1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Audi A4 Avant Businnes Line 35 TDI S-Tronic
AR test: Audi A4 Avant Businnes Line 35 TDI S-Tronic
19

AR test: Audi A4 Avant Businnes Line 35 TDI S-Tronic

2.57K
19
Podelite sa prijateljima:

Sigurna vrednost

Audi A4, pa uz to karavan s dizel agregatom od dve litre, za mnoge na Bakanu i dalje je „must have“, referenca u svakom pogledu! Provedoh dan s jednim takvim, sasvim dovoljno da se izvuku izvesni zaključci…

Moja elektronska pošta, ili ukoliko više volite „e-mail’,  prepuna je beskorisnih reklama (stotinak dnevno), virusa i faktura za plaćanje, s retko kada lepim vestima. Mejl koji željno očekujem već decenijama, vezan je za igre na sreću (danas se u Francuskoj i to radi putem interneta), te svaki put kada „kapne“ neka kinta, sitna i nebitna, stiže mi poruka; „Felicitations Perica vous avez gagne…“ (Perice čestitamo dobili ste)!

Bude dakle tu i tamo po koji evro, posve normalno uzevši u obzir da dole potpisani redovno igra čak tri loto izvlačenja nedeljno, plus još dva evro milion tiraža. Što bismo rekli, nada umire poslednja, u međuvremenu, iako u penziji, profesionalnih aktivnosti nikad više!

U poslednje vreme sve češće stižu mi majlovi i u vezi posla, u stilu Monsieur Rajković trebalo bi da organizujete transfer tog i tog vozila do određenog mesta u nekom vremenskom periodu. Volim te poruke, jer osim što malo pobegnem od kuće i supruge, obezbeđuju mi dopunske prihode i izvesno zadovoljstvo (od penzije nakon 33 godine radnog  staža u Francuskoj se ne može živeti), iako, kao i svaki drugi posao, zahteva vreme i dobru orginizaciju, na šta treba dodati umor i izvestan rizik.

Često su to duge distance i do 1.000 km, kao što je to nadavno bio slučaj s jednim Volvoom XC60-om, isti onaj koji sam vam predstavio pre par sedmica, koji sam ovoga puta odvezao na jug Francuske, sve do Marselja. U slučaju Audija A4 karavana, put je bio znatno kraći, do grada Mec na istoku Francuske ima oko 350 km, no ovoga puta trebalo je do tamo odvesti jedan Renault Clio 1.5 dCi/85, te preuzeti A4 i odmah se njime vratiti u Pariz.

Šteta, rekoh sam sebi, rado bih s A4 proputovao celu Evropu, no dobro i to je dovoljno da vam prenesem zapažanja, posebno jer sam po povratku u Pariz proveo s njim ostatak dana, obavljajući neke posliće. Dakle u sumorno jesenje jutro, propraćeno kišom, nevoljno krećem s Clijom još po mraku, kako bih izbegao jutarnje gužve, koje znaju da mi oduzmu i do dva sata vremena!

U vezi njega neću trošiti reči, jedino napomena da se radi o veoma polivalentnom gradskom mališanu, sposobnom otisnuti se i na duži put, koji je do navedene destinacije trošio u proseku samo 4,4 litra (90 % vremena vožnja auto putem).

Stigoh tako nakon tri sata u Mec i na istom parkingu pokupih A4 Avant Businnes Line 35 TDI S-tronic, kako glasi puno ime ovog Audija. Par krugova oko vozila tek da se uverim da nema neko veće oštećenje, nema, zaista deluje kao da je novo, iako je iz fabrike izašlo pre tri godine! Tim bolje jer ima nas raznih, dešavalo mi se da preuzmem vozilo izudarano sa svih strana, neopisivo prljavo spolja i iznutra, a do po davanju kontakta na instrument tabli imam božićnu jelku, u prevodu sijaset upaljenih signalnih lampica s upozorenjima!

