1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovani VW Passat za korak bliži premijum klasi
Restilizovani VW Passat za korak bliži premijum klasi
3

Restilizovani VW Passat za korak bliži premijum klasi

898
3
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je restilizovao evropsku verziju Passata. Šta nam osveženje donosi?

Kupci dobijaju čistiji dizel motor, više opcija koje se tiču digitalne povezanosti, „plug-in“ hibridnu verziju sa proširenom autonomijom i parcijalno automativozanu vožnju tokom krstarećih brzina.

Volkswagen kaže da je novorazvijeni 2,0-litarski dizel agregat do te mere čist da je već sada prošao stroga testiranja u realnom saobraćaju, koja će biti obavezna na evropskom tržištu za dve godine.

Naravno, namera nemačke marke je da Passat ostane broj 1 u evropskom D segmentu, koji je takođe jedan od ugroženih pod naletom SUV/krosovera. Volkswagen se nada da će naprednija dizel tehnologija zadržati kupce koji su zabrinuti zbog potencijalnih zabrana koje političari i birokrate uteruju u cilju navodnog smanjenja zagađenja u zagušenim evropskim gradovima.

Iz kompanije javljaju da je novi dizel sa 150 ks prvi VW-ov motor opremljen s dva zasebna selektivna katalizatora u cilju redukovanja emisije azotnih oksida, s tim što je jedan lociran blizu toplog bloga motora, da bi se povećala njegova efikasnost.

Ovaj agregat je u skladu s Evro 6d standardima, koji na snagu stupaju 2021. Testovi u realnom saobraćaju su pokazali da je emisija nepoželjnih čestica zaustavljena na 80 miligrama po kilometru. Evropska unija je dozvolila dodatnih 40 miligrama po kilometru tolerancije zbog moguće greške, jer portabl sistem merenja nije precizan.

„Mi ne želimo da se oslonimo na to, tako da je motor dizajniran da tokom eksploatacija može da emituje manje od 80 miligrama po kilometru“, kaže David Šnajder, Volkswagenov inženjer koji je radio na tom motoru.

Nova generacija dizela u Evropi će morati da se uskladi sa gornjom granicom od 168 mg/km, počev od septembra, što je deo uvođenja novih Evro 6d TEMP limita.

Što se tiče restilizovanog Passata, VW je takođe obratio pažnju na konkurenciju unutar kuće u vidu Škode Superb, koja je na drugom mestu, odmah iza modela iz Volfsburga, nadmašivši rivale kao što su Opel Insignia i Ford Mondeo.

Novi dvolitarski dizel, sem što je efikasniji, smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 10 g/km, što znači da će nastaviti da „tuče“ Superba po pitanju ukupnih troškova posedovanja, uprkos nižoj početnoj ceni češkog rivala. VW procenjuje da je ukupan trošak vlasništva najniži u segmentu sa 17,3 evro centa po kilometru.

Pored novog TDI Evo motora, Volkswagen će u ponudu staviti i Passat sa dva 2,0-litarska dizel motora veće snage, kao i 1,6-litarski dizel, uz dva 2,0-litarska i jedan 1,5-litarski benzinski agregat. Tu je i GTE „plug-in“ hibrid sa benzinskom jedinicom radne zapremine 1,4 litra i elektromotorom. Koristeći baterijske ćelije koje sadrže više energije, inženjerima je pošlo za rukom da produže „električnu“ autonomiju na 55 kilometara, što je 20 kilometara više u odnosu na prošli model.

Tehnička unapređenja

Restilizovani Passat će biti prvi Volkswagen  koji će u ponudu staviti IQ.DRIVE sistem, koji je sposoban da pruži delimično automatizovanu vožnju pri krstarećim brzinama do 210 km/h.

Ova tehnologija omogućava automobilu da automatski podešava brzinu kretanja u skladu s ograničenjima, vožnji u gradu, krivinama i kružnim tokovima. Jedan od elemenata je i asistencija pri kočenju, koja može u potpunosti kontrolisano da zaustavi vozilo.

Passat će takođe biti prvi Volkswagenov model s novom, trećom generacijom info-zabavnog modula, poznatog kao „MIB“, uključujući digitalni kokpit i poboljšanu verziju prethodnog aktivnog info displeja.

Takođe, novajlija će sve vreme biti „onlajn“, zahvaljujući novoj SIM kartici koja dolazi s besplatnim podacima za karakteristike kao što su mape i podaci o lokaciji. Kupci će moći da koriste svoj Volkswagen ID radi pristupanja izvesnim uslugama vezanim za digitalnu povezanost, kao i da uživaju u dostupnim Apple CarPlay i Android Auto funkcijama.

Restilizovani Passat će debitovati u Ženevi, a pretprodaja startuje u maju. Lansiranje na tržište je zakazano za septembar.

Prodaja u D segmentu tokom 2018. i promena u odnosu na 2017.

  1. 1. VW Passat 157,986 -14%
  2. 2. Audi A4 115,022 – 21%
  3. 3. Mercedes C klasa 111,657 – 15%
  4. 4. BMW serije 3 104,085 -19%
  5. 5. Škoda Superb 75,966 -8%
  6. 6. Opel Insignia 68,743 -6%
  7. 7. Ford Mondeo 49,885 -12%
  8. 8. Volvo S60/V60 48,870 +8%
  9. 9. BMW serije 4 GT 27,546 -21%
  10. 10. VW Arteon 22,396 +127%

AutoRepublika

(898)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Audi A4 mi najveće iznenađenje.

Vw potkova

Kako li je A4 u ovom segmentu? Pa gde je A6?

Dzoniz

А6 је u većem, E segmentu. A4 je uvek bio u D.