1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hiperautomobil u formi roudstera Pagani Imola kao labudov ples Huayre
Hiperautomobil u formi roudstera Pagani Imola kao labudov ples Huayre
0

Hiperautomobil u formi roudstera Pagani Imola kao labudov ples Huayre

83
0
Podelite sa prijateljima:

Hiperautomobil Huayra koji se pojavio 2011. godine, postao je drugi model firme Horatio Pagani, smenjujući legendarnu Pagani Zondu. Deluje da je pre oko godinu dana debitovao i treći model u gami, oličen u formi kupea i s imenom Pagani Utopia. Međutim, Huayra i dalje nije u žurbi da se povuče! Još jedna verzija je predstavljena i ona će nastupiti pod nazivom Pagani Imola Roadster.

Originalna Imola se pojavila pre tri godine i uprkos zasebnom imenu, u pitanju je samo varijetet modela Huayra. Kupe izrađen u tiražu od samo šest komada (pet komercijalni uz još jedan za Horacija Paganija) i imenovan po legendarnoj pisti iz Italije, u osnovi je bio trkački automobil, homologovan za upotrebu u javnom saobraćaju.

Pagani Imola

Konstruktor Imole je mogao da se pohvali razvijenim aerodinamičkim kompletom karoserije i prinudno ugrađenim  biturbo motorom AMG V12 6.0, sa snagom od 838 KS i 1100 Nm najvišeg obrtnog momenta. Da bi osvetlili automobil, koristili su, između ostalog, posebnu „laku“ boju za karoseriju. Rezultat je bio impresivnih 1.246 kilograma takozvane suve mase.

Novi Pagani Imola Roadster nije samo otvorena verzija kupea od pre tri godine. Prilikom kreiranja roudstera korišćena su mnoga rešenja koja su testirana na hiperautomobilu nazvano Huayra R, koji se pojavio nakon osnovne varijante Imole tokom 2021. godine. Na primer, aerodinamički rep je redizajniran na osnovu dizajna R-a, posebno bočnih obloga.

Pagani Huayra R

Posebno upečatljiv je zadnji gigantski difuzor koji se proteže celom širinom automobila, kao i bočna peraja, koja takođe služe kao podupirači za krila. Iako su ovi elementi bili preneti na roudster s bazičnog kupea po imenu Pagani Imola, opet privlače puno pažnje. Pri brzinama kretanja od 280 km/h, rep je u stanju da generiše ekvivalent od čak 600 kilograma vertikalnog aerodinamičnog pritiska.

Šasija je proizvedena korišćenjem mešavine materijala koji nose komercijalni naziv Carbo-Titanium HP62-G2 i Carbo-Triax HP62, a što u osnovi predstavlja miks plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i titanijuma, a upotrebljen je i premaz Acquarello Light, korišćen za farbanje, zahvaljujući čemu se uštedelo na masi još dodatnih pet kilograma.

Ugljenično keramičke kočnice marke Brembo obezbeđuju efikasne kočne osobine čak i pri vratolomnim brzinama kretanja. Točkovi integrišu gume tipa Pirelli P Zero Trofeo RS i one su posebno razvijene za ovaj hiperautomobil u formi roudstera. Kad je u najboljoj formi, novitet prilikom ubrzavanja doseže silu od 2,2 g – kako u krivinama, tako i prilikom kočenja.

Imola Roadster, baš kao i verzija kupea, koristi biturbo motor AMG V12 6.0, ali s malo više snage – 850 „konjića“. Najviši obrtni moment je isti i iznosi 1.100 Nm. Dostupan je između 3.600 i 5.600 obrtaja kolenastog vratila u minutu. Ovaj moćni agregat je uparen sa sedmostepenom sekvencijalnom transmisijom marke Xtrac.

Krajni rezultat i postignuće ovakve koncepcije se ogleda u podacim koji otkrivaju da je takozvana suva masa roudstera na nivou od 1.260 kilograma i da je taj teret moguće lansirati do elektronski limitirane brzine kretanja od350 km/h. Ne rekoše koliko je vozilu potrebno stotinki da se vine do prve „stotke“.

Ukupno će osam primeraka hiperautomobila po imenu Pagani Imola Roadster biti sklopljeno. Svaki od njih će biti jedinstven jer je omogućena veoma ekstenzivna indiviualizacija. To je tako zahvaljujući uplivu rada stručnjaka iz divizije Pagani Grandi Complicazioni.

AutoRepublika

(83)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments