1. Home
  2. Testovi
  3. Chevrolet Silverado LD – Večni vicešampion
Chevrolet Silverado LD  – Večni vicešampion
10

Chevrolet Silverado LD – Večni vicešampion

680
10
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 1976., Zimske olimpijske igre su se održale u Austriji, čuvena spisateljica Agata Kristi je preminula, Južni i Severni Vijetnam su se ujedinili u jednu državu, Silvester Staloneov film „Roki“ je osvojio tri oskara, a Chevrolet Silverado je poslednji put završio kao najprodavaniji pikap u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Da, dobro ste pročitali – čak 41 godinu zaredom ovaj velikan gleda u leđa “večnom lideru“ Fordu F-Series. Tako nešto je sigurno razočaravajuće za najvećeg američkog proizvođača General Motors (GM), i više nego dovoljan razlog da provozam novi Silverado i uverim se da li je zaista lošiji, ili je možda nešto drugo u pitanju.

Kratka istorija

Tehnički gledano, Silverado je postao samostalan model tek 1998., ali još od 1959. godine  na tržištu je postojao njegov prethodnik pod C/K-Series oznakom. U tom slučaju, slovo “C“ u imenu se odnosilo na model sa pogonom na zadnje točkove, a “K“ na sva četiri točka. Kao i kod konkurenata, ponuda se delila na standardni 1500 model i veće HeavyDuty (2500 i 3500) modele. Sredinom 1970-ih godina u ponudu je dodata i bogato opremljena verzija Silverado i vremenom će da postane samostalan model.

Iako uglavnom u senci Forda F-Series, Silverado daleko od toga da nije bio uspešan. Prošle godine je američkim kupcima isporučen impresivan 585.581 primerak, dok je mehanički blizanac GMC Sierra dodao još 219.554 jedinice. I dalje nedovoljno da se nadmaši F-Series (909.330), ali teško da bi bilo koji proizvođač bio nezadovoljan ovakvim rezultatom.

Testirani model

Na testu se našao Silverado 1500 u LD paketu opreme, koji se nalazi u nekoj sredini, pa su Work Truck, LT i Custom ispod, a RST, LTZ i High Country ispod. Njega odlikuje “CrewCab“ kabina, V8 motor, automatski menjač i početna cena od 38.400 dolara.

Dizajn

Sadašnji model Silverada je debitovao 2014., sa ciljem da se vrati korenima iz 1980-ih godina. To se posebno odnosi na stil prednjeg dela pikapa, gde su farovi podeljeni na dva dela povećom lajsnom i jednako velikom maskom hladnjaka. Zanimljivo je da je pre nekoliko meseci debitovao i novi model za 2019. godinu, ali paralelno s njim se odvija proizvodnja i generacije sa testa, čija je proizvodna traka prebačena u Meksiko.

Prisutno je mnogo jeftine plastike da bi se stekla imitacija hroma, a za one koji žele više, tu je uvek luksuznija verzija Sierra. Nažalost, smatram da Silverado ne deluje moderno kao konkurencija iz Forda i Rama, što je za Amerikance izuzetno bitno prilikom kupovine. S druge strane, potpuno novi model je izuzetno revolucionaran, barem dizajnerski, pa se Chevrolet nada privući kupce bez obzira na njihov ukus.

Enterijer

Silverado se može naručiti sa tri različite kabinske varijante. Ona osnovna se zove Regular Cab i donosi dvoje vrata i klupu za sedišta. Tu je i Super Cab sa četvoro vrata, od čega su ona zadnja kraća i otvaraju se u „kontra“ stilu, a na testu se našao Crew Cab model sa takođe četvoro vrata od čega su ona zadnja pune veličine.

Prva stvar koju ćete primetiti tokom ulaska u vozilo je koliko je Silverado zaista odignut od zemlje. Iako sam relativno nizak (175 centimetara), verujem da bi i viši ljudi imali jednako veliki problem da uđu u ovaj pikap. Smatram da bi “stepenica“ morala da bude deo standardne opreme čak i na lošije opremljenim verzijama, a u ovom slučaju, iako je reč o relativno skupom vozilu, ona i dalje nije na listi opreme. Kratka pretraga na internetu mi je rekla da je za nju potrebno doplatiti oko 550 dolara, a za nešto manje novca se može naručiti preko neke od samostalnih kuća, koje se bave prodajom dodatnih modifikacija za ovaj pikap.

Sedišta su veoma prostrana i komotna, a iako je to teško zaključiti iz fotografija, napred se zapravo nalazi klupa za do tri putnika. Klupa je pregrađena kutijom za sitne stvari i držačima za čaše, ali se s lakoćom podiže uspravno i dobija se još jedno dodatno mesto. Raduje i što se ručica menjača nalazi pored volana, pa se samim tim oslobađa još veći prostor između sedišta. S druge strane, za zadnju klupu ne mogu da dam slične pohvale. Iako je reč o Silveradu sa najvećom dostupnom kabinom, prostor za noge je izuzetno uzak i mnogo zaostaje za konkurencijom iz Forda, Rama i Toyote. Chevrolet se potrudio da sedišta budu poduža, da bi vožnja na duže relacije bila komfornija. Iako je uspeo u toj nameri, čemu će vaša leđa biti zahvalna – na kraju dana imaćete osetne bolove u kolenima i generalno nogama.

Kada je reč o samom kvalitetu enterijera, on je izuzetno nizak. Ovaj potez i ne donosi iznenađenje, kada se zna da je reč o komercijalnom vozilu, ali pravila bi se uskoro mogla promeniti. Novi Ram 1500, koji je debitovao pre svega nekoliko meseci, je postavio standarde po pitanju kvaliteta enterijera, pa je za očekivati da će konkurencija pratiti ovaj potez.

Lično mi se dopalo i to što nema previše dugmića. Chevrolet u velikoj meri prati konkurenciju po pitanju opreme. Testirani model je sasvim solidno opremljen sa povećim monitorom, povezivanjem na mobilni telefon preko Android Auto i Apple Car Play funkcija i GM-ovim čuvenim OnStar sistemom, koji šalje signal pomoć u slučaju da se vazdušni jastuci aktiviraju ili vozilo bude ukradeno.

Na neki način me je začudio navigacioni sistem. Naime, on je deo standardne opreme, ali samo kao mapa i ne dozvoljava vam da ukucate željenu adresu sa biranjem rute. Da bi se ova druga opcija koristil,a potrebna je dodatna doplata, ali smatram da se to i ne isplati. Kao što sam spomenuo, moguće je povezati mobilni telefon na monitor, a svaki pametni telefon današnjice stiže s navigacionim sistemom pa je ova opcija daleko jeftinija do one koju fabrika nudi.

Mehanika

Rival Ford je šokirao američku javnost kada je 2011. godine debitovao sa prvim turbo benzinskim motorom u “full-size“ pikapu, a danas oko 60% prodaje modela F-Series čine upravo takvi agregati. Chevrolet je nedavno predstavio svoj prvi turbo benzinac u Silveradu, ali i dalje veruje da će većina kupaca da se odluči za provereni V8.

Upravo se takav motor našao ispod haube testiranog Silverada i to poznati 5,3-litarski “Small Block“ sa 355 konjskih snaga i 519 Nm obrtnog momenta. On predstavlja neku sredinu ponude, pa se tako ispod njega nalaze spomenuti 2,7-litarski turbo i atmosferski 4,3-litarski motor, dok je 6,2-litarski dostupan samo uz najbogatije opremljene modele. Za one koji su spremni da pređu u još višu, HeavyDuty klasu, tu su 6,0-litarski benzinac i dva 6,6-litarska dizela.