Iako to ne spada u moj poslovni zadatak često moram ići do prve benzinske pumpe, te pod hitno dodati ulje, sipati gorivo, naduvati gume, kupiti tečnost Ad-Blue, kao i tečnost za hlađenje ili pranje vetrobranskog stakla. Šampion je bila jedna gospođa koja je s Peugeotom 3008 1.5 BlueHDi preskočila obavezni servis, to jest nastavila je da ga vozi još 15.000 km, uprkos crvenoj signalnoj lampici koja „bode oči“!

Nedavno, prilikom jednog drugog transfera Peugeota 308 iz Tuluza do grada Annecy (Ansi) u Alpima (700 km puta), ostadoh „zarobljen“ u javnom parkingu jer nisam mogao platiti 156 evra za izlazak, cena za 4 dana na koliko su ga tamo ostavili. Naime, važnost platne kartice Total, koja ide uz svako službeno vozilo kompanije s kojom sarađujem je istekla, kao što s njom nisam mogao platiti ni gorivo ni putarinu, te sam sve troškove morao regulisati ličnom Visa karticom. Elem, s Audijem ne beše nikakvih problema, brže bolje smestih se za njegov upravljač i na put.

Germanska škola

Kako mi prilikom ovakvih prevoza, za razliku od „pravih“ test vožnji pres automobila gde unapred znam koji model i agregat ću dobiti, niko ne precizira detalje, prva stvar je da pre polaska pogledam u sobraćajnu dozvolu. Tako ujedno saznam i godište vozila, u vezi ovog A4 videh tako da je prva registracija obavljena 26. avgusta 2020. godine, što znači da se radi o petoj generaciji ovog najprodavanijeg modela u kući, uz to restilizovanoj, što će bolji poznavaoci brenda odmah primetiti na slikama.

Šta reći u vezi izgleda? Meni lično A4 deluje elegantno, skladno i bez „pogrešnih nota“, nema tu nikakve nepotrebne „bižuterije“. Karavan uslovno rečeno po starinski, ali začinjen modernom tehnologijom kao što su LED svetla i nekoliko sportskih detalja koji idu uz ovaj završni nivo, što može da zavisi i od tržišta. Mislim pre svega na mini suknjicu na pragovima i lepe alumijumske naplatke s gumama dimenija 245/35 ZR19, koje, kako se malo kasnije pokazalo, osetno kvare opštu udobnost.

Realno nemaju šta da traže na vozilu ovako skromne snage, ali lepo deluju i pozitivno utiču na ego vlasnika. Po davanju kontakta čeka me još jedno iznenađenje, za tek nešto više od tri godine, verovali ili ne, ovaj A4 prevalio je tačno 163.699 kilometara, ukoliko nastavi da se vozi u istom ritmu za par godina imaće realno oko 300.000 km, ali ukoliko potom dođe na brdoviti Balkan barem upola manje, jer će se neko verovatno potruditi da ga „osveži“…

E da, a posle neka vam pričaju kako ga je neka baba u Francuskoj ili Nemačkoj vozila tek do ćerke i pijace… Mada, ako ćemo iskreno, priča bi se lako mogla „progutati“, uzevši u obzir da je enterijer savršeno očuvan, bez tragova starenja materijala. Čak i sedišta, iako su kod voženog od običnog platna, nisu se nimalo izlizala, još manje deformisala.

Reputaciju koju ima Audi evidentno nije dobio na lepe oči, upotrebljeni materijali dobrog su kvaliteta, predviđeni da traju. Sam dizajn nije značajnije evoluirao nakon restilizacije, sve deluje umereno i skladno, no bolji poznavaoci  će primetiti veći centrani ekran od 10 inča, koji je sada osetljiv na dodir, tako da je s centralne konzole odstranjen džojstik za biranje funkcija.

Sistem multimedija je isto tako moderniji i brži (preuzet iz Audija A8), dok je instrument tabla postala digitalna, s ekranom visoke rezolucije koji savršeno imitira klasične instrumente. Za upravljačem idealnih dimenzija vozač se oseća odlično, maločas spomenuta sedišta su dobro profilisana i udobna. Na zadnju klupu smestih se nešto kasnije, nakon što sam se zaustavio na parkingu da „smažem“ sendvič pripremljen kod kuće.

