpopularniji EV u dosadašnjem delu 2020. godine bio je Renault Zoe. Zoe je prodat u 17.650 primeraka, te je sa takvim rezultatom uspeo da se probije i među deset najprodavanijih automobila u Francuskoj, i to na devetu poziciju, ispred Toyotinog Yarisa. Kada je reč o drugoplasiranom EV modelu, ta pozicija pripala je Peugeotu e-208, koji je isporučen u nekih 9.000 jedinica.

Ovakve podatke treba uzeti sa dozom opreza, jer statistika ume često da prevari. Ono što nije poznato široj javnosti, jeste da će proizvođači odgovarati za ovogodišnju emisiju flotnih gasova, stoga je većina brendova rešila da ne isporuči električna i hibridna vozila naručena krajem 2019. godine, već su sačekali početak ove godine kako bi se prodaja alternativnih modela ubrajala u flotnu emisiju za 2020. godinu.

I sa tim u vidu, ipak je evidentan veliki rast prodaje baterijskih i hibridnih automobila.

Veće subvencije za kupovinu

Još jedan poseban aspekt prvog polugođa u 2020. godini jeste uvećavanje državnih subvencija za kupovinu električnih vozila. Za modele čija je cena niža od 45.000 evra, država će dati subvenciju od 7.000 evra, umesto nekadašnjih 6.000.

Tu su i brojne druge opcije koje olakšavaju prelaz na električni automobil, poput pomoći u iznosu od dodatnih 5.000 evra za kupovinu baterijskog vozila za ljude koji u vlasništvu imaju „matori“ dizel ili benzinski automobil. Pojedini regioni u Francuskoj dodaju još po 2.000 evra za prelazak na EV model, što negde u zbiru može dati pomoć od čak 14.000 evra!

Dakako, prodaja električnih automobila u velikoj meri zavisi od državne pomoći, jer je njihova proizvodnja i dalje poprilično skupa, a cene samih vozila ne padaju. Renault je dobro oslušnuo tržište, te shvatio da je Zoe i dalje preskup za mnoge, te je rešio da od jeseni ponudi i pristupačniju alternativu, odnosno električno izdanje modela Twingo. Ne treba zaboraviti i da će Dacia uskoro plasirati svoj EV, za koji se najavljivala početna cena od petnaestak hiljada evra.

Ostaje da se vidi kako će se tržište ponašati nakon što se prestane sa davanjem ovakve velikodušne državne pomoći za kupovinu baterijskih automobila. Francuske vlasti su najavile da će maksimalan bonus za nabavku EV modela sledeće godine iznositi 5.000 evra, dok će 2022. godine biti 4.000 evra.

Jasno je da su kupci, ne samo u Francuskoj, već i u celoj Evropi, sve više zainteresovani za električna vozila, no da li je to interesovanje izazvano silnim pogodnostima koje se dobijaju uz vlasništvo ovakvog automobila, ili su vrline EV modela dovoljno ubedljive da donesu prevagu nad SUS vozilima videćemo u narednim godinama kada će se stanje na ovom tržištu iskristalisati.

Priredio Đorđe Platiša

(770)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Očekivano, obzirom na financijske i nefinancijske subvencije. Nakon smanjivanja subvencija, SUS vozila će osjetno poskupiti radi penalizacije koja od iduće uvodi punu implementaciju WLTP norme, koja “diže” emisiju CO2 za oko 10%. Zapravo, svako SUS vozilo će postati blagi hibrid (jeftina, a srazmjerno učinkovita tehnologija), hibridi će polako nestajati, a prevladat će plug in hibridi u narednih 5-10 godina. Btw, od 2025 stupa na snagu ograničenje emisije CO2 od 75 g/km, gdje običan hibrid nema što traźiti.

da11

Sto se tice elektricnih auta svidja mi se smjer Peugeota. Platforma ista kao i sus, i odlican domet od 340km po WTLP ili 480km po NDEC u.
Za sada samo mala auta imaju smisla da budu elektricna.

BojanNeki

Puno polemike se vodi oko toga da li praviti univerzalnu platformu ili namensku. Kada je planiran veći tiraž u pitanju mislim da je sve na strani namenske platforme. Čak mislim da su takva vozila prodavanija od onih na unverzalnim. Prvo što su namenske platforme odnosno električna vozila vizuelno drugačija od SUS te je i stvar marketinga, mnogi ih na ulici primete. Na stranu što bi takve platforme trebale da su i nešto jednostavnije a samim tim i lakše što doprinosi autonomiji. Deo da „za sada samo mala auta imaju smisla da budu električna“ pada u vodu već kada se spomene… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
Branko

Smatram da će ekonomija volumena ipak prevagnuti u korist univerzalnih platformi, pogotovo onih koje će biti u stanju “nositi” blagog hibrida, hibrida, plug in hibrida i baterijsko električno vozilo. Dobar primjer je Hyundai Kona. Istina je da velika BEV ostvaruju prodajne rekorde na nekim tržištima trenutno, ali većina kupaca još uvijek spada u bogatiju techno freak populaciju koja je spremna na različite kompromise samo da bi bili prvi ili različiti od okoline. Koristio sam BEV 2 godine svakodnevno, uključujući dulja putovanja, relije električnih vozila i slično. Korištenje BEV bi usporedio sa upravljanjem gliserom: do obližnje plaže je vrlo jednostavno, ali… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

„uz rizik da provedeš nekoliko sati čekajući da neki veći brod ukrca gorivo“

Baš „blagodet“ od prevoza, ali, „do moga …“

Koji PHEV sada koristiš? Možda bi mogao da nam napišeš neko tvoje „korisničko iskustvo“, rečima običnog čoveka… Siguran sam da bi svima bilo interesantno čitati. Možda bi to moglo i u poseban tekst/članak na AR da se „baci“ ?

