1. Home
  2. Vesti
  3. U Tajlandu će se prodavati samo čisto električni novi automobili od 2035.
U Tajlandu će se prodavati samo čisto električni novi automobili od 2035.

U Tajlandu će se prodavati samo čisto električni novi automobili od 2035.

134
0
Podelite sa prijateljima:

Tajland je otkrio svoje planove koji predviđaju da će na tom tržištu novih automobila, počev od 2035. godine, biti moguće nuditi samo one s nultom emisijom štetnih gasova, pošto je namera tamošnjih vlasti da postanu glavno čvorište u jugoistočnoj Aziji za proizvodnju električnih automobila, na koji način bi samo nastavili tradiciju vodećeg proizvođača vozila pogonjenih SUS motorima.

Automobilska industrija je jedna od najvažnijih privrednih grana Tajlanda. Oko 10% bruto društvenog proizvoda ove nestvarno lepe azijske države se generiše u sektoru proizvodnje automobila, i u toj industrijskoj grani je uhlebljenje pronašlo oko 850 hiljada duša. Od ove delatnosti umnogome zavise i industrija proizvodnje čelika i gvožđa, petrohemijska industrija, kao i sektor za proizvodnju plastike. Oko polovine na Tajlandu proizvedenih vozila završava na izvoznim destinacijama, pri čemu su glavna tržišta Filipina, Indonezije i Malezije.

Plan usvajanja koncepta elektromobilnosti koji primenjuje Tajland predviđa da udeo električnih vozila u floti novoregistrovanih četvorotočkaša naraste na 50% do kraja ove decenije, mada je prvobitni cilj predviđao da to bude 30%. “Vidimo da se svet kreće u smeru ubrzane elektrifikacije, pa se i mi želimo ubrzati,“ rekao je savetnik u Ministarstvu energetike Tajlanda Kavin Tangzupanič u jednom intervjuu.

Kako je zemlja sada proklamovala tačan datum u kom je nužno sahraniti motore s unutrašnjim sagorevanjem u industriji putničkih automobila, tako je nužno da vlasti promovišu i formu podsticaja za što bezbolniju tranziciju ka elektropokretanim vozilima, uz dalja nastojanja da se uspostavi neophodna infrastruktura za razvoj EV segmenta, pri čemu se ponajpre misli na stanice za dopunu baterija.

Vlada Tajlanda bi, prema najavama, uskoro trebalo da izađe u javnost s programom edukacije stanovništva, uz predočavanje svih koristi koje donose baterijska vozila. „Ako bismo pustili stvari da idu prirodnim tokom u koristi električnih vozila, to bi sve moglo potrajati prilično dugo. Predugo čak,“ kazao je počasni predsednik Asocijacije električnih vozila Josapong Laonual, a što je preneo Bloomberg, gde smo i videli ovu priču. “Drugi aspekt ove ideje je taj koji predviđa da jasnom politikom i postavljanjem ciljeva želimo da privučemo inostrane investitore. Kada tačno znamo šta želimo, i proizvođači automobila mogu da znaju šta da očekuju, a kapital zahteva stabilnost i spokoj.“

U ovom trenutku, nasuprot ambicioznim planovima, baterijska vozila čine manje od jednog procenta tajlandske flote automobila, baš prema podacima gore pomenute asocijacije. Međutim, dok je tokom 2020. godine zabeležen pad tražnje za konvencionalnim automobilima na Tajlandu od 26%, dotle su električni zabeležili rast popularnosti od 1,4%.

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments