1. Home
  2. Testovi
  3. Toyota Camry SE – Nema više onog „ali“
Toyota Camry SE – Nema više onog „ali“
9

Toyota Camry SE – Nema više onog „ali“

2.36K
9
Podelite sa prijateljima:

Toyota Camry je automobil kome nije potrebno veće predstavljanje. Prodajni lider među automobilima (ukoliko ne računamo pikape, terence i krosovere) u Sjedinjenim Američkim Državama, Camry je nedavno najavljen i za Evropu, gde bi trebalo da debituje sledeće godine.

Iako predstavlja ogromni prodajni uspeh, ovaj japanski automobil je često kritikovan i za dosadan dizajn, još dosadniju vožnju i reputaciju da ga kupuju samo oni koji sve šta znaju o automobilima je da okrenu ključ i ubace u „D“ na automatskom menjaču. Pred nama se sada potpuno novi model od koga se očekuje da privuče kupce svih godina. Da li je Camry uspeo u ovom pokušaju?

Kratka istorija

Camry (od japanske reči „kanmuri“ što znači „kruna“) je zvanično debitovao 1979. godine, kao verzija Celice sa četvoro vrata, da bi sopstveni model postao tri godine kasnije.

Iako je prodaja bila dostupna i u Japanu, Australiji i određenim evropskim državama, njeno glavno tržište od samog starta je bilo američko. Pored sedana u ponudi su bili i kupe, kabriolet (oba pod Solara oznakom) i karavan, da bi u današnja vremena ostala samo verzija sa četvoro vrata.

Camry se takođe proizvodi u američkoj saveznoj državi Kentaki gde se ujedno nalazi jedna od najvećih Toyotinih fabrika na svetu. Najbolja godina za ovaj automobil u Americi je bila 2007., kada je isporučeno 473.108 primeraka, da bi prošle godine 387.081 osoba izdvojilo novac za ovaj automobil. Camry je preuzeo lidersko mesto od Forda Taurusa 1997. godine i od tada ga ispustio samo jednom (2001. godine kada je nova generacija Honde Accord nakratko izbila na prvo mesto), a model za 2018. godinu je novi u svakom pogledu.

Testirani model

Na testu se našao Camry iz 2018. godine u SE paketu opreme. Ovo je jedan od srednjih paketa pa se ispod nalaze L i LE, a iznad XSE i XLE. SE odlikuje novi motor od četiri cilindra, automatski menjač i početna cena od 25.200 dolara dizajn.

Dizajn

SE je uključen u prodaju još sredinom 1990-ih godina i ubrzo je postao najpopularnija verzija u ponudi. I zaista, nije teško videti zašto.

Dok se Toyota u prošlosti uglavnom orijentisala da zadovolji porodične kupce, nema sumnje da sada cilja na kupce svih godina. Camry je u većoj meri približen Lexusu sa LED farovima i linijama koje su u maniru premijum vozila.

SE je paket opreme koji u ponudi slovi kao sportski i dodaje veće branike, masku u istoj boji kao ostatak automobila (kod L i LE modela ona je hromirana) i 18-inčne felne. Konačan rezultat donosi veoma poželjan stil i dovoljno sportski da mu mogu parirati samo lideri u ovoj kategoriji kao što su Honda Accord, Mazda 6 i Ford Fusion. Ukoliko kupac želi još više sportski model, tu je XSE sa 19-inčnim felnama, dvobojnim finišem, četiri izduvne cevi i panoramskim krovom dok je XLE više gravitira luksuzu.

Enterijer

Amerikanci su pokazali da ih kvalitet enterijera ne interesuje previše i da se sve svodi na izbor opreme. Većina konkurenata je zadovoljna što ne mora potrošiti veće sume novca na kvalitetnije materijale, ali to znači da se Toyota zadovoljila takvim „nepisanim pravilom“. Enterijer u Camryju je iznenađujuće kvalitetan za jedan automobil sa takvom cenom i nema jeftinijih detalja. SE stiže i sa kožnim sedištima i sa još nekoliko detalja pokrevenim kožom što je veliki plus za ovaj automobil.

Enterijer ne samo što je moderno dizajniran, već je i veoma jednostavan za korišćenje. Broj dugmića je minimalan, a 7-inčni monitor poveći. Možda jedina kritika ide na račun podatka da je povezanost sa mobilnim telefonom moguća samo za vlasnike Androida, iz razloga što Toyota nije uspela da kupi i licencu od Applea za iPhone. Dok će neki reći da je to traženje „dlake u jajetu“, ovaj detalj je izuzetno bitan mlađim kupcima i nešto što se već neko vreme očekuje kao deo standardne opreme.

SE nije preterano dobro opremljen automobil, ali u većini kategorija može da parira konkurenciji. Pored spomenutog monitora i kožnih sedišta, tu su šest zvučnika, Bluetooth, kamera za zadnji deo vozila (koja je nedavno postala deo standardne opreme na svim automobilima), paljene na dugme, ali i samo jedan USB priključak.