Jedini menjač kao opcija je šestostepeni automatik, koji verovatno odbrojava poslednje dane. GM je u saradnji sa Fordom razvio novi desetostepeni automatski menjač, a iako je on odavno debitovao na F-150, Chevroletovi kupci moraju da čekaju sve do leta da bude dostupan i u njihovom ljubimcu. Pogon na zadnje točkove je standardan, ali je testirani model stigao s opcionim pogonom na sva četiri točka koji se, po želji, može isključiti.

Utisak u vožnji

Kao neko ko je veliki ljubitelj Forda i ko je imao prilike da poseduje i vozi razne modele F-150, utisak sa Silveradom je bio promenljiv. Za početak, on je veoma startan i na papiru može da ubrza do 100 km/h za svega 6,4 sekunde. Međutim, sam osećaj za volanom nije u rangu sa F-150, pa dok je rival izuzetno startan i hvata pun zalet čim dotaknete papučicu gasa, Silverado se relativno muči sve dok ne dostigne do oko 3.000 obrtaja i onda postaje “živ“. Razlog je možda taj što se maksimalni obrtni moment postiže tek na 4.100 obrtaja, za razliku od 1.800 obrtaja kod Forda.

Ipak, ne treba očajavati jer je reč o radnom vozilu, pa je tako bitnija dugogodišnja pozudanost, nego da li je brži ili sporiji za par stotinki. Nisam imao prilike da isprobam prikolicu i vuču, a po fabričkim informacijama Silverado može komotno da vuče do šest tona. Poželjno je da prikolica ima bilo kakvu plastičnu ili gumenu zaštitu, ali proizvođač je ne nudi osim na najskupljim verzijama. To i nije problem pošto na tržištu postoji dosta samostalnih kompanija, koje će vam je prodati za svega nekoliko stotina dolara.

Silverado je relativno dobro pregledan kao i svaki pikap. Mrtav ugao je minimalan, a sve komande su nadohvat ruke. Jedna kategorija koja mi se veoma dopala je odsustvo dugmića i komande koje su uglavnom u “touch screen“ maniru. Dok neke od njih i nisu jednostavne za pronaći, barem ne u prvom pokušaju, svega nekoliko sati je dovoljno da se nauči gde se tačno nalaze.

Prema fabričkim brojkama, potrošnja u gradu bi trebalo da iznosi 15,7 litara, a na auto-putu za oko pet litara manje. Na testu je dobijena cifra od 13,8 litara u zimskim vremenskim uslovima, a ona je više-manje očekivana od jednog “full-size“ pikapa. Silverado se može pohvaliti i sistemom koji “gasi“ pola cilindara tokom regularne vožnje, ali on ne funkcioniše baš najbolje. Čak i na auto-putu pri brzinama do 90 km/h, sistem je sve vreme pokazivao da svih osam cilindara funkcionišu, a sammo četiri cilindra bi se aktivirala na par momenata, isključivo kada stopalo nije na gasu. U poređenju s konkurencijom, Silverado V8 je definitivno manje ekonomičan nego F-150 EcoBoost, a iako su neki očekivali da bi 2,7-litarski agregat mogao da popravi situaciju, verovatno će se razočarati kada kažem da je on na nedavnom testu zabeležio višu potrošnju nego V8.

Cena

Američki pikapi su specifični po tome što nude toliko različitu opremu da cene umeju da variraju u velikoj meri. Za osnovni Silverado sa dvoje vrata, pogonom na zadnje točkove i V6 agregatom, potrebno je izdvojiti 28.300 dolara, ali bogato opremljeni High Country sa pogonom na sva četiri točka i 6,2-litarskim motorom može da košta približno 90.000 dolara. To je u samom rangu sa konkurentima, a što je model skuplji, to je na njega i popust veći. Primera radi, određeni saloni nude popuste i do 10.000 dolara za verzije kao što je testirani LD.

