1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najsnažniji dizel agregati u putničkim automobilima na tržištu
Najsnažniji dizel agregati u putničkim automobilima na tržištu
1

Najsnažniji dizel agregati u putničkim automobilima na tržištu

7.96K
1
Podelite sa prijateljima:

Dok u svijetu političari svim snagama progone dizel motore, zbog njegovog lošijeg uticaja na našu planetu od agregata pogonjenih benzinom, u našem narodu je sve nepromijenjeno. Ljubav koju Balkan gaji prema dizelu, nastala je zbog poslovično manje potrošnje, (nekada) niže cijene dizela, kao i zbog mogućnosti korišćenja jestivog ulja za pogon kod starijih sistema ubrizgavanja, što je mnogo značilo u slučaju, nekada veoma česte, nestašice nafte.

Danas živimo u vremenu daleko naprednijih, efikasnijih, civilizovanijih i snažnijih dizel agregata. Ranije, malo živahnija vožnja bila je gotovo nemoguća bez svjećica, dok sada proizvođači nude pogonske jedinice gdje ljubitelji dizela, ili oni koji su primorani da ga voze, ne moraju da ispaštaju kada su performanse u pitanju. Štaviše, neki dizelaši su danas u mogućnosti da postide vlasnike superautomobila starih desetak i više godina.

Kako je i za očekivati, u svijetu dizela „šefuju“ njemački proizvođači, mada kako stvari stoje, oni su i zadnja šansa da ova vrsta goriva preživi u putničkim automobilima. Imajte na umu da na tržištu postoji još dizel agregata slične snage, ali smo izdvojili one koji se najviše ističu kada je u pitanju odnos zapremina – snaga.

VAG 2.0 TDI BiTurbo EA288

Volkswagen EA288 je modularni dizel agregat koji je dostupan u tri verzije: trocilindarski 1,4 i četvorocilindarski radne zapremine 1,6 i 2,0 litra, sa izlaznim snagama koje variraju od 75 do 240 “konja”. Na tržište je stupio 2012. godine, a 2015. je u potpunosti zamjenio kontroverzni EA189, koji je igrao najveću ulogu u ogromnom Dieselgate skandalu. Najsnažnija verzija koristi agregat od 2,0 litra radne zapremine, uparen sa dva turbo punjača jednake veličine, što za rezultat ima 240 konjskih snaga i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ova verzija se može naći u Volkswagen Passatu, Tiguanu, Arteonu i Škodi Kodiaq RS.

Volvo D5 D4204T23

Ovaj agregat je debitovao 2015. godine sa drugom generacijom Volva XC90. Njegova radna zapremina iznosi 2,0 litra poseduje četiri cilindra, a uparen je sa twin-turbo sistemom, što obezbjeđuje izlaznu snagu od 235 „konja“ i 480 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj agregat takođe koristi i VNT anti-lag sistem, koji pri niskim obrtajima šalje mlaz vazduha pod pritiskom, kako bi ranije zavrtio turbo punjač. Ovaj agregat je dostupan u modelima XC60, XC90, S90, V90 i V90 Cross Country, i na svim modelima je standardno uparen s pogonom na sva četiri točka.

 

JLR Ingenium AJ200D

Jaguar Land Rover Ingenium je porodica motora dostupnih i u dizel i benzin varijantama, koja je 2015. godine u automobilima ove grupacije zamjenila Fordove agregate.. Koristi modularnu arhitekturu koja koristi individualne cilindre zapremine 500 kubnih centimetara, što omogućava proizvodnju agregata sa 3, 4, 5 i 6 cilindara. Ovi motori se uparuju s jednim ili dva turbo punjača proizvedenih od strane Mitsubishija i BorgWarnera. Kao dizel je dostupan isključivo u dvolitarskom izdanju, s izlaznim snagama od 150 do 240 „konja“. Najsnažnija verzija je jedina koja koristi twin-turbo sistem, a pored već pomenutih 240 “konja”, isporučuje i 500 Nm. Dostupan je u modelima Jaguar XF, E-Pace, F-Pace, Land Rover Discovery i Range Rover Velar.

BMW B47

BMW B47 je četvorocilindarski common rail diesel agregat, koji je debitovao 2014. Naslijedio je N47, koji je u svom prvobitnom obliku do 2009. godine imao ogromnih problema s razvodnim lancem, koji je i pored svega toga BMW odlučio da stavi sa zadnje strane motora, prema kabini, što je njegovu zamjenu činilo mogućom jedino uz vađenje kompletnog agregata iz koša. Bavarci su svom srećom sa B47 na mnogo boljem glasu. Ovaj agregat je striktno dostupan sa zapreminom od 2,0 litra, uparen s jednim ili dva turbopunjača, dok izlazne snage variraju od 115 do 230 „konja“. Najsnažnije izdanje sa 230 ks i 500 Nm koristi twin-turbo sistem, a moguće ga je pronaći u modelima X1, X2, X3, X4 i u seriji 5, pod oznakom 25d. Takođe bi trebalo pomenuti i verziju sa 224 konjskih snaga i 450 Nm, koji se ugrađuje u serije 1, 2 i 4, koje su na kraju svog životnog vijeka, kao i u već staroj seriji 3 F30.

Mercedes-Benz OM654

Mercedesov OM654 je na tržište došao zajedno sa aktuelnom E klasom 2016. godine, kao zamjena za 2,1 litarski OM651, koji danas broji zadnje dane u određenim modelima, i to onima koji u periodu od 2016. do danas nisu restilizovani niti su dobili novu generaciju. Dostupan je samo kao četvorocilindraš sa zapreminom od 2,0 litra, a uparen je isključivo s jednim turbo punjačem u svim verzijama, koje trenutno variraju od 150 do 245 “konja”. U svom najsnažnijem izdanju razvija 245 konjskih snaga i 500 Nm, u kojem se za sada može naći u modelima C, E, CLS i GLE, i slobodno možemo očekivati da bude ugrađivan i u restilizovani GLC. Koristi oznaku 300d.

Mercedes-Benz OM656

Ovaj agregat je naslijedio vremešni OM642 V6 2017. godine, kada je po prvi put ugrađen u restilizovanu S klasu. Za razliku od svog prethodnika, njegovih šest cilindara je postavljeno u jedan redu, sa radnom zapreminom od 2,9 litra. Kao i njegov mlađi brat, koristi samo jedan turbo punjač i dostupan je u dvije verzije. Prva nosi oznaku 350d i razvija 286 ks i 600 Nm, dok se druga prepoznaje po oznaci 400d i raspolaže s 340 “konja” i 700 Nm. Za sada je dostupan u modelima E, CLS, S, G i GLE, a koristiće ga i sledeća generacija GLS-a.

BMW B57

Ako vam turbo punjači izazivaju noćne more, predlažemo da preskočite ovaj motor. B57 ima radnu zapreminu od 3 litra i šest redno postavljenih cilindara, a dostupan je u verzijama od 265 do 400 konjskih snaga. Kada smo vas upozorili vezano za turbopunjače, bili smo veoma ozbiljni, jer najsnažnija verzija ih ima četiri, što obezbjeđuje 400 ks i 760 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor se može naći u seriji 5, seriji 7, X5 i X7, a koristi oznaku M50d (kod serije 7 samo 50d).

VAG 4,0 V8 TDI EA898

Ovaj ogromni dizel motor je 2016. godine naslijedio 4,2 TDI, koji je takođe imao 8 cilindara u „V“ rednom rasporedu, a debitovao je u Audiju SQ7. Kao što mu i samo ime kaže, njegova radna zapremina iznosi 4,0 litra, a uparen je sa sekvencijalnim biturbo sistemom. Koristi 48-voltni električni sistem, koji služi kao potpora EAV anti-lag sistemu. Dostupan je u dvije verzije: sa 422 konjske snage i 850 Nm, koja se ugrađivala u drugu generaciju Panamere od avgusta 2017. godine, ali će uskoro ovu verziju dobiti novi Touareg. Druga, snažnija verzija proizvodi 435 “konja” i 900 Nm, ugrađuje se u Bentley Bentaygu i Audi SQ7, a uskoro bi trebalo biti dostupan i u aktuelnom A8.

Želimo da stavimo naglasak na razliku između twin-turbo i biturbo postavki turbo punjača. U oba slučaja se koriste dva zasebne jedinice, ali u twin-turbo postavci su njihove dimenzije različite, te ona manja služi za stvaranje pritiska pri nižim obrtajima, dok veća naravno operiše pri višim obrtajima, što umanjuje ili neutrališe takozvanu „turbo rupu“. S druge strane, biturbo aranžman koristi dva identična punjača i svaki od njih je zaslužan za isti broj cilindara. Na taj način je kod agregata sa 4 cilindra svaki turbo punjač zadužen za po dva cilindra,  kod šestocilindraša za po tri cilindra, a osmocilindraša za po četiri cilindra i tako dalje.

Autor: Enes Eki Alković

Uredio: Pavle Barta

(7958)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Odesza

Zar VAG 4,0 V8 TDI EA898 nema još elektkrični kompresor koji „nm“ fila još iz „podruma“ ?