Toyota nudi nekoliko paketa opreme koji bi učinili vožnju civilizovanijom. Takozvani „Convenience“ paket od 1.225 dolara dodaje nekoliko sigurnosnih mera kao što su monitor za mrtvi ugao, upozorenje o pešacima tokom noćne vožnje i automatsko kočenje u slučaju opasnosti. „Audio“ paket od 2.480 dolara pruža veći i kvalitetniji broj zvučnika, a za još 3.380 dolara i navigaciju i panoramski krov. Izuzetno poželjna oprema, ali sa njom Camry ulazi u teritoriju mnogih premijum automobila.

Prostor na prednjim sedištima je zadovoljavajući, ali na zadnjim i nije preterano velik. On nadmašuje neke od konkurenata, ali i dalje razočarava u poređenju sa liderima u klasi u ovoj kategoriji kao što su Volkswagen Passat i nova generacija Honde Accord. Dva držača su čaše u dovoljno velika za moju jednolitru šolju od kaže, a ispred njih se nalazi dodatni mali prostor za novčanik, mobilni telefon, sitni novac i slično.

Za razliku od većine rivala koji se orijentišu na „kupe sa četvoro vrata“ stil, čime se često zaklanja vidljivost, Camry je zadržao tradicionalni krov. To znači da je vidljivost i dalje odlična, a mrtav ugao minimalan.

Mehanika

Posle 16 godina Camry je zanemario zastarelu K platformu i sada se proizvodi na novoj Toyota New Global Architecture (TNGA) platformi zajedno sa Priusom i C-HR-om, a potez će pratiti i Corolla, Avalon i Highlander. Niži i širi, Camry je sada i za 30% čvršći u poređenju sa prethodnikom.

Ispod haube se nalazi novi 2,5-litarski motor od četiri cilindra koji razvija 203 ks i 249 Nm obrtnog momenta, što čini Camry liderom kada je reč o modelima sa osnovnim motorima. Za razliku od većine konkurenata koji su odavno prešli na manje turbo motore, Toyota još uvek nije spremna da krene tim putem.

Iz tog razloga, opcioni V6 motor je i dalje 3,5-litarski, ali on sada razvija 301 ks i 359 Nm obrtnog momenta i dostupan je samo na XLE i XSE verzijama. Tu je i 2,5-litarski hibrid i on će ujedno biti jedini u ponudi na evropskom tlu. Snaga se prenosi na prednje točkove preko takođe novog osmostepenog automatskog menjača.

Utisak u vožnji

Toyotini motori su uglavnom tromi, da bi se sačuvala trajnost na duži period, ali ovaj novi 2,5-litarski je fantastičan. Ne pamtim da sam se sreo sa boljim atmosferskim motorom od četiri cilindra, barem ne u modelu sličnih dimenzija, i sve vreme nisam mogao da sakrijem oduševljenje koliko snage ima na gotovo svim obrtajima. Na papiru ubrzanje do 100 km/h iznosi 7,8 sekundi, ili svega 0,1 sekundu brže nego kod prethodnika koji je imao motor iste zapremine, ali ova dva automobila se ponašaju na putu sasvim drugačije. Za one koji žele više, tu je i dalje V6 motor sa kojim bi Camry trebalo da ubrzava do 100 km/h za manje od šest sekundi. Kako mi je rečeno, SE je i nešto niži u poređenju sa ostatkom ponude i ima modifikovano ogibljenje pa se samim tim i bolje ponaša u krivinama. Camry ipak nije sportski automobil i to će vas brzo podsetiti ako oštrije uđete u krivine, ali za jedan porodični sedan svakako oduševljava.

Moje prethodno iskustvo sa menjačima sa više od šest brzina nije bilo baš pozitivno i takvi automobili bi se često mučili da odluče u kojoj brzini automobil treba da se nalazi kada iznenada pritisnite gas ili kočnicu. Na sreću, Camry nije jedan od tih automobila i novi osmostepeni automatski menjač obavlja posao bez greške. Možda je jedino prva brzina nešto duža nego što bih želeo da bude, ali ovo sad već jeste traženje „dlake u jajetu“. Kočnice su takođe zadovoljavajuće.

Prema fabričkim brojkama, gradska potrošnja bi trebala da iznosi 8,4 litra na 100 km u gradu, odnosno 2,4 litre manje na autoputu. Možda zvuče kao previše optimistička brojka, ali na testu sam izvukao kombinovanu potrošnju od 7,4 litra na 100 km. Smatram da je spomenuti broj impresivan ako se u obzir uzme da nisam baš pazio kako vozim, a pritom je i klima bila uključena.

Cena

Na američkom tržištu, osnovni L model košta 23.495 dolara, a najskuplji XSE sa V6 motorom 34.950 dolara. Za SE je potrebno izdvojiti 25.200 dolara, pa tako smatram da je mala cenovna razlika između L i SE definitivno vredna da se izabere testirani model. On ne samo što je bolje opremljen već i definitivno bolje izgleda, a saloni u proseku nude i oko 2.000 dolara popusta. To je manje nego što će kupac dobiti na većinu konkurenata, ali Camry odlično zadržava cenu i kao polovnjak pa se plaćanje veće sume u startu na kraju isplati.