Isti predlog za taj EV,

Branko

Odnedavno koristim Outlander PHEV Premium MY20, za koji sam zatražio subvenciju. Tehničke karakteristike: baterijski kapacitet 13,8 kWh, izlazne snaga 80 kW, Atkinson – Otto motor od 2,4 litre i 99 kW/210 Nm kod 4.500 o/ min (isti broj okretaja!), prednji EM 60 kW, stražnji 70 kW, ukupna sistemska snaga 165 kW / 225 KS. Osim Outlandera, od plug in hibridnih automobila sam imao prilike voziti BMW i3 PHV, Opel Amperu prve generacije i Mercedes E300 e. Radi boljeg razumijevanja tematike, spomenut ću da PHEV mogu biti tehnološki bazirana na SUS konceptu (Peugeot svi modeli, Mercedes, BMW serija 3 i 5,… Pročitaj više »

moron

Ako te dobro razumem, ako bi krenuo iz Zagreba ka Dubrovniku, i „držao“ tih 140 km/h (dok ima auto puta, a dokle ga sada ima, ja sam davno išao negde do blizu Ploča?), a ne bi hteo da se „zajebavaš“ gubeći vreme na dopune baterije na auto putu ili čekanje da se punjač oslobodi (već samo točeći benzin), ti bi imao prosek potrošnje od oko 9 litara benzina? Ako bi na polasku imao i punu bateriju, koliko bi ona na tom auto putu izdržala pre nego bi se ispraznila? Tj. ako bi „startovao“ sa punom baterijom i 140 km/h, uz… Pročitaj više »

moron

Branko,
nisi video pitanje …
🙂

Branko

Sorry, gužva na poslu, nadam se da je sad ok.

Branko

Ukratko ću pojasniti: 1. Zagreb – Dubrovnik 140 km/h bez punjenja baterije: oko 9l/100 km 2. Baterija se nikada ne „isprazni“, nego dođe do razine od 30% (iako na indikatoru pokazuje da je prazna), kada se sistem automatski prebacuje iz EV načina rada u serijski hibridni način rada. To znači da SUS radi u pozadini i osigurava električnu energiju za napajanje elektromotora. U praksi se to više osjeti po vibracijama na podu vozila nego po buci benzinskog motora. Kod brzine od 140 km/h prijeći ćeš 25 – 30 km do aktivacije SUS motora. 3. Ako želiš prosjek od 5,5 l/100… Pročitaj više »

moron

Branko, hvala za detaljno objašnjenje. Malo su mi protivrečne poslednja rečenica pod tačkom 2 i prva rečenica pod tačkom 3? Ili, nisu? „2. Baterija se nikada ne “isprazni”, nego dođe do razine od 30% (iako na indikatoru pokazuje da je prazna), kada se sistem automatski prebacuje iz EV načina rada u serijski hibridni način rada. To znači da SUS radi u pozadini i osigurava električnu energiju za napajanje elektromotora. U praksi se to više osjeti po vibracijama na podu vozila nego po buci benzinskog motora. Kod brzine od 140 km/h prijeći ćeš 25 – 30 km do aktivacije SUS motora.… Pročitaj više »

Branko

Uff, morat ćeš to potkrijepiti sa nekim ćevapima kad dođem u Bg. 🙂 Jasno mi je da način rada Outlandera može zbuniti nekog tko je navikao na „normalne“ aute. Outlander PHEV cijelo vrijeme pokreću elektromotori i to električnom energijom iz pogonske baterije. Kada se baterija isprazni do 30%, benzinski motor preko generatora započne dopunjavati bateriju i ne dozvoljava da se prazni ispod 30%. Dobro, isprazni do 28%, pa dopuni do 33%, zatim prestane puniti dok opet ne padne do 28%, pa opet dopuni do 33% itd. Ugl, prosječan minimum je 30%. Dakle, napuniš bateriju auta do 100% (kod kuće na… Pročitaj više »

moron

Boga mi, i bolji si od profesora 🙂
Hvala ti za ova silna objašnjenja …
A, kada se vidimo, imaš Karadjordjevu/Zagrebački, isti djavo 🙂 Ali, da budem iskren, dobri ćevapi bi još i bili najbolji …

Bungi

Osim subvencija za električna vozila na rast prodaje veliku ulogu igra i psihološki moment.Ako dođe do globalnog poremećaja snabdijevanja naftom uzrokovanog svjetskom pandemijom zarazne bolesti običan svijet rezonuje da će barem imati redovno snabdijevanje električnom energijom a time i pogonsko gorivo za automobile.

kola

francuzi imaju one male autice zoe i slicne i to kupuju za po gradu. i to je bolje od glupsti zvano tesla koja nije nizasta ni za grad ni van grada.