Ne, nisu vremena baš toliko teška da si ne mogu priuštiti obrok na nekoj od brojnih velikih benzinskih pumpi, no osim što nemam vremena za gubljenje, odnos kvalitet/cena je očajan. Elem, na zadnjoj klupi dve korpulentije osobe osećaju se komotno, prostora za kolena i glave ne nedostaje.

Spoljašnje dimenzije su iste kod limuzine i karavana (4,76 m), kao i međuosovinsko rastojanje od 2,82 m. Zapremina prtljažnika kod karavana iznosi solidnih 495 litara, što je neznatno više od limuzine (480 lit), ali je za uzvrat znatno praktičniji. Pravilnih je formi i obaranjem zadnjih naslona zapremina se poveća na 1.495 lit, zgodno za transport kabastih stvari, koje neće stati u trovolumensku karoseriju, to jest limuzinu.

Osvežen agregat

Nije samo spoljašnjost evoluirala kod ovog A4, i pojedini agregati imali su vitaminske terapije, računajući voženi 35 TDi, najprodavaniji blok na mnogim tržištima. Umesto 150 KS,  ukoliko se ne varam, 2020. godine pojačan je na 163 KS, uz obrtni moment veći za 60 Nm (370 Nm pri samo 1.500 o/min). Između ostalih izmena spomenimo samo radilicu od aluminijuma i mikro hibridizaciju, ne radi se o pomoći agregatu, već kako bi se isti rasteretio misije napajanja raznih elektronskih i električnih sistema.

Ovaj blok pokreće verziju s samo prednjom vučom, uz integralni pogon predviđena je jača od 204 KS (ranije 190 KS), koja nosi oznaku 40 TDi. Dakle po starovanju svima je jasno da se radi o dizel agregatu, lake vibraciji i prepoznatljiv zvuk odaju njegovo poreklo.

Ništa strašno, naprotiv, posebno uzevši u obzir pređenu kilometražu, zbog čega odmah otvorih haubu kako bih bacio pogled na motor. Prašnjav ali suv k’o barut, kako gledano od gore tako i odozdo, impresionira niskom potrošnjom, verovali ili ne nakon 2.231 časova rada (bezmalo 93 dana) na putnom računaru stajao je prosek od samo 5,4 lit.

Dobro, prosečna brzina kretanja od 73 km/h govori nam da je ovaj A4 proveo mnogo vremena na auto putevima, uostalom istu potrošnju sam zabeležio pri prosečnoj brzini od 134 km/h. Nakon nekih 400 pređenih kilometara, od čega stotinak u gradskoj vožnji,  prosečna je bila tek nešto viša, odnosno 5,7 lit.

Veća snaga i obrtni moment odražavaju se i na performanse, do 100 km/h ovaj A4 ubrzava za posve korektnih 8,5 sekundi, što je za pola sekunde bolje od prethodne verzije od 150 KS. Zaista se lepo i lako vozi ovaj A4, snage ne nedostaje, ali ne očekujte da poskoči čim se nagazi na papučicu gasa.

Trebalo bi reći da je agregat uparen s veoma dobrim automatskim menjačem S-tronic s dvostrukom spojnicom i sedam prenosnih odnosa, no isti je podešen pre svega na udobnost.  Poseduje dva programa, normalni i sport, kada brzine ostaju duže angažovane.

Prenosi se mogu menjati i ručno, jedostavnim povlačenjem ručice napred/nazad, mada za tim u svakodnevnoj vožnji zaista nema potrebe. Po gradu funkcioniše savršeno, dok se na auto putu odlikuje dugim poslednjim prenosom. Da bi se motor „zavrteo“ na 2.000 obrtaja mora se poterati brzinom od preko 150 km/h, čime se, barem jednim delom, objašnjava niska potrošnja.

