1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Consumer Reports: Teslin pravougaoni volan u Modelu S je propast živa!
Consumer Reports: Teslin pravougaoni volan u Modelu S je propast živa!

Consumer Reports: Teslin pravougaoni volan u Modelu S je propast živa!

775
5
Podelite sa prijateljima:

Novinari zaposleni u uglednoj američkoj organizaciji Consumer Reports su imali prilike da se celu nedelju druže s novim Modelom S iz Tesle. Ono što ovo iskustvo čini posebnim, odnosi se na to da je baterijska limuzina bila opremljena četvrtastim volanom, što je detalj koji je privukao najviše pažnje kritički nastrojenih kolega.

Sudeći po tome što je Consumer Reports preneo kao zapažanja, pomenuti volan karakteriše više mana nego vrlina i kao takav, on stvara brojne nelagode, uključujući u tu priču čak i kritične situacije. Sve to je bilo dovoljno da se rode ozbilne brige u pogledu mogućnosti da vozila Tesle nove generacije mogu dobiti ovakve „obruče“ upravljača umesto klasičnih na koje smo navikli. Šuška se da ovalni upravljač neće biti dostupan čak ni kao opcija.

U predmetnim testiranjima je učestvovalo deseta vozača, dok je među serijom zapažanja izneto i ono pozitivno, a koje otkriva istinu da ovakav volan, za razliku od klasičnog, ne zaklanja instrumentacioni panel. Ipak, zbog desnog ugla pravougaonog upravljača, neki vozači nisu mogli da vide taster koji služi za aktivaciju osnovnih funkcija multimedijalnog sistema.

U daljem delu izveštaja se priča samo o nedostacima ovakvog rešenja volana. Materijal od kog je izrađen četvrtast upravljač je isuviše klizav, pa tako ispada iz ruku tokom brzih krivina, što je posebno opasno pri velikim brzinama kretanja vozila. Zbog izduženog oblika, vozač bukvalno ne zna šta da očekuje, jer prilikom okretanja istog, bilo koji deo nepotpunog pravougaonika može zakačiti ruku.

Jedna od dama koja je testirala Teslu je navela da je konkretan volan previše debeo, pa kao takav nije osmišljen za ženske ruke. Pride, vozači su se žalili i na bolove u rukama i zamor, pošto nije bila dostupna uobičajena površina predviđena za odmorište za ruke. Od pomoći nije bio ni Teslin autopilom, pa čak i kada je sistem aktivan, vozač mora držati ruke na volanu, a sve u skladu sa zakonskim okvirom.

Novi problem dolazi u vidu prekidača. Na Model S su poluge pokazivača pravca izbačene, dok su instalirani tasteri na volanu. Kako se volan okreće, tako i dugmad beže, stvarajući zabunu. Nekoliko vozača se žalilo jer je pažnju moralo da preusmeri s druma na volan, dok su drugi procenili da je manja šteta odustati od „žmigavaca“ u kompletu, nego pokušavati da ih napipate.

Ostala dugmad na volanu su takođe osetljiva na dodir i mogu se čak nazvati preosetljivi. Tako je dolazilo do brojnih neželjenih aktiviranja raznih funkcija, tipa uključivanja dugih svetala, pranje vetrobranskog stakla i slično. Istovremeno, onda kada je tako nešto zaista trebalo, nije bilo lako pronaći tastere, što ume da bude itekako opasno.

Prošle nedelje pisasmo kako je Model S Plaid oborio rekord na Nirburgringu, a to se nikako ne može smatrati pobedom novog i neobičnog volana. Trke gde se vozi veoma brzo, zahtevaju pomeranja volana koja su veoma decentna (skromnog obima), za razliku od recimo, testa izbegavanja severnog jelena, kroz koji će svakako proći i ovaj Model S, barem prema obećanju koje je dao Consumer Reports. Međutim, test će biti sproveden tek onda kada se vozači dobrano naviknu na užasan novi upravljač.

AutoRepublika

(775)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Glupost.
Ali, nije prvi put u autiindustriji da se svesno guraju očito pogrešna rešenja.

BB

Ma sve je u redu, samo fale krile 😉

S mile

Nece proci kod vozaca koji vole da stave levu ruku na vrh volana, na 12h. Sa potpuno ispruzenom rukom… 😉

Cool za neke ďzibere..

Nez

Joistik je jedno od rešenja koji bi bio postavljen ispred naslona za desnu ruku.
Na njemu bi mogle biti postavljene sve upravljačke funkcije.

YugoFlorida

Mene ovaj volan podseća na emisiju kada Klarkson objašnjava kako je Ostin Alegro ponovo izmislio točak: https://youtu.be/3UJfbunHVuc