Zaključak

Moram da priznam da pre nego što sam seo za volan nisam baš bio siguran šta da očekujem. Vremenski period od 41 godinu je toliki veliki da mi je neverovatno da baš nijednom Silverado nije uspeo da se probije do liderske pozicije, ali na kraju se ispostavilo da sam pikap igra veoma malu ulogu u tome. Naime, kupci pikapa su veoma tradicionalni i veoma retko menjaju svoj izbor. Chevroletovo ime je dovoljno jako da održi prednost nad Ramom, Toyotom i Nissanom, ali nikako i nad Fordom. Silverado ima određene mane, posebno po pitanju enterijera, ali ga krasi izuzetno kvalitetan V8 agregat, koji se u prošlosti pokazao veoma pouzdanim. Ford F-Series će verovatno i narednu 41 godinu ostati najprodavaniji u klasi, ali to sigurno ne znači da je Silverado lošiji izbor…

Autor: Zoran Tomasović

Fotografije: Željan Tomasović

Uredio: Pavle Barta

Chevrolet Silverado LD (2019.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Pikap kamionet
Vrata/Sedišta: 4/6
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5.842 mm x 2.032 mm x 1.885 mm
Međuosovinsko rastojanje: 3.886 mm
Zapremina prtljažnika: N/A
Masa praznog vozila: 2.234 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V8/benzinski atmosferski
Zapremina: 5.328 cm³
Snaga: 355 ks pri 5.600 o/min
Maks. obrtni moment: 519 Nm pri 4.100 o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 265/65 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,6 s
Maks. brzina: 208 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 106 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 14,8/13,8 l/100 km
Emisija CO2: N/A

Cena

Od 28.300 dolara (u Americi)

Dobre strane:

Moćan V8 agregaat, cena posle popusta, solidna oprema za cenu, prostor na prednjim sedištima, reputacija i dugotrajnost V8 motora

Loše strane:

Prostor na zadnjoj klupi, težak ulazak u kabinu bez „stepenice“, jeftiniji enterijer
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 8
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,94

(680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Zamislite ovo čudo na našim ulicama… I još nešto, koliko lima i litara dobijete za 30-ak hiljada evra! Šta nama u Evropi rade sa cenama, to nije humano.

Yankee

Vidjao sam letos stariji Dodge Ram i Ford F-150 u Pancevu …

Zvezdan Božinović

Jedino veće vozilo koje si video od ovog je bio Plavi voz 🙂

Mad Max

A čemu i kome, ovolika „šedlja“ ? Zar ovo nije vreme elektifikacije u dunsaizinga, koji se pokrenuli Ameri? Oni zajeb***vaju ceo svet, rekao bi. Posebno veselu Evropu……
Jedino kad bi bio „ćaknut“ pa da izaberem ovako vozilo. Niti je kamion, ni kombi, ni pikap, ni van, ni auto, a ima potrošnju kao veći kamion….. Nije ništa, samo služi da plaši malu decu po ulicama.
Ali, hvala na testu, da vidimo šta imaju ameri u glavi…..

Yankee

Dobijes i kamion i kombi i pikap i van i auto sve u jednom. 😉 Ne treba ti 5 razlicitih vozila vec dobijes sve u jednom.

Dzoniz

Volim testove iz USA, jer su mi zanimljiva ta vozila „preko bare“. Obično je reč o grdosijama.

Mustang

koliko u Americi košta ovakvo auto toliko je u Evropi jedan golf
to je isto kao kada bi se prodavao stan od 30 kv. na periferiji za iste pare kao i stan od 50 kv u centru
evropski način razmišljanja

lokal

Mozda su ovi americki testovi prilog nasem auto informisanju ali, realno, ko je kod nas zainteresovan za kupovinu ovakvog automobila..valjda i u toj Americi ima automobila koji bi mogli biti prihvatljivi i evropskom ukusu?

Zoca

Evo novi Explorer,najprodavaniji SUV ,po svemu sudeci krece u Evropu.Ocigledno da je americka auto-industrija ravnopravna konkurencija.