1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen predstavio Polo GTI Edition 25 u čast četvrt veka postojanja modela
Volkswagen predstavio Polo GTI Edition 25 u čast četvrt veka postojanja modela
7

Volkswagen predstavio Polo GTI Edition 25 u čast četvrt veka postojanja modela

284
7
Podelite sa prijateljima:

Sportski mališani su već u manjini. Prošle su one godine u kojima su se evropski brendovi borili da ponude sportske modele sa najboljim performansama i vrhunskim dinamičkim ponašanjem. Sve strožiji propisi o emisiji na kraju su ubili nišu u više nego zanimljivom B segmentu.

Danas bi to bila kategorija sa širokim spektrom rivala. Među njima je i jedan koji je odbio da umre, uprkos činjenici da budući standard Euro 7 čini gotovo nemogućim da opstane u normalnim verzijama, a kamoli u vrhu ranga. Budućnost Pola je u opasnosti nakon sredine decenije, što nije sprečilo volfsburški brend da proslavi dve i po decenije koje je drugi GTI u gami akumulirao iza sebe sa novim Volkswagenom Polo GTI Edition 25.

Saga o Polu GTI počela je sa trećom generacijom modela, koja je debitovala 1995. godine sa samo troja vrata i 1,6-litarskim motorom koji je proizvodio maksimalnu snagu od 125 konjskih snaga. Danas je njegov benzinski motor narastao na dva litara, ima moćan turbo punjač koji obezbeđuje 207 KS sa kojim je sposoban da ubrza od nule do 100 km/h za 6,5 sekundi i nudi se samo sa petoro vrata.

Polo GTI Edition 25 će se nuditi na evropskim tržištima opremljen atraktivnim 18-inčnim aluminijumskim felnama ofarbanim u crno, uključujući krov i bočne retrovizore, i dostupan sa karoserijom u šest boja: Pure White, Ascot Grey, metalik Kings Red, Reef Blue, Smoke Grey i Pearl Black, sa veoma trkačkim ukrasnim motivom na panelima vrata i završavajući se na bočnoj stepenici sa logom „25“.

Unutrašnjost takođe predstavlja posebne detalje, kao što su sportska prednja sedišta presvučena crnom i crvenom kožom perforirana sa tri vezena slova, logo takođe prisutan na desnoj strani komandne table, okupan crvenom bojom na komadu u sjajnoj crnoj boji. Multifunkcionalni sportski volan je presvučen kožom, ima ručice menjača i integrisane lopatice i logo „25“ između donjih krakova.

Sa odgovarajućom tablicom koja označava broj proizvedene jedinice, od 2.500 dostupnih, ovo ograničeno izdanje će se proizvoditi u Mariegi u Južnoj Africi, gde se isključivo proizvodi i stići će u evropske salone u nekoliko primeraka počevši od ovog maja. U Nemačkoj već ima cenu, a nije nimalo jeftin: košta 35.205 evra.

AutoRepublika

(284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vec odavno mislim da VW Polo ima veci potencijal nego sto to VW uspeva da shvati. Pumpati snagu u postojecu karoseriju ne donosi mnogo atraktivnosti, bilo bi potrebno estetski obraditi samu karoseriju da bi vec na prvi pogled izazvala interesovanje publike, pogotovu one mladje koja nema ni para ni interesovanja za vece i skuplje automobile! Kao uzor uzeo bih novi Reno 5 koji deluje veoma sportski. Sada bi Yankee rekao da bi takav Polo oduzeo deo publike Golfu. To je istina, Golf je vec sa T-Rocom dobio veoma jakog internog konkurenta koji ga je presisao na top-listi prodatih automobila. Mislim… Pročitaj više »

moron

Mislim da prodajni rezultati Golfa padaju i nezavisno od toga.
On je prošle godine ( globalno posmatrano ) bio na 45. mestu po prodaji ( sa oko 260.000 komada ), a u toj klasi iznad njega su bili Elantra ( 371 hiljada ), Civic (oko 390 hiljada) i Corolla (sa oko 991 hiljada komada).

Matija

Istina. Golf 8 nije se proslavio od samog pocetka pa do danas.

moron

Za moj ukus i razumevanje, VW je u odnosu na prethodnika dosta toga „promašio“ sa aktuelnim Golfom. Sem toga, bilo je u veoma dugom periodu dosta i negativnih sadržaja na netu oko „problema“ sa motorima, a najviše sa 1,5 TSI. Mislim da su na ovom linu ispod lepo sublimirali najčešće probleme: https://yourmotorguide.com/vw-1-5-tsi-engine-problems/ Baš sam to pratio. Kao što danas volim na dva domaća foruma da pročitam postove BG taksista oko toga kako su se pokazala ova novija taksi vozila (raznih brendova), koja su masovno nabavljana poslednje 2-3 godine uz masne subvencije ( posle onih protesta taksista ). I mislim da… Pročitaj više »

moron

Korektno izgleda. Spolja i unutra.
Ovaj 2,0 TSI su mogli i mnogo više „nasvirati“, ali, potpuno razumem što su stali na (samo) 207 ks.
Bravo za VW!

igi

U toj klasi, sve manjoj, moj glas ide već godinama i20 N, ima dovoljnih 204ks i lepše izgleda, ako ništa drugo.

Matija

Model i20N 2023 je veoma interesantan! Taj bi takodje mogao da posluzi kao inspiracija za Pola. Ne mislim na kopiranje vec kao ugled kako se pravi lep auto u toj klasi!