1. Home
  2. Testovi
  3. Chevrolet Impala Premier – Vuk dlaku menja ali…
Chevrolet Impala Premier – Vuk dlaku menja ali…
2

Chevrolet Impala Premier – Vuk dlaku menja ali…

5.69K
2
Podelite sa prijateljima:

Svako ko prati američku automobilsku industriju je verovatno primetio određeni trend kod General Motorsa (GM). Još od ranih 1960-ih godina, tada najveći proizvođač vozila na svetu, bi imao običaj predstaviti novitet reklamiran kao apsolutni vrh svoje klase. Zatim bi usledio neki skandal koji bi oštetio reputaciju, pa bi GM bio primoran da potroši velike sume novce za unapređenje. Taman kada bi svi gremlini bili uklonjeni, bi stigla vest da se model gasi i zamenjuje naslednikom koji će pratiti identičan trend. Najpoznatiji modeli sa takvom strategijom su Chevrolet Corvair i Pontiac Fiero, a posle nedavne vožnje na listu slobodno mogu dodati i Chevrolet Impalu.

Kratka istorija

Impala je jedan od najslavnijih modela u američkoj automobilskoj industriji, sa preko 17 miliona prodatih primeraka od 1958. godine. Tokom godina nekoliko modela se pokazalo posebno popularnim, kao što je 1962-1964. generacija koja je danas izuzetno popularna u „low-rider“ kulturi, i sportski 1994-1996. Super Sport model.

Impala do današnjeg dana drži rekord po prodaji u jednoj godini, a to se desilo 1965., kada su čak 1.046.514 Impale pronašle kupce. Ipak, od osme generacije, koja je debitovala 2000. godine, kreće postepeni pad i rezultiraće bankrotom GM-a osam godina kasnije. Naslednik je bio nešto poželjniji, ali se uglavnom prodavao u komercijalne svrhe. Godine 2007., prodaja Impale dostiže cifru od 311.128 vozila, najviše još od 1960-ih godina, a deseta generacija je pokazala koliko daleko je GM u stanju da ode kada se potrudi. Ugledni Consumer Reports, koji je u prošlosti uglavnom imao kritike na račun GM-a, je dodelio maksimalne ocene u testovima, što se nikada ranije (a ni kasnije) nije desilo. Ali kako to obično biva, veliki rast propularnosti krosovera je označio crne dane za ovaj legendarni automobil i gašenje nije daleko.

Testirani model

Na testu se našla Impala iz 2018. godine u Premier paketu opreme. Ovaj paket predstavlja vrh ponude i ispod se nalaze LS i LT. Njega odlikuju V6 motor, automatski menjač i početna cena od 36.720 dolara.

Dizajn

Trenutna generacija Impale je debitovala 2014. i još uvek se odlično nosi s godinama. Ovaj dizajn je bio potpuno novi i kasnije inspirisao ostale modele kompanije, pre svega popularni Malibu sedan i Equinox i Traverse krosovere.

Ono šta se mora primetiti je koliko ozbiljnije Impala sada izgleda. Dok je prethodni model sa svojim stilom govorio „zaostao u vremenu, ali jeftiniji od konkurencije“, testirani model svakako deluje više premijum i po mnogim karakteristikama može da parira svojim premijum blizancima kao što su Buick LaCrosse i Cadillac XTS.

Mnogi su bili iznenađeni sa takvim stilom pošto nije ličio na nijednu raniju Impalu i više deluje kao da je stigao iz Evrope nego iz Amerike. Premijum paket opreme se ne razlikuje previše od ostatka ponude barem kada je reč o dizajnerskim linijama. Više hroma, novija maska hladnjaka i 19-inčne felne su jedine promene, a za one koji baš žele da se razlikuju tu je specijalni Midnight Edition za samo dodatnih 1.195 dolara.

Enterijer

Moja ranija iskustva sa Chevroletima, čak i sa onim koji nose Premier oznaku, nisu bila baš pozitivna. Dok je enterijer možda delovao privlačno na prvi pogled, jeftina plastika bi brzo vratila vozača u realnost o kakvom je vozilu reč. Na sreću – Malibu nema taj problem. Sam dizajn enterijera je jedan od najboljih koji je Chevrolet ikada ponudio i brzo se može uočiti zašto je Consumer Reports bio toliko zadovoljan. Minimalni broj dugmića dosta podseća na onaj u Cadillacu, a sve komande su dovoljno velike i lake za korišćenje. Posebno me je oduševio osmoinčni monitor. Dok sam kod Chevrolet Malibua morao da provedem značajno vreme u pronalaženju ikona za razne komande, u Impali to nije bio slučaj – sve je organizovano i na mestu. Tu je i dalje nekoliko jeftinih detalja (pre svega dugmići za prozore), ali su oni svedeni na minimum.

Impala je i bogao opremljen automobil posebno u testiranom Premier paketu. Audio sistem od 11 zvučnika, navigacija, grejači i klima u sedištima, bežični punjač telefona i satelitski radio, samo su neke od stavki mnogobrojne opreme koja je standardna, a možda jedina mana leži u podatku da u ponudi nije veći monitor. On generalno nije mali, ali je istih dimenzija na svim verzijama pa bi definitivno pomoglo da u Premieru bude većih dimenzija. Apple CarPlay i Android Auto bi takođe trebalo brže da reaguju, ali to ipak nije problem Chevroleta već samih kompanija koje proizvode softver.

Sedišta su prostrana i komotna i pružaju dobru podršku u krivinama. Zadnja su nešto tvrđa od prednjih, ali i dalje dovoljno velika da se opravda imidž velikih američkih sedana.

Impala nema mnogo konkurenata i u poređenju sa većinom njih izlazi kao pobednik kada je reč o prostoru. Zastareli Ford Taurus ima možda najgore iskorišćen enterijer od svih velikih automobila, a Impala nadmašuje i FCA proizvode sa pogonom na zadnje točkove (Dodge Charger i Chrysler 300), pa na kraju ostajemo sa samo dva ozbiljna konkurenta – Kia Cadenza i Toyota Avalon. Japanski rival ima više nego visoku reputaciju na račun kvaliteta dok su Korejci lideri po pitanju uloženo-dobijeno.

 

Mehanika

Prošla su vremena velikih V8 motora u američkim sedanima pa tako Impala danas stiže sa civilizovanijom mehanikom. Standardan motor je sa četiri cilindra, zapremine 2,5 litara i on razvija 196 ks i 252 Nm obrtnog momenta, a za one koji žele još ekonomičniju verziju Chevrolet nudi i hibrid sa 197 ks. Ispod haube testirane Impale se našao moćniji V6 motor zapremine 3,6 litara, a njegova snaga iznosi 305 ks i 358 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač je šestostepeni automatik koji snagu prenosi na prednje točkove.

Utisak u vožnji

Impala možda deluje sportski, ali definitivno nije takav automobil. To se na prvi pogled može primetiti kod „blizanaca“ iz Buicka i Cadillaca, ali sa Impalom je dosta drugačija priča. Ogibljenje je podešeno da automobil „pluta“ na putu što ga čini idealnim za vožnju na duže relacije. Udobnost je na visokom nivou, a buka minimalna. Preglednost je takođe zadovoljavajuća, pa nešto niži krov i takozvani „fastback“ stil ne zaklanjaju mrtav ugao. Iako nisam imao prilike da testiram Impalu sa opcionim 20-inčnim felnama, moram spomenuti da ih većina ne preporučuje. Vlasnik će možda dobiti na stilu, ali će oštetiti udobnost u velikoj meri.

