1. Home
  2. Testovi
  3. Mercedes-Benz GLC Coupe – Don Žuan iz Štutgarta
Mercedes-Benz GLC Coupe – Don Žuan iz Štutgarta
2

Mercedes-Benz GLC Coupe – Don Žuan iz Štutgarta

9.65K
2
Podelite sa prijateljima:

Od „ružnog pačeta“ do jednog od najlepših krosovera današnjice.

Mercedes-Benz GLC (bivši GLK), posebno u kupe varijanti, jedan je od simbola štutgartske estetske revolucije koja krasi aktuelnu gamu ovog nemačkog premijum proizvođača, a evo i jasnog dokaza za to. I još nešto: nije samo izgled ono što je podignuto na mnogo viši nivo, jer je Mercedesovim inženjerima takođe pošlo za rukom da značajno poboljšaju svaki mogući aspekt koji se tiče mehanike, aerodinamike, performansi i napredne tehnologije.

GLC je pozicioniran unutar Mercedesovog krosover portfolija kao model srednje veličine. Kupe verziju pored sasvim solidnih praktičnih atributa odlikuje i doza sportskog imidža, koja izuzetno prija čulima, što ovaj automobil čini veoma, veoma poželjnim.

BMW je svojevremeno podelio javno automobilsko mnenje sa X6 i X4, a posebno svoje fanove, međutim, komercijalni uspeh Bavaraca nije promakao budnom oku iz Štutgarta, tako da je usledio očekivan odgovor. Kao i u slučaju BMW-a, prvo je lansiran veći GLE Coupe a zatim i manji GLC Coupe.

Kao što sugeriše nomenklatura, krosover na našem testu leži na platformi C klase. Ono što je interesantno je da prednji deo standardnog SUV-a više liči na onaj kod limuzine.

Recept je jasan – sportski aspekt GLC Coupea se jasno oseti u vožnji, jer je na tom planu on ispred svog „konvencionalnog“ brata. Ipak, pravo uživanje, kada je o eksploataciji ovog automobila reč, je krstarenje na autoputu, jer to je njegova prava teritorija, što je potpuno racionalan izbor Mercedesa. No, da ne bi suviše širili priču, krenućemo od kabinskog prostora.

Sportski salon

Na polju postavke i dizajna enterijera, GLC Coupe glatko „tuče“ svog glavnog rivala, BMW X4, od kojeg je nešto duži i širi. Sam kabinski prostor je uslovljen dimenzijama vozila. Naime, kupe je takođe duži, širi i niži od standardnog GLC modela, i gledajući iz nekih uglova, uopšte ni ne izgleda kao tipičan krosover. Mercedes je ovde uspeo da ponudi dve verzije modela potpuno različitim grupama kupaca – jednoj kojoj estetika nije bitna, već kvalitetno vozilo za pristojan novac, i drugoj koja želi da bude primećena i spremna je da za to zavuče ruku dublje u džep.

Ipak, kabinski prostor je gotovo u potpunosti preuzet od GLC-a, u najpozitivnijem mogućem smislu.

Komfor je na visokom nivou, vozačka pozicija gotovo savršena, što za posledicu ima između ostalog i odličnu preglednost prema napred. Inteligentno urađeni, zakrivljeni A stubovi u velikoj meri pomažu vozaču da bolje primećuje periferna kretanja. Sedišta poseduju širok raspon podešavanja, tako da će svako pronaći idealnu poziciju sedenja. S druge strane, preglednost prema nazad je takva da ne treba ni pokušavati „analogno“ bilo šta uočiti, što je plaćanje danka karoserijskoj konfiguraciji, ali to nipošto nije mana, jer kamera odlične rezolucije (koja je inače skrivena iza bedža na zadnjim vratima, koji se podiže kada se ubaci u „rikverc“) i aktivni Parktronic sistem asistencije pri parkiranju rešavaju sve nedoumice.

Dakle, GLC nadmašuje bavarskog rivala po pitanju enterijera. Sem što ambijent deluje prestižnije, i sa taktilne strane Mercedes prednjači. Volan je ergonomski sjajan, idealne debljine obruča, a upotrebljeni materijali meki na dodir, i vizuelno deluju veoma luksuzno. Bez dileme, kvalitet „par excellence“.

Plavo ambijentalno svetlo je diskretno i prijatno, a sveopštem hedonizmu doprinosi i Burmeister surround audio sistem od 590 W izvanrednog zvuka, dok AMG stajling pojačava sportski ugođaj.

Na planu info-zabave, tu je Comand Online sistem sa ekranom od 8,4 inča, značajno poboljšan. Brži je na odzivu, lepe preglednosti i rezolucije, i lak za upotrebu, posebno preko platforme osetljive na dodir. Instrumentacija je pregledna, estetski vrhunska, i čega god da se dotaknete, bilo da su u pitanju prekidači, ručica menjača ili točkići ventilacionih otvora, sve odiše izuzetnim kvalitetom na taktilnom planu.

Sedišta su presvučena DINAMICA mikrofiber crnom sintetičkom kožom vrhunskog kvaliteta, a na zadnjoj klupi ima mesta za ugodnu vožnju dvoje odraslih ljudi. Doduše, oseti se da je GLC nešto „skučeniji“ u visini glava u odnosu na konvencionalnog „rođaka“ (posebno ako su putnici nešto višeg rasta), ali treba imati u vidu da se u ovaj automobil pozadi ulazi lakše i komotnije u odnosu na jedan (veći) BMW X6. Danak karoserijskoj konfiguraciji je plaćen i u nešto manjem prtljažniku u odnosu na standardni GLC, a centralni tunel ograničava realan komfor na dvoje putnika pozadi.

U samoj kabini ima pregršt odeljaka za odlaganje različitih predmeta. Džepovi u vratima su solidne zapremine, prednji pretinac je korektan, dok se ispod centralnog naslona za ruke takođe nalazi izdašan boks. Putnici na zadnjoj klupi imaju kao ispomoć držače za čaše na centralnom naslonu, naravno, kada se on spusti.

Da rezimiramo: kabinski prostor, što se kvaliteta i stajlinga tiče – čista desetka, dok je praktičnost platila mali danak kupe formi (čitaj „atraktivnosti“).

Vožnja

GLC Coupe je na volanu oštriji i precizniji od standardnog modela. Mercedesovi inženjeri su utkali u automobil dodatnu dinamiku kroz kruće opruge, amortizere i ležajne čaure, a prenosni odnos na volanu je sa 16:1 kod standardnog modela „ubrzan“ na 15:1 kod kupea.

Dakle, jasno je da je GLC Coupe kreiran da pruži više sportskog ugođaja. Ipak, on ne odlazi u ekstreme. S druge strane uzvraća natprosečnom rafiniranošću. Na volanu nije toliko direktan kao BMW, a i na planu agilnosti nešto zaostaje, međutim, kada govorimo o realnoj eksploataciji, ekipa iz Štutgarta je na sjajan način izbalansirala različite atribute ovog automobila. U Sport + režimu vožnje, Mercedesov krosover „daje sve od sebe“, ostaje dovoljno neutralan u krivinama a neznatno „bežanje“ zadnjeg dela se ispravlja u deliću sekunde. Što se dinamične vožnje tiče, GLC Coupe je odmakao svetlosnu godinu daleko u odnosu na ranije generacije Mercedesovih SUV/krosovera, i mada za nijansu zaostaje po voznoj dinamici u odnosu na X4, „šije“ ga po većini ostalih aspekata.

Da spomeno već poznatih pet režima vožnje – Eco, Comfort, Sport, Sport + i Individual. Većinu pređenih kilometara smo proveli u Comfortu, što i priliči vožnji jednog Mercedesa.

Ispod haube našeg test modela se nalazi 2,1-litarski turbo dizel sa 170 ks i 400 Nm. Sasvim dovoljno za uživanje u vožnji, bez previše mučenja čak i pri dinamičnoj vožnji uzbrdo (kada realno ne treba očekivati previše od ovog agregata). Menjač je devetostepeni automatski koji fantastično radi svoj posao. Motor se čuje pri većim opterećenjima, kada se i neznatno osećaju vibracije, ali pri „civilizovanoj“ eksploataciji sve je maksimalno uglađeno, izolacija je na visokom nivou, tako da krstarenje autoputevima donosi pravi „spa“ efekat.

Kada vozač želi malo da vozi „za svoju dušu“, tu je Sport + postavka koja ukrućuje ogibljenje i dodaje težinu na volanu. U isto vreme, automatska transmisija sve obavlja primetno oštrije. Naginjanje u krivinama je nešto izraženije nego kod BMW-a X4, ali ono gde gubi u „trkanju“, GLC dobija u prijatnoj vožnji na otvorenom putu.

Da vidimo šta kažu brojke: GLC Coupe 220 d 4Motion do „stotke“ ubrzava za solidne 8,3 sekunde, dok se kazaljka brzinomera zaustavlja na 210 km/h. Sasvim solidne brojke za 2,1-litarski motor i karoseriju tešku 1745 kilograma. Što se ekonomičnosti tiče, fabrika navodi nominalnu prosečnu potrošnju od prosečnih 5,0 litara evro dizela na pređenih 100 kilometara. Ona realna je ipak nešto viša. Pri „civilizovanoj“ vožnji, ne bi trebalo da pređe 6,5 litara.

Što se terenske vožnje tiče, sasvim je jasno da GLC Coupe nije za „zemljano-blatno-kamenite“ avanture, ali za odlazak na izlet u visokom stilu, gde će svi da gledaju u vas, prosto je savršen. Doduše, naplaci od 19 cola, obuveni u gume dimenzija 255/50 R19, donose nešto grublju vožnju po neravnoj podlozi. Očigledno je da neravne površine i teži tereni nisu teritorija za ovaj automobil, jer bez obzira na nešto viši klirens, ovaj Mercedes je pre svega napravljen za autoput.

Na kraju ovog „poglavlja“, mada još uvek nije dostigao dinamiku BMW-a X4, GLC Coupe je u velikoj meri napredovao u odnosu na ranije štutgartske krosovere na ovom planu, a što se tiče rafiniranosti, ambijenta, kvaliteta enterijera i estetike, osetno je ispred bavarskog rivala.

Nema šta nema

Ono što nas je posebno impresioniralo, pored stajlinga, je bogata lista opreme. Niz vozačkih asistencija (Driving Assistance Package Plus) se sastoji od sistema poput aktivnog tempomata (koji savršeno funkcioniše), detekcije „mrtvog ugla“, Pre-Safe Plus lepeze sistema, Bas Plus asistencije sa detekcijom unakrsnog saobraćaja iza vozila i ispred vozila. Comand Online smo već naveli, a uz njega se dobija i višegodišnje ažuriranje softvera.

Servisni intervali za GLC Coupe iznose 20.000 kilometara.

Što se (sada već „čuvene“) estetike tiče, pored AMG Line komponenti, tu su petokraki naplaci od 19 cola (takođe iz AMG portfolija) i osvetljeni „Mercedes-Benz“ paneli na pragovima.

Dakle, opreme ne da ne nedostaje, već i „pretiče“, ali to je i očekivano od jednog renomiranog proizvođača kao što je Mercedes-Benz.

Rezime

Mercedes-Benz GLC Coupe 220 d 4Matic je veoma dobra solucija za većinu potencijalnih kupaca koji su u potrazi za premijum krosoverom srednje veličine. Oni koji žele više „vatre“ treba da se okrenu modelima sa snažnijim motorima. Ipak, to je više stvar prestiža nego realnog stanja stvari. Primera radi, snažniji 250 d 4Matic do „stotke“ ubrzava brže za samo 0,7 sekundi, dok mu je maksimalna brzina veća za 12 km/h.  Ozbiljniju razliku donosi 350 d 4Matic sa sprintom do „stotke“ za 6,2 sekunde i maksimalnom brzinom od 238 km/h, međutim, on donosi još jednu „ozbiljniju“ razliku, a to je naravno – cena.

Model na našem testu košta 66.176 evra. Po nama, sasvim realno. Svi znamo da se priznati stajling i prestiž u današnje vreme plaćaju dodatno, i to je, pa recimo.., postulat. Kome treba praktičan krosover, bolje da se okrene standardnom modelu, ali ko hoće da bude primećen, „zadovoljan izgledom“, bez nekih „trkačkih“ pretenzija, GLC Coupe 220 d 4Matic je idealno rešenje. On imponuje izgledom, ima sjajan „pedigre“, i što je takođe važno, vrednost će mu padati sporije u odnosu na veće SUV/krosover modele Mercedesa, jer se procenjuje da će zadržati preko 50 odsto vrednosti nakon tri godine vlasništva. Dakle – dobra investicija.

Što se garancije tiče, Mercedes pruža redovnu dvogodišnju garanciju bez ograničenja pređenog broja kilometara. Kod vozila koja imaju servisne pakete, po isteku garancije proizvođača, vozilo nastavlja da bude pokriveno produženom garancijom, sve do isteka od 60 meseci ili pređenih 100.000 kilometara.

Na Euro NCAP „kreš“ testu, GLC je dobio pet zvezdica, a posebno dobro se pokazao na planu zaštite odraslih putnika. I na ovom planu je nadmašio BMW X4.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

Mercedes-Benz GLC 220 d 4Matic Coupe

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.732 mm x 1.890 mm x 1.602 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2873 mm
Zapremina prtljažnika: 500/1.400 l
Masa praznog vozila: 1.745 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 2.143 cm³
Snaga: 125 kW/170 ks pri 3.000 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 1.400 o/min

Pogon

Tip: AWD
Menjač: Sekvencijalni automatski/9

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/50 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,3 s
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: evro dizel
Zapremina rezervoara: 66 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,0-6,5 l
Emisija CO2: 131 g/km

Cena

Testirani primerak: 66.176 evra

Dobre strane:

Dizajn, kvalitet izrade, bezbednosni atributi, komfor, izolacija, oprema, imidž, bogata oprema

Loše strane:

Prosečna praktičnost, konfiguracija i zapremina prtljažnika
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 10
Enterijer: 10
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 10
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 9,00

(9652)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Prvo, Barta bravo! A da podelim i koji lični utisak (odnosno zajednički utisak). Enterijer GLC je za dva broja bolji od X4, dok je vozna dinamika za trećinu jednog broja na strani X4. Praktičnost GLC coupe, je u nekim segmentima čak iznad X6, a u svakom iznad X4. Ovaj primerak je imao sportsko oslanjanje, koje je skoro identično kao M paket oslanjanje u BMW. Pavlu se više dopalo ovakvo oslanjane od vazdušnog oslanjanja u testiranom All Terrain (Air Body Control), dok se meni više dopalo ovo drugo, iako osetljivije na poprečne neravnine, pruža neki famozni ugođaj plutanja. Upravljanje je skoro… Pročitaj više »

Mercedesklub.rs

Bmw x4 je jedan od ,,najvestackijih,, automobila na trzistu, potpuno bespotreban i onaj dizajn umanjene x6ice mu uopste ne stoji(a ni ovaj novi nije odmakao daleko od lagune coupe iz 2007 od pozadi). Kako je mercedes u istoj klasi uspeo da napravi potpunu suprotnost ne znam, ali glc coupe je blizu da bude savrsen automobil