1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz CLA (2020.)
Mercedes-Benz CLA (2020.)
0

Mercedes-Benz CLA (2020.)

1.48K
0
Podelite sa prijateljima:

Čekanju je kraj, pre par trenutaka je u Nevadi, na Sajmu potrošačke elektronike, predstavljena druga generacija limuzine sa siluetom kupea, model Mercedes-Benz CLA. Zvanične fotografije su ranije tokom dana već dospele u javnost, pa sa stilske strane iznenađenja nema.

Rodoslov

Mercedes-Benz CLA na tržištu će nastupiti kao peti član familije, prethodne godine predstavljene A klase. Dakle, ovaj Mercedesov eko sistem uključuje sledeće modele A klase: hedžbek, sedan, sedan sa produženim međuosovinskim rastojanjem, a u kasnijem delu godine će biti predstavljen najbliži rođak limuzine CLA, to jest njena “shooting brake” verzija. Kod poslednje navedenog modela, fokus proizvođača je stavljen na estetiku, a ne na funkcionalnost, odnosno zapreminu prtljažnika.

Pored ovih pet modela će biti predstavljena, na poznatoj Mecedesovoj MFA2 arhitekturi, koja je podesna za automobile sa pogonom na prednje ili na sve točkove, počiva i B klasa.

Da se vratimo junaku naše priče. CLA je zamišljen kao više sportska alternativa pomenutoj A klasi u limuzinskoj verziji. U odnosu na odlazeću generaciju, novitet je nešto gabaritniji: 48 milimetara je duži, 53 milimetara je širi, ali je istovremeno i niži za dva milimetra. Sa takvim dimenzijama, CLA se nametnuo kao duži automobi od Gran Coupea BMW serije 4.

Dizajn

Što se dizajna tiče, kao i kod modela iz odlazeće generacije, CLA poseduje padajuću liniju krova i kratak poklopac prtljažnika, pa uprkos tome što se formalno radi o sedanu sa četvoro vrata, deluje kao rasni kupe koji po izgledu, zaslužuje da ponese nadimak “bejbi CLS”.

Dakle, ovde imamo posla sa klasičnim predstavnikom dizajnerske filozofije koju je Mercedes nazvao “senzualna čistota”, sa tečnijim linijama u odnosu na prethodnika. Stilisti nemačke marke su se potrudili da novitet diferenciraju u odnosu na limuzinsku verziju A klase na sličan način kako su to izveli između većeg brata, modela CLS i  E klase.

Mercedes se posebno potrudio da novi lepotan poseduje izvanredne aerodinamičke karakteristike, pa se zahvaljujući brojnim modifikacijama, i skoro potpuno zaštićenom podvozju koje predstavlja bezmalo ravnu ploču, uz upotrebu raznih difuzora, očekuje da debitanta krasi koeficijent otpora od samo 0,22 Cd. Ovo bi bio identičan rezultat onom koji je zabeležio prethodnik, ali proizvođač ima razloga za ponos, jer je zaista teško povećati dimenzije vozilu, a zadržati isti nivo aerodinamičnosti.

Unutrašnjošću će dominirati poznati operativni system MBUX sa digitalnom instrumentacijom i ekranom osetljivim na dodir, uz mnoštvo stavki sa liste opreme, koje bi trebale da podignu bezbednost i komfor na viši nivo, a sa kojima nas je upoznala svojevremeno i A klasa.

Pogonski sklopovi

Novi CLA koristi paletu modifikovanih četvorocilindarskih dizel i benzinskih agregata koja je u osnovi preuzeta iz A klase. Izbor će upotpuniti i poslednja verzija benzinskog motora, kodne oznake M260, u čiji razvoj je prste umešalo i stručno osoblje iz AMG odeljenja. Izvesno je da će se na listi dostupnih verzija naći i ona sa oznakama CLA 35 4Matic (sa isporukom više od 300 konjskih snaga), ali i jedna još moćnija: CLA 45 (preko 385, odnosno 420 konjskih snaga: Interesantan detalj se odnosi na to da će perjanica modela posedovati četiri završetka izduvnih cevi.

Novi CLA se očekuje u izložbeno prodajnim salonima Starog kontinenta, tokom leta a uskoro ćemo saznati i koju će cenovnu etiketu poneti interesantan novitet.

AutoRepublika

(1482)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments