1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: većina Amerikanaca doživljava svoj automobil delom porodice
Istraživanje: većina Amerikanaca doživljava svoj automobil delom porodice

Istraživanje: većina Amerikanaca doživljava svoj automobil delom porodice

213
0
Podelite sa prijateljima:

Ispostavlja se da prosečnom Amerikancu i ne možete baš izgovoriti “to je samo automobil”, i očekivati razumevanje sa njegove strane. Najsvežija studija pokazuje da građani ove velike države doživljavaju svoje porodično vozilo, baš kako mu i kovanica kaže, delom familije.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 vozača – ispitanika, dok je samu studiju organizovala kuća Toco Warranty. Od ukupnog broja učesnika, njih 60% je izrazilo stav koji govori o tretmanu limenog ljubimca, koji je ekvivalentan onom koji dobijaju punopravni članovi porodice. Ukupno 56% ispitanih vozača je čak, nadenulo i nadimak automobilu, izvestio je američki Fox News.

Američki vozači razvijaju posebnu emociju prema svom vozilu, a taj odnos kulminira na način da se dešava da oni osećaju grižu savesti kada se nađu za volanom tuđeg četvorotočkaša.

Među najpopularnijim nadimcima za automobile, izdvajaju se: Ubica insekata (Bug Slayer), Optimalna tačka (Optimus Punto), Mišićavko (Muscle Boy), Profesor Jafl (Professor Yaffle) i Gospođa Tiglivinkli. Većina vozača bira nadimke za limene ljubimce spram neke poznate karakteristike svojih vozila, uz mali broj njih koji inspiraciju traži u nekim pojmovima iz opšte kulture ili u vezama sa javnim ličnostima. Vlasnici svoja vozila uglavnom opisuju kao “pouzdana”, ali postoje i oni koji ih smatraju avanturistima ili čak šarmantnim.

Imajući u vidu koliko su jake veze između vozača i njihovih četvorotočkaša u Americi, ne čudi što čak 40% njih priznaje da na redovnim osnovama razgovara sa svojim limenim ljubimcem. Većina razgovora se odvija tokom dužih putovanja, a obično se konverzacija odnosi na tople reči ohrabrenja upućene vozilu, kako bi postiglo višu brzinu, ili kako bi savladalo jači uspon. Studija takođe pokazuje da vozači koji su u braku poseduju veći potencijal za ćaskanje sa automobilom, u poređenju sa samcima, odnosno razvedenim osobama.

Oko 23% vozača oseća grižu savesti kada upravlja nekim drugim vozilom. Osećaj bliskosti sa automobilom koji je očigledan u ovoj državi, može se objasniti statističkim podacima koji kažu da prosečan Amerikanac pojede šest celih obroka u vozilu, prespava u njemu dve i po noći, i tri puta poentira u seksualnom smislu, u svom vozilu, tokom vremena koje četvorotočkaš provede u posedu istog vlasnika.

Kada vozači požele da iskažu svu ljubav prema svom automobilu, oni u 55% slučajeva priušte svom ljubimcu tretman voskiranja, dok njih 40% nikada ne dozvoli da nivo goriva u rezervoaru opadne ispod 25% kapaciteta istog.

“Toco Warranty već duže vremena poseduje svest o tome da Amerikanci na svoja vozila gledaju kao na ukućane sa četiri točka. Bez obzira da li čovek vozi kratke ili duge relacije, znamo da im je svaka prevaljena milja draga,” izjavio je Nota Berger, izvršni direktor kompanije Toco Warranty.

AutoRepublika

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments