1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Kakve su navike kupaca ultra luksuznih vozila u pogledu dodatne opreme?
Istraživanje: Kakve su navike kupaca ultra luksuznih vozila u pogledu dodatne opreme?

Istraživanje: Kakve su navike kupaca ultra luksuznih vozila u pogledu dodatne opreme?

687
4
Podelite sa prijateljima:

Pitanjem izbora kupaca sa liste skupocenih stavki dodatne opreme pozabavila se ruska kompanija Avilon koja je sprovela istraživanje tržišta. Rezultati istraživanja su pomalo čudni i neočekivani od strane organizatora. Naime, ispostavilo se da kupcima nije strano naručivanje opcionala od kojih nema neke jasno vidljive i direktne koristi.

Povrh toga, specijalisti zaposleni u kompaniji su primetili porast interesovanja za dodatnom opremom orijentisanom na podizanje nivoa komfora, a cena izabrane opcione opreme često prevaziđe i cifru koja bi omogućila kupovinu novog automobila, i to ne nužno iz kategorije najpristupačnijih.

Za primer se može navesti ustanovljena činjenica da trećina kupaca Aston Martina sa liste opcionala „štiklira“ logo izrađen od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima za naknadu koja je viša od 4.100 evra. Zatim, 90% kupaca vozila marke Ferrari se opredeljuje za dodatni sistem ekrana koji omogućava i ostalim putnicima da prate postavke multimedijalnog sistema, po ceni od „tričavih“ 5.600 evra.

Ipak, dve najpopularnije stavke dodatne opreme među kupcima Ferrarijevih modela se tiču vozačkog komfora. Na prvom mestu se radi o sedištu vozača koja počiva na okviru od pomenute plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, ali izrađeno po ličnim dimenzijama vlasnika vozila. Za ovu opciju se opredelilo 60% vlasnika Ferrarija, a listirana cena iznosi 12.150 evra. Druga popularna opcija vlasnika „propetog konjića“ jesu laki naplaci izrađeni od one iste „ugljenične plastike“. Dobijete njiih (i ručak u restoranu) za 24.000 evra, a izabrao ih je bukvalno svaki kupac modela Ferrari 488 Pista.

Kod druge superluksuzne marke stvari stoje ovako. Svaki prodati primerak Bentlija na ruskom tržištu je isporučen sa individualizovanom rasvetom i pragovima, a cena za ovu stavku je iznela 2,200 evra. Slede sedišta sa funkcijama ventilacije i masaže po ceni 3.400 evra.

Bukvalno svaki isporučeni primerak modela Bentley Continental GT je opremljen modulom rotirajućeg prednjeg panela sa bočnim ekranom osetljivim na dodir, analognim pokazivačima na drugoj strani, kao i glatkim furnirom na trećoj strani. Cenu za ovu želju je odredio proizvođač: 4.500 evra. Oko 60% kupaca sedana Bentley Mulsanne se opredelilo za stavku koju Britanci fakturišu u iznosu od 14.600 evra, a odnosi se na kombinaciju boja upotrebljenih za farbanje karoserije.

Evo još nekih interesantnih detalja u vezi britanske marke. Oko trećine kupaca krosovera Bentley Bentayga se opredelilo za dodatke na karoseriji od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima koja se naplaćivala 30.230 evra, a isto se odnosi i na posebnu boju za karoseriju (Mulliner Personal Commission) za koju je zahtevana doplata od 31.600 evra, što je čini najskupocenijom opcijom za Bentley, uz set namenjen pikniku koji se prodaje po istoj ceni (Mulliner Linley Humper Picnic Set).

Međutim, kada dođemo na teren marke Rolls-Royce, stvari se iz osnova menjaju. Na primer, svaki drugi prodat primerak u Rusiji, poseduje unutrašnjost krova, izvedenu na način da podseća na zvezdano nebo. Cena: 16.500 evra. Ove godine je već prodato tri primerka Phantoma sa putnim torbama čija je cena pobedila cifru od 19.200 evra, i to po svakom pojedinačnom koferu.

Klizeći sto i dva sedišta u ptrljažniku Cullinana se dobijaju za iznos od 35.720 evra, dok se najluksuzniji opcional prodaje za sumu od 55.000 evra. Ko pazari taj komad „tehnike“, posedovaće sve predispozicije za „ultra snobovski“ piknik. Kako stvari sada stoje, deluje da će i ovaj rekord biti oboren uskoro, s obzirom da je Rolls-Royce nedavno predstavio luksuznu boju za karoseriju u nijansi šampanjca. Procenjuje se da će Britanci zahtevati od kupaca kojima se ona dopadne isplatu iznosa od 78.306 evra, što je prilično više od one koju ista poslovna grupacija traži za BMW X5 30d xDrive.

AutoRepublika

(687)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Malo traže, ja bih to stavio 100 000 evra. Snobovi bi i to platili.

s mile

ne želim da ih branim, ali i mi se isprđujemo za ono što možemo lako da priuštimo.. to što neko da za opcionale 20, 100, 500eur je zato što može, a to što neko da 25000eur… iz istog razloga… može mu se
nekome je to i dobra investicija, ulaganje, pa proda kola kad postanu retka… ili im skoči cena….

Dikh tu kava

Jedno je kad imaš, i to je ok. Drugo je kad zastraniš i nisi normalan. To možda nije ok..

Mustang

ovde se ipak radi o ultra brendovima, a šta kažete da audi za s-line paket opreme traži 6000€, a to se odnosi na crveni konac kojim su opšivena sedišta, malo dodatne „sportske“ plastike na pragovima i odbojnicima, te naravno s-line amblem gde god da se okrenete
uzmi kamen na putu, ofarbaj ga i prodaj onom čija pamet veličine tog kamena