No, moj A4 imao je problem koji ne primetih odmah po polasku, preciznije rečeno problem koji nisam odnah čuo. Pri przini od nekih 120-130 km dolazi do zaglušujuće, „tupe“ buke, koja preplavi unutrašnjost, koja na svu sreću nema veze s agregatom. Gotovo sam siguran da je barem jedan kotrljajući ležaj defektan, što mi nekako deluje logično uzevši u obzir pređene kilometre i ekstremno niskoprofilne, dakle tvrde gume.

Ukoliko se ne varam serijske su dimenzija 225/50 R17 i kao takve sigurno su komfornije, da ne kažem bolje adaptirane od voženih 245/35 R19. Ne pomaže ovde ni elektronski kontrolisano ogibljenje s više programa (doplata, standardne verzije su s klasičnim ogibljenjem), kada se nađe na na lošem putu, voženi A4 previše „suvo“ prenosi udarce na kičmeni stub vozača i putnika.

Uzevši u obzir da sam imao vremena, napustih odličan auto put A4 (isto se zove kao i Audi A4), da bi posednjih pedesetak kilometara prevalio drugorazrednim, između ostalog kako bi se uverio u voznu dinamiku. Dobar je ovaj A4, iako je sigurno da nije, ni najdinamičniji, a ni najudobniji model u segmentu.

Njegovi konkurenti su vam verovatno dobro poznati, navešću samo Mercedes C Klase, BMW Serije 3, Alfa Romeo Giulia i Lexus IS.

Za kraj ovog kraćeg testa ostaje nam cena, a kao  početna se u Srbiji za karavan navodi 36.172 evra, s tim da se odnosi na osnovni benzinac od dve litre 35 TFSI/150 KS. Voženi dizel je znatno skuplji, za njega je navodno neophodno najmanje 48.322 evra, što mi deluje nelogično jer u cenovniku stoji da je snažnija verzija od 204 KS jeftinija za nekih 5.500 evra!?

Ne brinite, nije sendvičar. Vučića ne može očima da vidi 🙂 P.S. Kao i ostatak redakcije 🙂

Proverite obavezno ukoliko ste zainteresovani, isto tako prostudirajte šta sve nude različiti završni nivoi. Lista je kilometarska, posebno kada se želi posegnuti za nekom od nebrojenih opcija.

Sve u svemu A4 ne zna za krizu, od kako je 1994. godine zamenio Audi 80, prodat je u tiražu od preko 7,5 miliona primeraka, sigurno ne bez razloga. Uzevši u obzir da je peta generacija na sceni već osam godina, naslednik je naveliko u pripremi, pitanje je samo hoće li Audi, kao i mnogi drugi brendovi pre njega, izbaciti iz ponude ovaj talentovani dizel, te pokleknuti zovu Muza i elektrifikovati ga…

Ukoliko ste propustili, pročitajte i zapažanja Saleta Dragovića o limuzinskoj verziji A4 sa benzinskim motorom.

Tekst i slike : Perica Rajković

Audi A4 Avant Businnes Line 35 TDI S-Tronic

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina:  4.730 x 1.840 x 1.430 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.820 mm
Zapremina prtljažnika: 495 – 1.495 lit
Masa praznog vozila: 1.605  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/turbo dizel
Radna zapremina: 1.968 cm³
Snaga: 163 ks pri 3.250 o/min
Maks. obrtni moment: 370 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 7/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/35 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,5 s
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 40 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6- 5;4l/100 km
Emisija CO2: 137 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 36.172 evra pa naviše

Dobre strane:

Dopadljiva restilizacija, opšti kvalitet, prijatan i ekonomičan agregat, automatski  menjač, praktičan prtljažnik, reputacija

Loše strane:

narušena udobnost s točkovima od 19 cola, mala zapremina rezervoara,  model pri kraju životnog veka, cena     
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,5
Kabina: 8,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,75
Performanse:7,5
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,75
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 8,25
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7 
Ocena: 7,778

 

 

(2566)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dizajn za sva vremena. Tako i treba da bude.
Odličan motor.
Zavidna ekonomičnost.
Oprema, kao i kod svakog premiuma, koliko platiš – lepše bi bilo da je barem polukoža.
Sve u svemu, fantastičan karavan.