Zaključak

Imao sam prilike da vozim razne generacije Camryja, lično sam i posedovao model iz 1994. godine sa V6 motorom, a moj brat trenutno vozi prethodnu generaciju u XSE nivou opreme takođe sa V6 motorom. U prošlosti bih obično rekao kako je „Camry sigurna kupovina, ali bez emocija, dinamičnosti i bilo čega drugog šta čini automobile zanimljivim za vožnju“. Međutim, ovog puta nema tog „ali“ i Camry je zaista sigurna kupovina kojoj se gotovo ne može pronaći mana. Možda su neki drugi rivali bolje opremljeni i/ili jeftiniji, ali moj savet je da potrošite koji ekstra dolar na Toyotinog predstavnika. Sigurno se nećete pokajati.

Tekst: Zoran Tomasović

Fotografije: Željan Tomasović

Toyota Camry SE (2018.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.880 mm x 1.840 mm x 1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.820 mm
Zapremina prtljažnika: 396 l
Masa praznog vozila: 1.534 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ benzinski
Zapremina: 2.487 cm³
Snaga: 203 ks pri 6.600 o/min
Maks. obrtni moment: 249 Nm pri 5.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,9 sekundi
Maks. brzina: 213 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,2/7,5 l
Emisija CO2: N/A

Cena

Od 25.200 dolara (u SAD)

Dobre strane:

Sportski dizajn, pregledan enterijer, niska potrošnja, dinamičan motor

Loše strane:

Slaba standardna oprema
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8,5
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,61

(2359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Zaista izgleda neuporedivo lepše od prethodnika. Vidi se da se Toyota trudi da pobegne od „smor“ imidža koji su „gradili“ decenijama.

Yankee

Kad bi sve aute ovako pravili gde bi im bio kraj. 🙂

Odesza

Dragi čitaoče,
Manje više u toj klasi nema „ružnog“ natjecateljskog automobila.Uostalom sve je stvar osobne percepcije.Više me brine to kašnjenje u autoindustriji.Kašnjenje u pogledu tehnologija,mehanike,platforme,gadgeta,…No opet to je dobro za famoznu pouzdanost, koju je lako pravdati starijom tehnologijom i mehanikom.
Toyota treba znati da sa Europom ulazi u trusno područje,izrazito rizično,nažalost loše će proći.Osobno i iskreno ne vidim nešto novo, invidualno što ovaj automobil može ponuditi u Europi izuzev dizajna i same Toyotine pouzdanosti ako poredimo sa konkurencijom.
Nova faceliftana Mazda 6 će zasigurno odraditi bolji posao!

Yankee

Ne mogu se sloziti nikako. Mazda 6 je prevrse tvrda, mal prostor na zadnjim sedistima, Mazdina pouzdanost i preprodajna cena nisu ni blizu Toyotinom … Mazda je auto koji se hvali radi dinsmicnosti, ali na kraju dana 9 od 10 kupaca izabere nesto drugo.

moron

Da nema tog „ali“ Toyota bi se i u Srbiji dobro prodavala pošto cena njenih „normalnih“ vozila B,C, D i SUV klase u proseku nominalno i nije viša od konkurencije. Pa i Verso je „tu“ bio sa cenom, „ali“ … za mene „dva detalja“ su (meni) bila dovoljna da kažem „ne“ … „Ali“, kod Toyote ipak često ima to „ali“. Često neki djavo sreću i ugodjaj kvari. I čovek se okrene na nešto drugo. Videćemo kako će Camry da prodje u Evropi, kao Avensis ili bolje. Ili gore … Nego, „do juče“ je bio benzinski hibrid 2,0 ( on je… Pročitaj više »

Yankee

Koja 2 detalja?

moron

Pa, „prvi“ bitan „detalj“ koji me odbio od Versa je oblik poda gepeka kod sklopljeniog trećeg reda sedišta (a i sama veličina gepeka, koja je ispod proseka za tu klasu). „Drugi“ meni bitan (loš) „detalj“ su instrumenti aktuelne verzije. Onako centralni (ne volim ih ni kod jarisa prve generacije,koga često vozim), a i taj položaj je uticao na veličinu i sadržaj instrumenata. Te dve stvari su me terale od kola. Za svaku pohvalu je količina prostora u drugom redu (tu je bolji od mnogih). Ima još nekih sitnih mana. Npr, ako ima panoramu (koju moja deca i supruga preferiraju), onda… Pročitaj više »

Nikola

Ja ne znam kako neko može da pohvali ovaj dizajn. Ovakva mešavina stilova, „zbrda zdola“ ne liči ni na šta. Oči počnu da bole kad se ovo gleda duže vreme. Ne znam odakle bih počeo. Jednom rečju – nakaza.

Yankee

Auto izgleda odlicno