Za težinom od 1,7 tona Impala je iznenađujuće lagan automobil za svoju klasu i većina konkurencije je za 100-150 kg teža. To se odrazilo i na performanse pa je do 100 km/h potrebno 6,2 sekunde dok je maksimalna brzina limitirana na 213 km/h. To je čini najbržim automobilom među konkurentima, mada treba spomenuti da Impala razvija i veću snagu sa V6 motorom. Problem nastaje onog momenta kada shvatite da kupac može da naruči Taurus i sa turbo motorom dok su 300 i Charger dostupni i sa V8 motorima za maksimalnih 707 ks. U gradskoj vožnji Impala oduševljava i veoma je pokretna uz odlično ponašanje na putevima. Slična situacija je i na autoputu gde je stabilnost visoka pri svim brzinama. Menjač je uvek u pravoj brzini, mada bi mogla još koja brzina za veću ekonomičnost na autoputu. U prošlosti sam imao dosta kritika na Chevroletove kočnice, ali ovaj put nema mane i Impala je zaista klasa za sebe.

Prema fabričkim brojkama, gradska potrošnja bi trebalo da iznosi 12,4 litre na 100 kilometara uz potrošnju na autoputu za 4,3 litra manjom. Samo je Toyota Avalon ekonomičnija i to za svega 0,2 litra na autoputu i japanski rival je takođe jedini koji pruža hibridnu opciju. Na testu Impala je u proseku trošila 11,2 litra ili oko litar više nego što bi trebalo, ali sa upaljenom klimom i nešto agresivnijom vožnjom da testiram ubrzanja ona nikako nije iznenađujuća.

Cena

Impala ima početnu cenu od 28.020 dolara, ali za testirani model je potrebno izdvojiti 36.720 dolara. Sa par sitnica cena lagano prelazi cifru od 40.000 dolara, ali u proseku popust od 3.200 dolara čini cenu podnošljivom. U poređenju sa konkurencijom, Impala spada u neku sredinu. Taurus je najjeftiniji sa cenom tek nešto većom od 26.000, a Fordov predstavnik pritom pruža i standardan V6 motor. S druge strane, Avalon je najskuplji sa cenom od čak 35.000 dolara, ali treba spomenuti da je osnovni model bogato opremljeni XLE V6.

Zaključak

Ako bi vam neko dozvolio da testirate Impalu zajedno sa ostalim Chevroletovim proizvodima, a da pritom ne znate koji tačno automobil vozite, siguran sam da ne bi mogli reći da oni dolaze iz iste kompanije. Impala me je oduševila i pokazala koliko daleko Chevrolet može da ode ako primeni istu strategiju i sa ostalim vozilima. Ali uvek postoji ono „ali“ i moja priča na početku teme dolazi do izražaja. Naime, nedugo nakon testa na internetu je procurila vest da će Impala biti penzionisana u bliskoj budućnosti, a kao razlog se navodi pad popularnosti automobila u poređenju sa krosoverima, terencima i pikapima. Ako do toga dođe, Impala definitivno može na listu onih automobila koji su penzionisani taman kada su postali dobri. Posle razočaravajućih 2000-2005. i 2006-2013. modela, aktuelna Impala je postala jednako dobra pa i bolja nego konkurencija. Nažalost, vidimo se u čitulji.

Tekst: Zoran Tomasović

Fotografije: Željan Tomasović

Chevrolet Impala Premier (2018.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5.110 mm X 1.900 mm X 1.496 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.840 mm
Zapremina prtljažnika: 532 l
Masa praznog vozila: 1.706 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V6/ benzinski
Zapremina: 3.564 cm³
Snaga: 305 ks pri 6.800 o/min
Maks. obrtni moment: 358 Nm pri 5.2000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,2 sekunde
Maks. brzina: 213 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 10,3/11,2 l
Emisija CO2: N/A

Cena

Tesiranog modela: 36.720 dolara (u SAD)

Dobre strane:

Dizajn, zapremina gepeka, udobnost, kvalitet enterijera, cena, oprema

Loše strane:

Prosečna dinamičnost, zadnji deo izgleda nedovršen
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 9
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,39

(5688)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MaPe

Samo ova redakcija radi ovakve zanimljive testove, gde se ljudi mogu upoznati sa zanimljivim automobilima, koji nisu dostupni u Evropi, a sta tek reci za autora teksta Zorana, nema boljeg!

moron

A kakva bi u poredjenju sa ovim bila „amerikanjska“ honda accord sport 2,0 turbo?