Neko iz mase

Sta je to polukoža? Ili je koža ili nije. Ista besmislica kao i malo trudna.

BB

To je ono gdje ti se znoje dijelovi tijela, a ne kompletno 😜

Samo platno me interesuje… 😉

Suki

Hvala Peki. Vrhunski auto!!!!!

Milan Grozdanović

https://autorepublika.com/2020/12/02/audi-crta-najlepse-karavane-galerija/

Audi stvarno radi najlepse karavane. Evo jednog teksta od pre tri godine

s mile

Fantastičan polovnjak, odličan motor, velika kilometraža, za 3 god, ali je sve van grada tako da je to OK. Forma karavana mi se sviđa. Kod nas je veoma tražen, ali ne baš u karavanskoj verziji. Dobar ti je ovaj dodatni posao Peki. Fina vozila prevoziš, mada se pošteno namučiš na putovanjima.

BB

Ovo bi trebala biti definicija dugoprugaša, ali utisak kvare „sportske“ felge i gume. Jedan moj prijatelj baš ganja ovakvu kombinaciju, dizel i pretvrdi ovjes, iako i sam prizna da je pretvrd, fino mu izgleda pa trpi 😜

Balkanboj

I Pekija da malo ogreje sunce, da se resetuje od francuskih vozila.

Jedina stvar koja me nervira kod A4 jeste manuelna klima u većini modela, jer onda putnici na zadnjoj klupi nemaju opciju dodatnog hlađenja između prednjih sedišta dok manja braća u okviru VAG koncerna (Golf i ostali) to imaju u svakom paketu.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Balkanboj
Kitittelj

Tako je, svaki Golf 7 ima pozadi „duvaljke“. Recimo da je i vrlo retko u sedmici naci manuelnu klimu (mozda bas kod nekih osnovnih benzinaca, na gore ne). Dok je kod Audija cini mi se suprotno sto i mene dosta odbija od ovakvih premijuma.

MRN

Ma, duvaljke pozadi ima i bazna škoda Scala.

Kitittelj

Da, da, nego kazem za G7 zato sto je rec o autu koji se proizvodi od 2012.

MRN

Jasno mi je, tvoja paralela ima više logike. Pa i one vremenske, obzirom da je A4 predstavljen 2015.

Branko

“od penzije nakon 33 godine radnog staža u Francuskoj se ne može živeti” Ova Francuska baš zaostaje; u Hr se i nakon 43 godine radnog staža ne može živjeti…🙃

Peki

33 u Francuskoj, plus 10 u bivsoj Yugoslaviji, i opet se ne moze ni preziveti a ne ziveti…😪

Branko

Izgleda da je to EU trend, nažalost. 🙄Dosta “penzića” sa zapada dolazi živjeti u Hr, jer im je jeftinije. A ima i jeftinijih zemalja.

Balkanboj

Dakle, jedno pitanje za autora testa.
Kaže kako mora doliti ulje, AdBlue i slično pri preuzimanju vozila.

Koja količina je u pitanju, na kojim modelima / motorima? Na kojoj kilometraži?

BB

Pa kad preuzme vozilo provjeri sve čega fali da mu ne bi zaribalo vozilo dok ga ne preda na destinaciji.
Nikad ne znaš ko je to vozio prije, neki frik koji voli da mazi i pazi automobile ili neka gospoja koja se trudi da nahrani kučiće a nije svjesna da na autu treba promijeniti ulje ili bar kontrolisati nivo ulja…

Peki

Kao sto rece BB, hteo ne hteo moram nesto da uradim, ne mogu da na brzinu zamenim ulje ali mogu da ga dolijem ako treba, sto se odnosi i na AdBlue tecnost ili tecnost za hladenje. Nema to veze s kilometrazom ili modelima vec s osobama koje su vozile auto, mnoge su i napustile firmu pa automobil treba odvesti u neku od 20-tak filijala po celoj Francuskoj, kako bi ga neko drugi „nasledio“… Volvo XC60 i XC90 sam dovezao u sediste da bi ih prodali, isto sudbinu ima i vozeni A4.